Karácsony a konyhában: a legcukibb ünnepi desszertek

Habcsókból fenyőfa, pillecukorból rénszarvas válhat, ha a karácsonyi készülődést maratoni Pinterest-böngészés előzi meg. Mi elvégeztük helyettetek a “munkát”: íme, a legcukibb desszertek az ünnepekre!

Előkészületek

Elöljáróban jegyzem meg, hogy ez a válogatás a teljesség igénye nélkül, inspirációs céllal készült. A desszerteknek csak a hagyományostól eltérő díszítéséről fog szó esni – az alaphoz használhatjátok a nagyi receptes füzetében található kincseket, de egy internetes kereséssel is találtok megfelelőt.
A díszítéshez szükségetek lesz tortabevonó csokira, szórógyöngyökre, dekortollra (vagy otthon készült cukormázra), cukorbotra, ételszínezékre, pillecukorra, csokicseppekre… stb, úgyhogy ezekből érdemes ilyenkor betárazni, vagy időnként bővíteni a kollekciót egy-egy termékkel.

1. Variációk pillecukorra

Ezek az édes (szó szerint, és átvitt értelemben is) vendégváró falatok percek alatt elkészülnek. A rénszarvasos változathoz a pillecukrot tűzd hurkapálcára és mártsd olvasztott csokiba (figyelem: ne legyen forró a csoki, nehogy megolvassza a pillecukrot!), majd mielőtt szilárdra hűl a bevonat, állítsd bele a félbevágott sós perecet. A szem készülhet ehető gyöngyből vagy egy-egy pötty cukormázból, az orr pedig piros szórócukor. Teljes szilárdulás után kerüljön fel a masni is!
A második variációhoz a pillecukorba egy cukorbotot szúrunk, majd félig csokiba mártjuk, végül összetört cukorbot-szilánkokba hempergetjük, de kerülhet rá másmilyen díszítés, apróra vágott dió, mogyoró vagy kókuszreszelék is.

2. Édeset a sóssal

Az édes és sós ízek keverése igazi amerikai huncutság. Az óceánon túl nagy kedvenc a sós karamella és a juharszirupos-baconös palacsinta is – mindkettő megér egy misét. A különleges ízhatást az ünnepi asztalra csempészhetjük az alábbi ötlettel: mártsunk sós ropit csokiba (akár több rétegben), majd hempergessük színes cukorba, kókuszreszelékbe, tortadíszítő cukorkákba, apróra vágott magvakba és a többi. Az ízesítésnek csak a fantáziánk szab határt!

2

3. A kedvenc kekszed ünneplőben

Bármilyen hagyományos, jól bevált recept alapján készült kekszet kidekorálhatsz, ha félig fehér cukormázba mártod (tökéletes az a fajta, amivel a mézeskalácsot díszítjük), majd zöld és piros cukormázzal (vagy készen kapható dekortollal) magyallevelet és kis bogyókat festesz a fehér alapra. Bonyolultnak tűnik, pedig pár vonás és pötty az egész – egy fogpiszkáló a segítségedre lesz!

3

4. Ölelnivaló mackók

Egy maci (vagy mézeskalács-figura, a lényeg, hogy legyen keze-lába) alakú sütikiszúró kell hozzá, hogy a mézeskalács tündéri formát öltsön. A kép alapján egyértelmű, hogyan készül: tegyél a kiszúrt forma közepébe egy darab mandulát, és hajtsd rá a maci két kezét, mintha megölelné.

4

5. Karácsonyfa a süti közepén

Készíts el egy adag cookie-tésztát kedved szerint, majd süsd ki úgy, hogy a korongok közepébe a hüvelykujjaddal egy kis bemélyedést nyomtál. Ha túlságosan megkel, ezt a “benyomkodást” akkor is megismételheted, amikor forrón kiveszed a sütiket a sütőből. Miután kihűltek, a lyukba cukormázzal ragassz egy-egy csokicseppet, és a képen látható módon “díszítsd fel”!

5

6. Muffin kidekorálva

Ez a desszert valójában kettő keveréke: meg kell sütnöd a muffinokat és a mézeskalácsot is. A muffin tetejére valamilyen vajas krémet nyomj, és abba állítsd a kidíszített mézeskalácsokat. Ha van mini kiszúróformád, az tökéletes erre a célra – minél kisebb a keksz, annál kisebb a veszélye, hogy nem marad meg a helyén!

6

7. Fenyőfa habcsókból

A habcsók-alapot színezd zöldre, majd habzsákkal nyomj belőle három, egyre kisebb kupacot egymás tetejére. Némi gyakorlás kell ugyan a tökéletes fenyőfa-forma eléréséhez, de az eredmény nagyon édes! Sütés előtt apró szórócukorral hintsd be a halmokat, hogy igazi karácsonyfára hasonlítsanak!

7

Ez csak néhány ötlet a világháló végtelen kínálatából – remélhetőleg épp elég ahhoz, hogy karácsonyi lázba hozzon és inspiráljon mindenkit a készülődéshez.

Forrás: Sólyom Eszter / Fashionfave 

A képek forrása a Pinterest.