Találd meg a szenvedélyed!

“Do what you love, love what you do.” – tartja a mondás, de megtalálni azt a hivatást, amit szenvedéllyel tudsz végezni nem olyan könnyű. Az alábbi három pont és a hozzájuk tartozó gyakorlatok azonban jó kiindulási pontot adhatnak ezen az úton!

A szenvedélyed felfedezése kemény önismereti folyamat. Ha azt sem tudod, hogy állj neki, ne aggódj, segítünk. Elő a jegyzetfüzettel, végezd el a cikkben leírt feladatokat, fogadd meg a tanácsokat – és ne felejtsd el megírni, Te mire jutottál!

Nézz önmagadba!

Arra a kérdésre, hogy mi a szenvedélyed, természetesen csak Te adhatsz választ. Akár a buszon, akár sorban állás közben, de gondold végig az alábbiakat:

1. Mit csinálsz a szabadidődben? Sokszor ha valaki azt kérdezi: “Hogyan találjam meg a szenvedélyem?” valójában arra gondol: “Hogy élhetnék meg csak a hobbimból?”. Szerintünk már most tudod, mivel szeretsz foglalkozni: ez az a dolog, amit akkor csinálsz, ha kivételesen van egy kis szabadidőd.

3

2. Miért vagy leginkább hálás? Gondold végig, mik azok a dolgok az életedben, amiket a legértékesebbnek tartasz. Az egészség, a család, a barátok után mik azok a konkrét dolgok, amikért hálát adsz? Lehet ez a kreativitásod, a tökéletes divatérzéked, a tágas, napfényes irodád vagy az, hogy nagyon jól bánsz a gyerekekkel.

3. Miért szereted a dolgokat, amiket szeretsz? Ha túljutottál az előző két kérdésen, most vesd össze az eredményt, és gondold ki, miért pont azt válaszoltad, amit! Fogalmazd meg az érzéseidet, például így: “A szabadidőmben szeretek történelmi regényeket olvasni mert élvezem, hogy új dolgokat tanulok belőle.” Vagy: “Hálás vagyok, hogy otthonról dolgozom, mert így marad időm a fotózásra.”

Jegyzetelj!

Sokat segít, ha a gondolataidat papírra vetheted. Szerezz be egy jegyzetfüzetet és használd szorgalmasan!

1. Írd össze minden este a nap legjobb eseményeit! Ha ezt rendszeresen megteszed, néhány hét múlva visszanézheted, mik tesznek igazán boldoggá. Látsz valamilyen összefüggést kiemelkedni a sok random dolog között? Nagyszerű!

1

2. Írj listát azokról a tevékenységekről, amiket élvezel! Kerülhet a listádra általános kifejezés is, de ha tudod, fogalmazd meg minél pontosabban a válaszod.

3. Listázd, mihez van tehetséged, szaktudásod. Itt is keresd az összefüggéseket!

2

4. Fejezd be a mondatot: “Általában próbálok…”. Egyetlen változat helyett írj annyit, amennyi csak eszedbe jut! Miután kész vagy húzz ki minden negatív hangvételű mondatot. Húzd ki azt is, amit mások kedvéért teszel – ha például leírtad, hogy próbálsz heti háromszor futni, pedig utálod és csak azért jársz, hogy lefogyj, hátha akkor vissza tudod szerezni a bunkó exedet… Nos, akkor tudod mit kell tenned!

5. Vidd magaddal a jegyzetfüzetedet mindenhová és írd bele az összes ötletedet! Minden kósza gondolatot és világmegváltó ötletet rögzíts, amit egyébként elfelejtenél – később nézd vissza őket és figyeld meg a jegyzetek irányvonalát. Ha például egy hét alatt tizenöt regényötlet eszedbe jutott, lehet, hogy foglalkoznod kéne az írással…

Just do it!

Végül pedig néhány tevékenység az elmélkedés és jegyzetelés után.

1. Ünnepeld a sikereidet! Ha elérsz valamit, élvezd ki, hiszen megdolgoztál érte. Tudasd a boldogságodat a barátaiddal is. Egy apró győzelem motiválhat a nagyobb céljaid elérésére.

6

2. Elégítsd ki a kíváncsiságod! Ha valami felkelti az érdeklődésedet, ne hessegesd el a gondolatot. Érdeklődj, nézz utána, tanulj róla! A legjobb, ha az egyik téma, történet vagy kérdéskör vezet a másikhoz. Járj utána valaminek minden egyes nap!

3. Ismerkedj! Általában olyan emberekkel vesszük körül magunkat, akiknek a sajátunkhoz hasonló háttere és érdeklődési köre van. Ha idegenekkel beszélgetsz (gondolunk itt a kedves eladóra a sarki boltban vagy egy csoporttársra akivel eddig még nem barátkoztál) teljesen új világ nyílhat meg előtted.

4. Vállald a kihívásokat! A szenvedélyed felfedezésének egyik legjobb módja ez, különösen, ha olyan feladatot viszel véghez, amiben még tapasztalatod sincs. Egy CEO például megengedte, hogy egy számvitellel foglalkozó alkalmazottja elvállaljon egy marketing projektet. Amellett, hogy kitűnően elvégezte a feladatot, még az is kiderült, hogy a személy egy igazi zseni a tartalomgyártásban! A sztori tanulsága az, hogy ne fogd vissza magad – a szárnyaid próbálgatásával jöhetsz rá legkönnyebben, miben vagy igazán jó!

5

Forrás: Sólyom Eszter / Fashionfave

A képek forrása: Weheartit.com

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s