A legegyszerűbb karácsonyi kekszek

“A férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út”, tartja a mondás, ám ha kedveseden kívül valaki másnak is egy kis kiegészítő meglepetést készítenél, akkor tökéletes megoldás lehet a gasztroajándék. Szaloncukrok, különleges lekvárok vagy kekszek nagyon is feldobhatják a karácsonyi csomagokat!

Két szempont rendkívül fontos: az eltarthatóság és a nehézségi fok. Abszolút kezdőként valószínűleg a kekszek lesznek a felsoroltak közül azok, amelyekbe bele is mernénk vágni, habár a lekvárfőzés maga nem nagy kihívás, inkább az előkészületek és a rendrakás jelent rengeteg munkát. A sütés kicsit szabadabb műfaj: mintás zacskókba, házikós dobozokba rejthetjük a finom falatokat, bármilyen formájúra szaggathatjuk őket, de még egyszerűbb és mutatósabb megoldás is talán a sütipecsét. Rá sem kell nyomnunk, hogy MADE WITH LOVE, az ajándékozottunk egyből tudni fogja, hogyha erre ennyi időt és energiát szántunk, akkor nagyon fontos lehet a számunkra. Lássunk három végtelenül könnyű receptet, amelyekkel elkápráztathatod még a családot a karácsonyfa alatt!

Mézeskalács keksz

A Nosalty oldalán bukkantam ízHUSZÁR receptjére, a végeredmény pedig egy nagyon téli, nagyon ropogós, nagyon egyszerű és nagyon finom keksz!

Hozzávalók / 6 adag

250 g finomliszt
90 g porcukor
2 ek méz
125 g vaj (hideg)
1 db tojás
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
1 csipet só

Hogyan készül? A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd hozzáadjuk a porcukrot, a fűszerkeveréket, a tojást, a mézes és egy csipet sót, majd összegyúrjuk a tésztát. Miután összeállt, akkor fóliába csavarva fél órára a hűtőbe tesszük, hogy könnyebben dolgozhassunk vele. A tésztát fél centiméter vastagra nyújtjuk, majd a belisztezett pecséteket belenyomkodjuk. Egy megfelelő méretű pohár segítségével kiszaggatjuk a korongokat, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 185 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

f9ad46d22f7b099e1a190d270eb04344

Frida Kahlo narancsos keksze

Szintén nagyon egyszerűen elkészíthető, ám sokkal puhább, gyümölcsösebb végeredményt kapunk. Érdemes dobozokban ajándékozni, hiszen kevésbé dekoratív, mint egy mintás keksz, arról nem is beszélve, hogy nem szárad ki olyan könnyen.

Hozzávalók / 4 adag

40 dkg finomliszt
2 db tojássárgája
2 narancsból nyert narancshéj (bio)
1 narancsból nyert narancslé
20 dkg cukor
20 dkg vaj
1 tk sütőpor

Hogyan készül? A puha vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a narancsok reszelt héját, az egyik narancs levét, a tojássárgáját, és kikeverjük. Ezután hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport, majd összedolgozzuk. Diónyinál picivel nagyobb darabokat szakítunk a tésztából, gombócot formázunk belőle, majd ellapogatjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastag legyen. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 220 fokra előmelegített sütőben sütjük 5 percig. Utána mérsékeljük a hőt 180 fokra, és újabb 5-8 percig sütjük. Akkor jó, amikor még nem keményedett meg.nari

Ropogós csokis keksz csokidarabkákkal

Az amerikai filmekben a Mikulás mindig elégedetten majszolja a kikészített csokis kekszeket, aztán pedig leöblíti egy kis tejjel – nem csoda, hogy ekkora a pocakja, jól tartják a kisgyerekek. Garantáltan mindenkinél ekkora sikert fog aratni ez a csokis édesség, arról nem is beszélve, hogy fél óra alatt megvan!

Hozzávalók / 6 adag

200 g finomliszt
0.75 tk szódabikarbóna
0.5 tk só
125 g vaj
180 g cukor (kristály)
1 teáskanál vanília kivonat
1 db tojás
200 g étcsokoládé (magas kakaótartalmú)

Hogyan készül? A száraz hozzávalókat (lisztet, szódabikarbónát és sót) egy nagy tálban összekeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük robotgépben (legalább 3-4 percen keresztül), majd a vajas-cukros krémhez hozzáadjuk a tojást és a vaníliát. Végül a száraz hozzávalókat is beledolgozzuk. Fakanállal beleforgatjuk a csokidarabokat, hogy egyenletes tésztát kapjunk, majd fagyis kanállal ráadagoljuk a tepsire az egyforma méretű gombóckákat. A gombócok között hagyunk egy kis helyet, mert szépen el fognak terülni maguktól a kekszek. Amint kellemes barnás színt kapnak a kekszek, és a szélük sötétedni kezd, gyorsan kivesszük a sütőből, nehogy túlsüljenek. 170 fokon 14 perc alatt sültek meg.csok

Ti melyiket próbálnátok ki?

A receptek/képek forrása: Nosalty/Pinterest

Reklámok