Mesterségem címere: fitness instruktor

Egy korábbi bejegyzésben megosztottam súlyvesztésem és teljes életmódváltásom történetét. Arról is szót ejtettem, hogy nem elégedtem meg ezzel és annyira átformáltam a testem, hogy egy fitnesz versenyre is neveztem. De ez még mindig kevés volt ahhoz, hogy újdonsült mozgás iránti étvágyam csillapítsam, így beiratkoztam egy fitness instruktor tanfolyamra.

Ennek a képzésnek egyrészt azért éreztem fontosságát, mert időközben kedvem szottyant ahhoz, hogy másokat is hozzájuttassak a hőn áhított alakhoz, és saját példám meggyőző erő lehet ahhoz, hogy bebizonyítsam, a változás kizárólag rajtunk áll vagy bukik. Másrészt rongyosra koptatott, de helytálló szemlélet, hogy a tanulás életfogytig tart (ugye, a jó öreg LLL), legalábbis illene. Hiszen a korábban megszerzett tudásunk elavulhat és adott ágazaton belül is léphet a helyébe számos új információ, de lehet, hogy csak váltani szeretnénk, mert nem lehet mindenki olyan szerencsés vagy öntudatos, hogy 18 évesen megtalálja azt a hivatást, amit egy életen át űzni szeretne. Vigyázat, spoiler! A tanfolyamot sikeresen elvégeztem.

b8ce04291b570476aeb902cbdcf264d2

A fitness instruktor képzés OKJ szintű, vagyis most már kezemben az oklevelemmel, hivatalosan is végezhetek edzői, sportoktatói tevékenységet. Kéthetente töltöttem egy egész szombatot harmincadmagammal az oktatáson. Az első két alkalommal tantermi képzés volt; egészségtant és edzéselméletet tartott nekünk két oktató. Utána kapcsolódott be ebbe a gyakorlati oktatás.

Őszintén szólva engem soha nem érdekelt a biológia, anatómia, legalábbis középiskolában nem, azóta meg tantermi keretek közt nem igazán találkoztam velük. Na, de itt! Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy mind a két tantárgy lehengerlő volt. Ez nyilván nagy mértékben volt köszönhető az előadóknak, akik viccesek, kedvesek voltak. De ez, ugye, még nagyon kevés lenne ahhoz, hogy szuperlatívuszokban nyilatkozzak róluk. Felkészültek voltak és egyrészt látszott, hogy évtizedek alatt szívták magukba a szakmát (mind a ketten felsőoktatásban tanítanak), másrészt érezhető volt, hogy élvezik, amit csinálnak. Szívből beszéltek és ettől a hallgatóság is érdeklődve hallgatta őket. Nem volt az előadások közben telefonnyomkodás, pusmus, röhögészés, zacskózörgés, ropogtatás.

Bár a zacskózörgés, ropogtatás a szünetekben megérkezett és valami őrült nagy csalódást okozott. Én nem akartam elhinni azt a sok bakerollst, csokis fánkot, fehér kenyeres szendvicset, kólát és ice teát! Talán két-három embernél láttam zöldséget, gyümölcsöt, magvakat és mentes vizet. És ez roppantmód elszomorító.

8930e463-49ae-476f-9f57-2608f756b6e9

Az első órai rapid bemutatkozásnál kiderült, hogy az ott lévők 90%-ának van már valamilyen tapasztalata a sporttal, akár önfejlesztésről, akár csoportos foglalkozásról, akár óraadásról legyen szó. Vagyis ezeknek az embereknek tisztában kellene lennie azzal, hogy az egészséges fogyás és az arányos testforma 70%-ban múlik a helyes táplálkozáson és csak 30%-ban az edzésen. Valamint nyilván nem elhanyagolható tény, hogy egészségünk megtartásához nagyban hozzájárul a megfelelő étrend, aminek a lehető legtávolabbról sem tartozéka sem a fehér kenyér, sem pedig a csokis fánk, de még a zöld ice tea sem, attól, mert benne van a nevében, hogy zöld…

Hogyan lesz így valaki hiteles fitnesz instruktor? A szájából kilógó parizeres szendviccsel nehezen hinné el róla bárki, hogy a megfelelő ételeket kell enni azért, hogy egészségesek, üdék, fittek legyünk. Hogy bízna meg benne bárki, amikor a saját testét sem tudja kordában tartani és miért hinné el bárki, hogy a vendégnek jót akar az, aki még magának sem?

Én úgy vagyok vele, hogy ne menj olyan fodrászhoz, akinek igénytelen a haja, olyan manikűröshöz, akinek ápolatlan a körme, olyan kozmetikushoz, akinek a szemöldöke egy csík és még sorolhatnám. Ugyanígy vagyok az edzőkkel is. Miért mennék olyan edzőhöz, aki hiteltelen? Az edzők teste a legnagyobb marketing, amivel élhetnek.

Sokszor sok helyen hallani, hogy már nevetségesen sok a fitnesz edző és híg a szakma. Így ennek tudatában elhessegettem a rosszallásom és arra gondoltam, hogy végül is ezek az emberek majd az én malmomra hajtják a vizet. A főváros több ezer edzőt eltart, és ha már csak az egyharmaduknál valamiben jobb leszek, akkor akár meg is tudnék élni ebből, nemde?!

Forrás: Mészáros Tímea / Ladiy

A képek forrása: Pinterest

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s