9 ötlet, mire használhatsz egy üres naplót

Naplók, noteszek, jegyzetfüzetek… Néhányat ajándékba kaptunk, sokat pedig magunknak vettünk valamire csak jó lesz alapon, hiszen olyan gyönyörű! Amikor aztán rájövünk, hogy mégse tudjuk mire használni, belesüllyesztjük az íróasztalunk fiókjába, hogy időnként elővegyük, és arról fantáziáljunk, mennyi mindent írhatnánk bele…

Legyen 2017 az év, amikor megszüntetjük ezt a káros gyűjtögetést! Na nem arra gondolunk, hogy többet papírboltba se tegyétek a lábatokat, ezzel elkerülve a csábítást… sokkal inkább arra, hogy kezdjetek neki a kollekciótok felhasználásának. Íme a legjobb ötletek, mi mindenre használhattok egy üres noteszt!

1. Klasszikus naplóírás

Nem egy tanulmány bizonyítja, hogy a naplóírásnak pozitív hatása van a testi-lelki egészségre. Nemcsak az aznap történteket veheted számba a “Kedves Naplóm” megszólítás után, de komoly önismereti folyamatot indíthat el, ha kíméletlen őszinteséggel rögzíted az érzelmeidet, lelkiállapotodat, gondolataidat. Ha érdekel, ez a cikk 7 okot ad, amiért érdemes belevágni – többek között sikeresebbek és kreatívabbak a naplót író emberek.

1

2. Napi egy mondat

Naplóírás időhiányban szenvedőknek – írj minden nap egy mondatot a jegyzetfüzetedbe! Lehet az egy gondolat, a napod egymondatos összegzése vagy egy idézet, amit aznap hallottál. Néhány hónap elteltével jó lesz visszatekinteni, hogy is telt az időd!

Processed with VSCOcam with f2 preset

3. Reggeli oldalak

A Reggeli Oldalak, azaz “Morning Pages” írását Julia Cameron The Artist’s Way című könyve terjesztette el. A lényeg, hogy minden reggel írj tele három oldalt. Ülj le, kezdj el írni, és ne hagyd abba, amíg a három oldal be nem telik! Írhatsz problémákról, megtervezheted a napod vagy elmesélheted az álmodat, a lényeg, hogy hagyd a gondolataid szabadon áramolni, és vesd őket papírra.

Processed with VSCOcam with t1 preset

4. Gyűjts idézeteket!

Használj egy üres noteszt arra, hogy összegyűjtöd benne a kedvenc idézeteidet! Jó, ha karnyújtásnyira van egy füzet inspiráló, motiváló szavakkal, hogy feldobjon, amikor szükséged van rá, vagy írhass hozzá, amikor hallasz valamit.

6

5. Art Journal

Az art journal a legszabadabb alkotási forma, amihez ráadásul nem kell művésznek lenned. Egy ilyen naplóba rajzolhatsz, festhetsz, ragaszthatsz magazinokból kivágott fotókat, szalagokat, lepréselt faleveleket, másolhatsz bele verseket – bármit, ami eszedbe jut! Sőt, a többi ötletünkkel is kombinálhatod, ha például fotókkal illusztrálod a napi egy mondatodat, vagy rajzokkal egészíted ki a “klasszikus” naplód.

5

6. Írj bakancslistát!

Fogj egy üres kis noteszt, és írj bele mindent, amit el akarsz érni, meg akarsz tapasztalni vagy ahová el akarsz látogatni – magyarul, írj bakancslistát! Írni egy bestsellert, megcsinálni az El Camino-t, Párizsba látogatni, Guinness-rekordot felállítani… Hogy csak néhány ötletet említsek. A listát persze folyton bővítheted, de ne felejtsd el megörökíteni, ha megvalósítod valamelyik álmodat!

7

7. Jegyzetelj, mint Leonardo da Vinci!

Leonardo da Vinci mindehová vitt magával egy jegyzetfüzetet, hogy megörökítse gondolatait vagy skicceket rajzoljon a körülötte lévő emberekről, állatokról, és a többi. Később aztán nyugodtan visszatérhetett ezekre a gondolatokra és megfigyelésekre, amelyek többsége a jegyzetfüzet nélkül valószínűleg elfelejtődött volna. Mindig legyen a te táskádban is egy kis notesz, hogy lejegyezhesd a váratlan ötleteket!

8

8. Miért vagy hálás?

Sokszor hallottuk már, hogy a boldogság titka, hogy a jó dolgokra fókuszálsz. Ha tudatosabb életre vágysz, segíthet egy “Hálanapló” (gratitude journal) vezetése, amibe mindazokat a dolgokat írod, amiért hálát adsz. Ennek legegyszerűbb módja, ha minden este rászánsz öt percet hogy leírj öt dolgot, ami boldoggá tett aznap.

9

9. Egészséges szokások

Neked is az újévi fogadalmaid között volt, hogy egészségesebb leszel 2017-ben? Az új életmódhoz tartozó szokásokról könnyű megfeledkezni, egy kis napló segítségével ezeket is számon tarthatod. Vezesd az edzéseidet, étrendedet vagy a napi vízfogyasztásod egy jegyzetfüzetben, így tudatosabban tudsz változtatni az életmódodon, és nyomon követheted a fejlődést.

10

A képek forrása:  Pinterest

Reklámok

9 ötlet, mire használhatsz egy üres naplót” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves Insight Szerkesztőség!

  Nagyszerű tippek voltak, köszönöm a javaslatokat. 🙂
  Én nem oly rég vettem egy drágaságot, és elterveztem, hogy “célnaplót” csinálok belőle. Beleírok a heti, havi és éves céljaimat, persze színesen, hogy még az is pluszban feldobjon. Még nem kezdtem el, de nektek hála, most kedvet kaptam a nyitásához.

  Köszönettel: Hollótoll

  Kedvelés

  • Kedves Hollótoll,
   Nagyon örülünk hogy tetszettek az ötletek, és hogy motiválhattunk – a célnapló nagyon jó ötlet! Ha belevágsz, mutasd meg nekünk is! 😉

   Kedvelés

 2. Kedves Sólyom Eszter!
  Bár rajtudások a pálcikaszintjén ragadt le,de azért is kidekorálom majd. Ha haladok vele, küldök pár képet nektek is. 🙂

  Üdvözlettel: Hollótoll

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s