A Valentin nap védelmében

Míg mindenki szereti a karácsonyt, a húsvétot vagy akár a saját szülinapját, van néhány ünnep, amit imádunk gyűlölni – mind közül legjobban talán a Valentin napot.

A Valentin nap univerzális elítélésének több, gyakran ismételt miértje van: sokak szerint ez nem a szeretet, csak a kereskedők ünnepe, akik a boldog párokat, illetve a férfiakra nehezedő szociális elvárást kihasználva próbálnak minél nagyobb profitot termelni plüssmacik, rózsacsokrok és bonbonok eladásával. Mások büszkén állítják, hogy szeretni nem egy nap kell, hanem egész évben, így az ünnepnek nincs létjogosultsága. Megint mások már csak külföldi eredete miatt sem hajlandóak megünnepelni a Valentin napot.

4

Honnan származik ez az egész?

Bár pontos eredetét homály övezi, az tény, hogy a Valentin nap nem az elmúlt pár évtized szüleménye. Az egyik legnépszerűbb legenda szerint Szent Valentin katolikus pap volt, aki az uralkodó tiltása ellenére házasított össze párokat az ókori Rómában, ezért kivégezték. Más vélekedések szerint az ünnepnap eredete a szintén római, pogány Lupercalia – egy termékenységi szertartás, amelyet február idusán tartottak, amíg az ötödik században be nem tiltották. A mára oly elterjedt Valentin napi üdvözlőlapokat pedig már az 1400-as évektől kezdve küldtek Nagy Britanniában.

Élvezd ki a pillanatot!

Az egyik leggyakoribb felvetés a szerelem ünnepe kapcsán az, hogy egy napnyi figyelem, törődés és ajándék nem helyettesítheti az egész évet – azaz, szeretni mindig kell, nem csak ha a naptár előírja. És milyen igaz! Azonban mindannyian elfoglaltak vagyunk. Halmozódó tanulnivaló, véget nem érő tennivalólista, hatalmas adag vasalnivaló és munkahelyi feladatok, sőt, akár gyereknevelés mellett ember legyen a talpán, aki minden nap képes úgy ünnepelni a párkapcsolatát, ahogy az megérdemelné. Ha neked van energiád gyertyafényes vacsorához és szenvedélyes együttlétekhez minden nap, gratulálok! Bevallom: nekem nincs.

2

A Valentin nap nem azért van, hogy csak akkor szeresd a másikat, és ezt drága ajándékokkal bizonyítsd be (amit aztán jól meg lehet Instagrammozni természetesen). Egy virágcsokor nem “Ingyen szabadulhatsz a börtönből” kártya, ami után egy évig megint nem kell foglalkoznod a másikkal. Ez a nap alkalom arra, hogy kicsit félretedd a teendőket és a mindennapi stresszt, és emlékeztesd magad, hogy ki is az igazán fontos az életedben. Ez nem csak a boldog párkapcsolatban élőkre igaz: menj, hívd fel anyukádat, ha rég nem beszéltetek, vagy küldj képeslapot a barátnőidnek!

A szerelmesek kereskedők ünnepe?

“Az egészet a kereskedők találták ki, hogy eladhassák azt a sok giccses vackot!” Ismerős? Igen, a boltok tényleg megtelnek plüssmacikkal, üdvözlőlapokkal… szinte mindennel, amire rá lehet nyomni egy szívecskét, hogy aktuális legyen. Egy félévnyi közgazdaságtan után nem tartom magam kifejezetten nagy szakértőnek – sőt! -, de a józan ész azt mondatja velem, hogy nem lenne ekkora kínálat kereslet nélkül.

5

Bárki bármit mond, szerintem ez az ünnep nem a megátalkodott gonosz. Ha neked nem kell egy különleges nap, hogy a szerelmet ünnepeld – vagy épp nincs kivel – senki nem erőltet. Ha tökéletes, minden nap romantikus barátnő; antikapitalista vagy frusztrált szingli vagy, csak nézd el nekünk ezt az egy napot (oké, meg az azt megelőző egy-két hetet)! Esetleg lepd meg magad valamivel – néhány napon belül akciós lesz a csokoládé!

A képek forrása: Google

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s