Az Instagram üdvöskéi: #szupermamik vs valóság

Csodaszép kisgyerek(ek), tökéletes külső és styling, nyaralások a világ legszebb tájain: ezeket láthatjuk nap mint nap a “híres” Instagram-anyukák galériáiban. Vajon mindezt elérheti bármelyik átlagos édesanya, aki ezeket a képeket nézve próbál rájönni a nagy titokra? Mennyire van egyensúlyban a valósággal az, amit a szupermamik sugallnak a világ felé?

Napjainkban a felszínesség jóval nagyobb szerepet kap a kelleténél, kínosnak számítanak a hétköznapi problémák vagy az átlagos külső. Mindenki valóban tökéletesnek akar minden téren látszani – és ebből bizony nem maradhat ki a családi élet sem. Ezzel eddig nem is lenne semmi gond, csak amikor már egy bizonyos számú követő lesi az ember minden pillanatát, akkor érdemes elgondolkozni, hogy a tökéletes életet akarja-e a kedves fióktulajdonos állandóan az arcukba tolni – neki milyen jó, bezzeg másnak – vagy megmarad embernek és vállalja azt amije van, nehézségekkel és boldogsággal együtt.

#lovemylife

Mondjuk ki ne szeretné, ha a napi teendők között a vásárlás, különböző beauty programok, kötelező partyk és esetleg egy kis “munka” szerepelne? Főleg, ha az előzőkhöz a szülők vagy a férj biztosítja a hátteret, tekinthetjük ezt a “zsebpénzt” teljesítmény nélküli jutalomnak is. Ebben sem találhatnánk semmi kivetnivalót mindaddig, amíg ezt nem veszik kiváltságnak és aztán úton-útfélen másokat szidnak, csupán mert szerényebben vagy éppen máshogy élnek – ám egyáltalán nem biztos, hogy kevésbé boldogan. Ennek a jólétnek is megvan az ára, nyilván a követők elvárják, hogy apa is ugyanolyan perfekt legyen mint a család többi tagja, aminek általában eleget is tesznek a jó insta-férjek: hatalmas szerelemről árulkodó kommentek, rózsacsokrok és ajándékok, közös fotók minden másnap… A valóságban a négy fal között is minden ilyen harmonikus vajon? Látszólag mindent megkaphat a gyermekük: játékok, ruhák, hatalmas szülinapi zsúrok, csak éppen a legfontosabbat, az odafigyelést nem. Miért vesszük készpénznek, hogy nem csalják egymást és nem egyedül a gyerek az összetartó erő köztük? Ebből a szemszögből nézve, míg egy átlagos anya megteheti, hogy szedi a sátorfáját és ha szegényebb körülmények között is, de külön él és esélyt ad egy új, boldogabb életnek, itt ez az opció szinte kizárt, mert a nagy részük kiszolgáltatott. Miből élnének? Nem lehet mindenki hirtelen ruhatervező, Instagram-modell vagy blogger, hiszen a többség meg sem próbált továbbtanulni vagy legalább valamilyen módon biztosítani a függetlenségét. Bármennyire is imádják ezt az életet, sok esetben ez csak egy aranykalitka – tisztelet a kivételnek, mert természetesen az is van!

 

#mégnemszupermamik

De majd lesznek, legalábbis ők így tervezik. Nevezhetjük őket a legnagyobb fanatikusoknak, hétköznapi anyák, akik vadidegen nők életét követik percről-percre, szinte már zaklatva őket, hogy most éppen hányadik hétben vannak vagy kinőtt-e már a gyerek negyedik foga. Mindenütt jelen vannak, mindenkit figyelnek és mindenhol véleményt nyilvánítanak, ha pedig kritika éri a példaképeket, habzó szájú anyatigrisként szállnak szembe azokkal, akik kritikával merték illetni őket. Olyan élet után sóvárognak, ami nagy valószínűséggel sosem lesz az övék, akiket pedig majmolnak, azoknak csak a mája hízik tovább, egy újabb (lényegében érdemtelen) elismerés, visszaigazolás számukra, hogy mennyire fantasztikusak. Először hasonló képek jelennek meg a közösségi oldalakon, utána az egy évvel fiatalabb kis csöppség is ugyanazt a nevet kapja, mint egy szupermami szuper csemetéje, akit aztán szépen lassan felnőttnek öltöztetnek, mert az all black és a szürke a trendi, nem pedig a vidám színek vagy egy kedves mintás darab. Csak az olyan pillanatok zavarhatják meg ezt az ál-idillt, mikor mondjuk a pici lány szeretne inkább valódi, szabad gyerek lenni és választaná a snassz, rózsaszín cicás pólót a fekete bőrbetétes helyett – divatos elődök ide vagy oda.coolmom

#azigaziszuperanyák

Nagyon kevés olyan Instagram-anyuka van, aki felvállalja az álmatlan éjszakákat, a smink nélküli, de őszintén boldog közös képeket, esetleg megosztja mással, hogy igenis segítségre van szüksége, mert kezdetben nem tudott mindent megcsinálni egyedül. Egy hétköznapi édesanyának háztartást kell vezetnie, sőt, gyakran akár kisgyerek mellett dolgoznia is kell, hogy mindent biztosítani tudjon neki – nem csak úgy hobbiból teszi. Senki sem tökéletes embernek sem, nemhogy szülőnek! Azonban szerintem igenis léteznek szó szerint szuper anyukák, csak nem ilyen formában. Ők azok, akik megküzdenek a nehézségekkel, néha hibáznak és ezt vállalják, de sosem próbálnak úgy csinálni, mintha alapvetően minden olyan gördülékenyen menne. Nem passzolják le a gyereket másnak ha beteg és nem csak a saját érdekeik szerint szerveznek programokat. Nem az a legnagyobb problémájuk szülés után három héttel, hogy még van rajtuk két kiló felesleg vagy mikor szexelhetnek újra, hogy a férjük ne másnál vigasztalódjon. Egyszerűen csak önzetlenül, minden sallang nélkül szeretik azt a kicsi embert, akit kilenc hónapig hordtak a szívük alatt és bármikor képesek áldozatot hozni, hogy neki jó legyen. Izgatottan várják az igazán fontos pillanatokat: az első mosolyt, szavakat, lépéseket – s ami a legfontosabb, ott és akkor élik meg őket teljes egészükben, nem pedig a kijelzőn át órákkal később a galériában lapozgatva.

a9a5003b33041fdf3169b45ae8e787d1

Forrás: Pavelcze Kata / Fashionfave

A képek forrása: Pinterest

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s