Az utolsó díva: Gábor Zsazsa emlékére

Szomorúan indult a hét, hiszen Gábor Zsazsa néhány hónappal 100. születésnapja előtt, 99 évesen távozott az élők sorából. Primadonna, színésznő, botrányhős és nem túlzottan állíthatjuk, hogy a történelem első igazi celebje volt a magyar származású művésznő. Cikkünkben legendás életének állítunk emléket.

A kezdet mindig nehéz, de nem Gábor Zsazsa életében

Gábor Sára 1917. február 6-án látta meg a napvilágot, a Zsazsa nevet Fedák Sári színművésznő után kapta, mely név később a hollywoodi hírességek sétányán neki szentelt csillagon is szerepel. Zsazsa és testvérei már budapesti életük alatt is fényűző stílusukról voltak híresek, amire csak elitiskolákban töltött éveik még inkább ráerősítettek. Stílusuk mellett persze szépségük is vitathatatlan volt, így az kicsit sem meglepő, hogy a későbbi primadonnát 1936-ban Magyarország szépségkirálynőjének választották. Még ebben az évben debütált a bécsi operában is, ám az igazi áttörés számára az volt, amikor első válása után 1941-ben követte nővéreit Hollywoodba, ahol azt hiszem mondhatjuk megélhette az igazi amerikai álmot.

15542057_1555934997757063_3948702488225772266_n

Filmek

Szinte hihetetlen de Gábor Zsazsa 65 filmben szerepelt, amelyekről szégyen, nem szégyen vajmi keveset tudunk, hiszen botrányos élete mindig több figyelmet kapott, mint karrierje. Zsazsa színésznői tehetsége azonban vitathatatlan, a gyakran rossz kritikák ellenére Golden Globe-bal is jutalmazták.  1952-től George Sanders feleségeként olyan korszakalkotó filmekben kapott szerepet, mint a Moulin Rouge, a Lili és A gonosz érintése. Zsazsa legelismerésreméltóbb alakítása azonban minden kétséget kizáróan saját életének filmje volt, így nem is meglepő, hogy Sanderstől való válása után saját magát alakította filmekben, sorozatokban és talk show-kban tűnt fel.

Orson Welles és Zsazsa "A gonosz érintése" című filmben

Orson Welles és Zsazsa “A gonosz érintése” című filmben

„Elválni valakitől, csak mert nem szereted, legalább olyan butaság, mint megházasodni, csak mert szereted.”

Gábor Zsazsa egyetlen egyszer hagyta figyelmen kívül ezt az örökérvényű és vitatható mondatát, ugyanis harmadik férjéhez saját bevallása szerint valóban szerelemből ment hozzá, igaz a házasság csupán 5 évig tartott. Későbbiekben ezt figyelembe véve inkább a pénzre és a presztizsre való tekintettel engedte bekötni a fejét és Marilyn Monroe valamint Liz Taylor mellett legjobb barátainak a gyémántokat tartotta, sosem haragudott meg egy férfira annyira, hogy a tőle kapott ajándékot visszaadja. (Van még mit tanulnom az életben!)

Élete szerelme a színész, George Sanders volt

„Egy gazdag férfi sosem lehet ronda.”

Tartotta szem előtt, nem is meglepő, hiszen a teljesség igénye nélkül olyan férjekkel büszkélkedhet, mint a Hilton szállodalánc alapítója, Conrad Hilton, akitől egyetlen gyermeke is született; Herbert Hutner pénzügyi tanácsadó; Jack Ryan, a Barbie baba egyik tervezője vagy Frédéric von Anhalt herceg, akinek köszönhetően hivatalos megszólítása  Anhalt és Szászország hercegnéje lett. Tetemes vagyonát is jó házasságainak köszönheti, hiszen a háztartásban egy tekintetben volt jó, válásai után volt férjei házát mindig megtartotta.

„Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam.”

Botrányos élete folyamán mindig tartogatott valamit, aminek köszönhetően beszéltek róla és különböző országok talk show-iban jelenhetett meg. Zsazsa kilenc házasságának köszönhetően nem csak tetemes vagyonra de egy Guiness rekordra is szert tett, hiszen ő a legtöbb igent kimondó díva. Az tette híressé, hogy mindenki róla beszélt, Zsazsának mindegy volt, hogy igazak-e a róla terjengő pletykák vagy sem, ha igazak voltak azért volt a figyelem középpontjában, ha nem akkor pedig cáfolataival volt hangos a televízió és a sajtó. Botrányokkal teli élete, szabad szájú megnyilvánulásai és karakán természetének köszönhetően “karrierje” arra a pontra jutott, hogy kétesen értékelt filmes életpályája második felében már önmagát alakíthatta tévéfilmekben, sorozatokban és mozikban egyaránt. Gábor Zsazsától olyan hírességek leshették el a celebkedés minden csínyját-bínyját mint Kim Kardashian vagy a rokoni szálakon is hozzáköthető Paris Hilton.

15658976_1213054595410898_1687515241_o

Hollywood aranykorának egyik igazi ikonja volt, noha már egy ideje kerülte a reflektorfényt és csillogó élete helyett inkább betegsége miatt cikkeztek róla, mindörökké emlékeinkben él csípős humora és egyedi életszemlélete. Közel a 100. életévéhez, több mint 100 filmszerep, számtalan televíziós megjelenés és 9 házasság után 2016. december 18-án 99 évesen hunyt el.

cdab69d8e62994b2dea56f5ac1581573

Képek forrása:  The Picture Desk/n/a/Bob Hawkins; AFP

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s