Így legyél produktívabb 2017-ben!

Minden irodában, minden társaságban van olyan ember, aki hatékonyabb a többieknél: időben végez a munkával, sosem felejti a mosógépben a tiszta ruhát, lakásfelújításba kezd (és be is fejezi!), sőt, még a konditerembe is van ideje lemenni…

Utáljuk őket miközben titokban olyanok akarunk lenni, mint ők – de hogyan? Új év, új szokások: az alábbi tanácsok segítségével bárkiből szuperhatékony ember válhat – akár már januárban.

Rangsorold a teendőidet!

Az, hogy egy feladat izgalmas-e, teljesen lényegtelen. A tennivalóid listáján az kerüljön előre, amelyik a legfontosabb, és amelyiket leghamarabb kell befejezned. Tegyük fel, délután négykor kell leadnod valamit. A reggelt ne régi e-mailek szelektálásával vagy az asztalod rendbetételével töltsd, még akkor sem, ha jó lenne kiüríteni az e-mail fiókod (és az asztalodét is), és adott esetben ez kellemesebb teendő, mint a kemény munka. Gondold végig, mi az, amit feltétlenül szükséges megcsinálnod, és ne állj neki másnak, amíg az nincs kész!

601d12e3ff221a86cd803f4d192fb45f

Ennek az ellentéte – ha hasznos, ámde nem sürgős feladatokba fogsz, csak hogy elkerüld az egyre fenyegetőbb határidejű teendődet – a halogatás, ami rövid idő alatt stresszhez és eredménytelenséghez vezet. Jobb lenne ezt elkerülni az új évben!

Célok – időbeosztással

A cél időbeosztás nélkül olyan, mint egy recept hozzávalók nélkül. Kitűztél magad elé egy célt 2017-re? Helyes! De ne állj itt meg, hanem bontsd az eléréséhez vezető utat lépésekre, a lépésekhez pedig rendelj egy időkorlátot, ameddig teljesíted őket. Enélkül a célod csak egy álom marad, amihez ráadásul semmi motivációd sem lesz, hiszen egyszerre (gondosan kitervelt lépések nélkül) megvalósíthatatlannak tűnik. Az időbeosztással sokkal kevésbé érzed majd magad túlterhelve, így úgy tudod teljesíteni a részfeladatokat, hogy a végső cél lebeg a szemed előtt.

2

Ismerd a határaidat és ragaszkodj hozzájuk

Ha a két végén gyújtod meg a gyertyát, az kiégéshez vezet, ami a produktivitás szöges ellentéte. A hatékonyság alaptétele, hogy néha (ha nem mindig) a dolgoknak csak késznek kell lenniük, nem pedig tökéletesnek. Engedd el a perfekcionizmust, hacsak nem akarsz hat óra megfeszített munka után ráébredni, hogy egy nem is olyan jelentőségteljes feladat miatt kihagytad a vacsorát, a fürdést és a fél éjszakai alvást is.

3

Ehhez hasonló ördögi körök helyett inkább nézz az órára, majd jelentsd ki: “Ennek kész kell lennie délután ötre.” Ezután pedig dolgozz gyorsan és keményen, hogy befejezd, még akkor is, ha nem életed legjobb munkáját adod majd ki a kezedből! A megszabott határokhoz pedig ragaszkodj – ne menjen a munka a magánéleted és az egészséged rovására.

Te irányítsd a technológiát, és ne fordítva

Nincs annál kontraproduktívabb, mint a technológia csapdájába esni. Ha egyszer a kezedbe veszed az okostelefonod, mindig lesz valami új és izgalmas tartalom, amit egyszerűen muszáj megnézned – hogy a közösségi médiáról ne is beszéljünk! Igen, te csak az Instagramot nézed meg és csak a Twitter feededet és csak a Facebookot… de ez pont elég, hogy a limitált idődből elpazarolj egy (két, három…) órát. Szabj meg egy korlátot, amíg megnézed az e-mailjeid, majd tedd félre a telefonod és laptopod, és állj neki a teendőidnek!

4

Az átlagosnál is hajlamosabb vagy rá, hogy eltereld a saját figyelmedet az internet böngészésével? Neked találták ki a Cold Turkey nevezetű ingyenes applikációt, ami blokkolja a számítógépeden az általad beállított hatékonyságölő oldalakat!

Tarts szünetet!

Ha kell, kényszerítsd magad egy ötperces szünetre körülbelül kilencven percenként. Állj fel, nyújtózkodj, igyál egy pohár vizet vagy töltsd újra a kávésbögréd… Néhány perc épp elég arra, hogy egy kicsit pihenjen az agyad és újult erővel ülhess vissza a dolgozóasztalhoz. Így sokkal hatékonyabban tudsz dolgozni, mintha órákon át görnyednél valami fölött. Persze arra is ügyelj, hogy ne csábulj el – a szüneteidet fogd rövidre, és ne ess az előző pontban említett csapdába!

5

Felejtsd el a multitaskingot

Még akkor is, ha a rangsorolt teendőid listáján holtversenyben első az összes feladat, egyszerre mindig csak egy dologra koncentrálj! Gyorsabban és jobban tudod végezni a dolgod, ha a figyelmed nem ugrándozik két-három tevékenység között. Ráadásul ha egyvalamit százszázalékosan befejezel, annak a sikere motivál, hogy a következő tennivalóddal is megbirkózz. Ellenkező esetben – mármint, ha mindenbe egyszerre fogsz bele – semmi nem fog elkészülni, kifutsz az időből, nagyobb eséllyel követsz el hibákat vagy felejtesz el valamit, ráadásul a sikerélmény is elmarad.

6

Az alvás szent és sérthetetlen

Az alváshiány a hatékonyság garantált buktatója. Egy kevesebb mint hét óra alvást követő napon (arról ne is beszéljünk, ha huzamosabb ideig nem alszol rendesen) lassabb, kevésbé fókuszált és kevésbé motivált vagy. Az emberek hajlamosak alulértékelni, mennyire káros, ha nem pihenik ki magukat, és túlbecsülni a saját teljesítményüket – pedig az alváshiány okozta csökkent agyi aktivitást számos tanulmány kimutatta már.

7

A produktív emberek tudják, hogy az éjszakai minimum hét óra alvás nem luxus, nem is opció hanem egyszerűen szükséglet az optimális munkavégzéshez (és élethez egyaránt). Rendezd úgy az életed, hogy mindig időben ágyba kerülj és konzisztensen ugyanakkor kelj, hogy a tested és elméd kihozhassa magából a maximumot!

 

Forrás: Sólyom Eszter / Fashionfave 

A képek forrása a Google.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s