Gyakornokság – tényleg rémálom?

Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor kilép a nagybetűs életbe, és nem marad tovább a szülői támogatás megnyugtató közegében, hanem elkezdi saját karrierjét egyengetni és egyedül megbirkózni a mindennapok nehézségeivel.

Első sokként jön az egyetem és többen már ilyenkor munkát vállalnak, vagy azért, hogy már tapasztalattal kerüljenek ki a diploma megszerzése után, vagy csak azért, hogy megkönnyítsék a saját és szüleik helyzetét.

Ám aki nem élt ezzel a lehetőséggel (vagy nem a szakmájának megfelelő gyakorlatot szerzett), annak több tekintetben is nehezebb a boldogulás a diplomával. Általában (a szerencsés kivételeken kívül) nekik csak gyakornoki állások állnak rendelkezésükre, amelyről mindenkinek megvan a maga véleménye.

A félelem az ilyen jellegű munkáktól bennem is élt, de lévén, hogy nincs sok más választásom, többségében ilyen álláshirdetésekre jelentkeztem. Több, mint fél éves munkaviszony után magabiztosan kijelenthetem, hogy minden sztereotípiám alaptalan volt.

Munkaidő

Rendkívül elterjedt gondolat, hogy a gyakornokoknak, főleg egy multinacionális cégnél nem tisztelik a munkaidejüket és gyakran túlóráznak – ráadásul ki sem fizetik ezeket a plusz órákat. Az én esetemben egyik sem jellemző. Pont annyi munkát kapok, amennyit a lehetőségeimhez mérten meg tudok csinálni, de ha hirtelen fellépő problémák miatt mégis többet dolgozok, az természetesen honorálva van. Ha a munkahelyeden sok a túlóra, ügyelj rá, hogy annak legyen nyoma, és ezt ne úgy érd el, hogy folyton hangoztatod. A tetteid úgyis nagyobb benyomást tesznek majd, mint a szavak.

feladat

Fizetés

Egyik legnagyobb félelem gyakornoki pozícióknál mindig a munkabér kérdése. Sztereotípiaként él az emberekben, hogy az agyondolgoztatott kezdők nem kapnak megfelelő fizetést, ám szerencsére ez sem igaz rám. Tudásomnak és a rám háruló felelősségnek megfelelően fizetnek, amely szerintem teljesen reális mértékű.

Feladatok

Egy másik sarkalatos pont a gyakornok feladatköre. A diplomás gyakornokokat általában nem szkennelésre és kávéfőzésre veszik fel, mégis előfordulhat, hogy az apróbb feladatok a kezdőkre hárulnak. Emellett viszont nagy szerencsémre egy olyan pozícióba kerültem, amely nem csak hogy jelenleg is felelősségteljes munkavégzést igényel, de reális esély van a minél korábbi továbblépésre – hiszen nem egy vezető pozícióban lévő kollégám kezdte gyakornokként a cégnél. Ha esetleg a Te esetedben mégis inkább az egyszerű munkák vannak többségben, próbálj meg beszélni a feletteseddel, hogy időről időre bízzon rád nagyobb volumenű feladatot is, és ha látják, hogy milyen jól teljesíted őket, legközelebb kérned sem kell!

Környezet

Persze az iroda a legtöbb esetben, ha multinacionális cégről beszélünk nem hagy kivetni valót maga után. Ám a kollégák hozzáállása nem mindig az, amilyet az ember elképzel és ez bizony a motivációban is meglátszódhat. Az open officenak (is) köszönhetően viszont a napi 8-9 óra is úgy telik el, mintha egy nagy család közös erővel dolgozna egy kitűzött célért. A legtöbb közvetlen csapattagom készségesen válaszol a legegyszerűbb kérdésre is és örömmel tanít az új dolgokra, így szinte nem is gyakornoknak érzem magam, hanem a csapat és a cég teljes körű tagjának.

motiv

Ha Nálatok a rosszabbik helyzet áll fenn, gondoljatok arra, hogy a siker senkinek sem jött könnyen. Ti mindenképp profitáltok belőle, az önéletrajzba ugyanis minden munka számít, és ezért érdemes kibírni akár hónapokat! Továbbá a cégeknek is érdeke, hogy ha már valakire időt és pénzt szántak, akkor az ne akarja a szerződés lejártával új munkahelyen kamatoztatni tudását, ehhez viszont olyan feltételek kellenek, amelyek miatt a gyakornok szívesen marad az adott vállalatnál. Viszont ha úgy érzitek, hogy minden napotok szenvedés, akkor érdemes elgondolkozni a váltáson, mert ha már ilyen korán megutáljátok a munkás életet, később még kevesebb motivációtok lesz.

Képek forrása: Pinterest

Reklámok