Karácsonyra hangolódás anélkül, hogy meggyűlölnéd a Jingle bells-t

Megállíthatatlanul megkezdődik a visszaszámlálás az év végéig: a terek és utcák ünnepi fényárban úsznak, a bevásárlóközpontokban hetekkel ezelőtt elindították a véget nem érő karácsonyi slágerválogatást és a giccses mikulások is félszegen lógnak már az erkélyekről és ereszekről. Túl korán kezdjük a karácsonyi átszellemülést idén is vagy szükséges ennyi rákészülés?

Be kell látnunk ez valóban az év legszebb időszaka lehet, ha nem pörögjük túl és beismerjük, hogy a szeretet ünnepe nem csak az evésről (na jó, de), a fáról készült insta fotóról és fancy ajándékokról szól. Amire tényleg az ünneplésre kerül a sor, addigra legtöbb ember teljesen kiég a munkától, az általános év végi hajrától és a hatalmas tömegtől, amin keresztül kell verekednie magát, miközben az ajándékokat próbálja beszerezni. Mindezt csak tetézi a november elején induló karácsony-mánia, hiszen sokak mire beköszönt a december, már teljesen immunisak lesznek az ünnepkörre és nemhogy a hangulatát nem érzik át, de inkább egyszerűen nyűgként tekintenek az egészre. Lássunk pár tippet, amelyek seítségével épp olyan gyermeki lelkesedéssel várhatjuk majd az adventi időszakot, mint régen!

xmas.gif

Michael Bublé szindróma

Alapvetően kétféle karácsonyi dal létezik: a nagyon áhítatos és lassú, vagy pedig a pörgős, jókedvet hozó számok. Az előbbit hagyd meg szigorúan 24-re, ám amíg otthon főzöl vagy csak barkácsolsz, hallgass vidám zenéket! Nem szabad a már rongyosra játszott Sinatra és Bublé kettősnél leragadni, jó barátaink a Spotify és YouTube kismillió lejátszási listát ajánlanak, amelyek nem állnak meg ezeknél a művészeknél. Különböző nemzetek karácsonyi dalai is érdekesek lehetnek (habár a német popzene csak igazán erős idegzetűeknek ajánlott), vagy a kedvenc karácsonyi filmjeid soundtrackjét hallgatva is egészen szívmelengető élményben lesz részed. Így a boltokban is kevésbé fog zavarni a bömbölő All I want for Christmas is you.

 

A kreativitás kikapcsol

A lehetőségek száma végtelen: barátnős süti sütés (természetesen egy kis borozással megspékelve), DIY adventi koszorú gyártása egy szürke délutánon vagy éppen a fenyőfára is készíthetsz sógyurmából eredeti díszeket. A lényeg, hogy valami olyannal kösd le magad, amivel egészen új dolgot alkothatsz, ám mégis kötődik az ünnepkörhöz. Levezetheted a feszültséget, kiszakadhatsz a napi rutinból, arról nem is beszélve, hogy teret adhatsz a kibontakozó kreativitásodnak.

Közös program a családdal, ami hagyománnyá válik

Anyukámmal és keresztanyukámmal évek óta december elején a nyakunkba vesszük az erdőt és termés-vadászatra indulunk. Természetesen egy kis lélekmelegítő kell a reggeli hidegben, úgyhogy a jó hangulat is adott, ahogy a gyönyörű, csendes, zúzmarás téli táj is. Csak mi, a három Michelin babának öltözött túrázó és a jókedvünk van ott ezeken a délelőttökön, egyetlen problémánk csak az, hogy túl picik vagyunk és nem érhetjük el a legszebb bogyós ágakat, de hát ennyi kompromisszum belefér… Hetekkel később az ezekből készült ajtódíszek és dekorációk még mindig visszamosolyognak ránk, és felidézik az együtt töltött időt. Mindenkinek szüksége van valami ilyesmire. Ne az legyen az egyetlen közös program, hogy elrohantok megvenni az ajándékokat vagy a fát! Keressetek egy forrócsokizót szép kilátással, ahova csak ilyenkor látogattok el, hívjátok el a távolabbi rokonokat, unokatestvéreket szánkózni (már ha lesz akkora szerencsénk, hogy havazik) vagy minden évben süssetek közösen édesanyátokkal vagy a nagymamával közösen egy karácsonyi klasszikust. Az ilyen pillanatokra lesz mindig érdemes visszaemlékezni, ezekből az emlékekből töltődhetünk, amikor semmi sem úgy sikerül, ahogy szeretnénk.

Képek forrása: Pinterest/GIPHY

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s