Magas vérnyomás – a néma gyilkos

A magas vérnyomás a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség, nemcsak Magyarországon, szinte az egész világon. Kezdetben még nem okoz érzékelhető tüneteket, észrevétlenül károsítja a szervezetet, ezért is nevezik néma gyilkosnak.

Mit takar a magas vérnyomás?

A vérnyomás az a nyomás, amit a szívből kipumpált vér fejt ki az érfalakra. Ha a vér nagyobb nyomással áramlik az erekbe, az az érfalnak igen megterhelő, így lassan elkezd megsérülni. A sérült érfalon már könnyebben rakódik le zsír, a zsírra pedig meszes szemcsék, úgynevezett plakkok. Hogy a vér mindenhova eljusson a lerakódások végett beszűkült ereken keresztül is, a szívnek sokkal nagyobb erővel kell pumpálnia, ami elég megerőltető számára. Az érelmeszesedés abból a szempontból is veszélyes, hogy az erekben lerakódott plakkokon vérlemezkék tapadhatnak meg, ami vérrög kialakulásához (trombózishoz) vezet.

A magas vérnyomás (hipertónia) következtében kialakulhat:

 • érelmeszesedés
 • szívinfarktus
 • szívelégtelenség
 • agyvérzés (stroke)
 • veseelégtelenség
 • látásromlás

Vérnyomás értékek

Vérnyomásméréskor két érték látható a készüléken: az első – általában a magasabb – a szisztolés érték, ami összehúzódáskor a szívből az ütőerekbe (artériákba) áramló vér nyomását, a második a diasztolés értéket, ami pedig a szív elernyedt állapotában lévő nyomását mutatja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott optimális vérnyomás a 120/80 Hgmm, de egészen 140/90 Hgmm-ig normális. Az osztályozás a következő:

magas-vernyomas_tablazat

Az izolált hipertóniáról eddig nem esett szó: izolált hipertónia áll fenn, ha a diasztolés (második érték) vagy a szisztolés érték megemelkedett, míg a másik érték normális tartományban van. Az utóbbi általában idősebbeknél fordul elő, azonban az izolált hipertónia bármelyikével is orvoshoz kell fordulni – kortól független.

A magasvérnyomás-betegséget két csoportra oszthatjuk:

Elsődleges (primer/esszenciális) hipertónia: ebben az esetben maga a magas vérnyomás a betegség, nem áll a háttérben szervi elváltozás. Az magasvérnyomás-betegségek 80-90%-a elsődleges. Kialakulásának okai általában az öröklött hajlam, mozgásszegény életmód, dohányzás, nagymértékű sóbevitel, illetve a túlzott alkoholfogyasztás.

Másodlagos (szekunder) hipertónia: akkor beszélünk másodlagos hipertóniáról, ha a magas vérnyomás nem maga a betegség, hanem egy tünet, ami mögött valamilyen betegség áll. Ez leggyakrabban hormonális elváltozás vagy vesebetegség. Ebben az esetben a kiváltó okot kell orvosolni, amivel általában megszűnik a magas vérnyomás is.

Tünetek

A hipertóniának általában nincsenek tünetei, ezért is szokták néma gyilkosnak nevezni. Legtöbbször egy rutin ellenőrzés során derül ki, hogy valakinek magas a vérnyomása. A tünetek jelentkezése már magas fokú hipertóniáról tanúskodhat, persze a mindjárt felsorolásra kerülő panaszok hátterében nem mindig a magas vérnyomás húzódik, ám mindenképpen érdemes egy vérnyomásmérés, ha a következőket tapasztaljuk:

 • fejfájás
 • orrvérzés
 • szédülés
 • fáradékonyság
 • mellkasi fájdalom
 • szívdobogásérzet

Az úgynevezett fehér köpeny szindróma is intő jel, ami azt jelenti, hogy valakinek csak a kórházban/rendelőintézetben az orvos vagy nővér jelentében ugrik meg a vérnyomása, azonban otthon, nyugodt körülmények között normálisak az értékek.

magas_vernyomas

A betegség kezelése

A hipertóniát nem lehet gyógyítani, azonban megfelelő körülmények között kordában lehet tartani a vérnyomás értékeket, így elkerülve a szövődményeket. A magas vérnyomással rendelkezők többsége élete végéig szedi a gyógyszereket, a kezelése még akkor is folytatandó, ha a vérnyomás normális értékek között mozog. A kezelés felhagyása ismét magas vérnyomáshoz vezethet.

Másodlagos hipertónia esetén a kezelést az azt kiváltó betegség diagnosztizálása és kezelése jelenti. Elsődleges hipertóniánál a kezelés összetettebb. Az egyik alappillére a gyógyszeres kezelés, ami mellé teljes életmódváltás javasolt:

 • Diéta: kerülendőek a túl zsíros, sós és cukros ételek és italok, de ajánlott a sok zöldség, gyümölcs, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák és a káliumtartalmú ételek fogyasztása
 • Rendszeres testmozgás
 • Lemondás a dohányzásról: két szál cigaretta 10 Hgmm-rel növeli a vérnyomás értéket!
 • Stresszhelyzetek kerülése
 • A rendszeres kávézók se lépjék túl az 1-2 csészényi mennyiséget, koffein érzékenyek, illetve nem kávézók kerüljék a kávét
 • Energiaitalok kerülése
 • Túlzott mértékű alkoholfogyasztás kerülése

Megelőzés

Ahogy a közmondás tartja: „A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene forrást építeni, amikor már megszomjazott.” Ezért fontos hogy a magas vérnyomást ne kezelni kelljen, hanem megelőzni: túlsúlyos kilók elkerülése érdekében folytatott rendszeres testmozgással, a dohányzás és a túlzott só- és zsírfogyasztás elkerülésével.

Forrás: Csoma Helga

Fotók: Pixabay.com

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s