Business casual kontra divat

Dress code-ról sok helyen hallhatunk, gondoljunk csak a bulikra, ahol különböző kifejezésekkel adják tudtunkra, hogy milyen az alkalomhoz illő viselet. De milyen az, ha a munkahelyünk írja elő, hogy mit vehetünk fel?

Ahány iroda, annyi szabály, és még azon belül sem mindig egyeznek a mögöttes elvárások – van, ahol lazábban, van ahol szigorúbban veszik a különféle kikötéseket.

Személyes tapasztalatból tudom, hogy még a lazábban előírt dress code is okozhat nehézségeket: a munkahelyemen hétfőtől csütörtökig business casual szerint kell munkába járni, és péntekenként lazábban szabályozottan, de nyilván nem trógerként lehet öltözködni. Ez lényegében azt takarja, hogy a nőknek nem kiskosztüm, a férfiaknak pedig nem öltöny nyakkendővel a mindennapos viselet, de a farmertől azért jobb, ha elbúcsúzunk munkaidőben.

Kisebb sokként ért ez, hiszen a ruhatáram nagy része szakadt nadrágokból, hosszú feliratos pólókból és pulcsikból áll, és persze cipők terén sem dúskáltam az elegáns darabokban.

Sokat gondolkoztam (és gondolkozok is mai napig minden reggel), hogy mi az, amit inkább estére hagyjak meg, és mi az, amiben akár egy menedzser előtt is nyugodt szívvel meg tudok jelenni.

Az idő előrehaladtával egyre jobban megy, de persze “sajnos” be kellett szereznem pár új, irodába inkább való darabot.

Pár jó tanács, ha a hétköznapi stílusotok nem egyezik a dress code-dal:

  • egy-egy kevésbé elegáns darabot is felvehettek, ha az összhatás illeszkedik a cég által elvárt képbe. Így mégis önmagatok maradtok, de a HR osztályt se fogjátok az öltözködésetek miatt gyakran látogatni.
  • senkinek sem jó, ha csak feszengsz egész nap a tip-top ruhában, mert azt hiszed, azt várják el. Kérj segítséget a főnökeidtől, a HR-től, vagy csak figyeld a kollégáidat, hogy mi az, amit nyugodtan bevállalhatsz. Persze attól, hogy valaki egy nap felvett egy nem megfelelő darabot, nem azt jelenti, hogy minden nap úgy jár, ezért Te is megteheted – inkább folyamatosan nézd a többieket és összegezd, hogy mit hordanak sokat, ami neked is tetszik.
  • azokon a napokon, amikor tudod, hogy nagy eséllyel több vezetővel is találkozol, esetleg meetingjeid lesznek, még jobban ragaszkodj a dress code-hoz, mint a többi napon, hiszen fontos, hogy a feletteseid mit látnak rajtad. Akár még jó pont is lehet, hogyha azt látják, hogy az ilyen alkalmakkor jobban odafigyelsz, tehát megtiszteled őket ruházatoddal.
  • napközben többször ellenőrizd a ruhád! Nem arra gondolok, hogy folyamatosan nézegesd magad a tükörben, de egy fennakadt szoknya vagy kilógó ing, esetleg kikukucskáló melltartó nem éppen a profizmust sugallja – a kivillanó fehérneműről nem is beszélve…

Persze senki nem a ruhától lesz jobb munkaerő, de a Rólad alkotott összkép mindenképp jobb lesz, ha ezekre is odafigyelsz!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s