Parafa a divatban – Interjú a CORKA tervezőjével

A tudatosság az élet minden területén fontos, és mivel a divat és az öltözködés hatalmas anyagfelhasználással jár, szükségszerűvé vált, hogy ide is betörjön a fenntarthatóság.

Rengeteg alternatíva áll rendelkezésére a gyártóknak, hogy hogyan is védjék környezetünket és Földünket amellett, hogy ontják magukból az újabbnál újabb kollekciókat, amelyről korábbi cikkünkben már olvashattatok.

Ám nem csak a nagy márkáknak jut eszébe valamilyen új anyaggal kísérletezni, hanem Tóth Csillának, a CORKA tervezőjének is, aki parafatextilből készíti táskáit, kiegészítőit egyre nagyobb sikerrel. A továbbiakban a vele készült interjút olvashatjátok.

corka

Mi inspirált, hogy parafából készíts táskákat és kiegészítőket? Mesélj a kezdetekről!

Az inspiráció egyértelműen a természetesség volt, továbbá, hogy ez egy olyan anyag, ami felfedezésre vár, összekeverhetetlen, de mégis nagyon ízléses és letisztult, jól kombinálható. A CORKA egy több, mint 3 éves ötletből jött létre. Könnyűipari mérnöknek tanultam és egyszer csak felötlött bennem, hogy parafából kellene textilt létrehozni, elkezdtem kutakodni és konstatáltam, hogy ez a termék már létezik a piacon. Elkezdtem utánajárni a technológiának, valamint annak, hogy mik a lehetőségek, már akkor tudtam, hogy ezzel az alapanyaggal foglalkoznom kell. Aztán 2015 decemberében jött az elhatározás, hogy belevágok. Így 2016 szeptember elején készültek el az első táskák. Az ezt megelőző 9 hónap rengeteg munkával telt, megtanultam varrni, alapanyagokat válogattam, beszállítókat kerestem.

Az élet más területén is próbálsz a természetességre törekedni? Hogyan?

Természetesen! 🙂 A szüleim is mindig ilyen példát mutattak nekem, saját kertből volt a friss zöldség, gyümölcs, befőtt, keresztszüleimtől a husi. Bár kertészkedni sosem szerettem, de tavasztól őszig a budapesti erkélyem is egy kiskertté változik: paradicsom, bazsalikom, rozmaring, leander – a látvány miatt teljesen megéri. 1-2 éve mosódiót használok, illetve a bőrápolás, sminkelés területén is igyekszem odafigyelni, hogy természetes összetevőket tartalmazzanak. Azt mindenkinek ajánlom, hogy sose a nagybetűs bio és organik feliratoknak higgyen, hanem inkább kicsit tanulmányozza mik az összetevők, ha elsőre ezeket nem is ismeri, egyszerűen rá kell keresni, egy idő után pedig rögzül, innentől lesz valaki igazán tudatos! Van még terület, ahol fejlődnöm kell, de így legalább mindig van előttem cél.

Milyen megmunkáláson esnek át a táskák, mielőtt összevarrod őket?

Maga az alapanyag már festve és néhány esetben dombornyomva érkezik hozzám egy déli országból. Ha már megvan a fazon, akkor a varrást, a szabás, illetve az egyes kiegészítők (fenékszeg, márkajelző) felszerelése előzi meg. Új fazon tervezésekor mindig van egy több napos, hetes tervezési időszak, amiben akár többször megvarrásra kerül a táska, kiegészítő kisebb változtatásokkal mindaddig, amíg nem lesz olyan, amit megálmodtam – természetesen ezek a „prototípusok” általában még nem a parafatextilből készülnek.

corka1

Könnyű velük dolgozni?

Nem mondanám nehéznek, nem csúszik, törik vagy tapad, van tartása, de azért mégsem olyan vastag.

Mennyire tartós egy ilyen táska? Jobban kell rá vigyázni, esetleg ápolni?

A tartósságát illetően próbálok kísérletezgetni, mivel nem egy megszokott alapanyag így nem is igazán állnak rendelkezésemre hosszabb távú élettartam kísérletek sem. Eddig jól teljesítenek, mindenképpen szeretnék hosszútávú garanciát elérni, hisz ez is a fenntarthatóság egyik kulcsa. Óvni az esetleges vízzel nem tisztítható szennyeződésektől szükséges, nedves ronggyal tisztítható.

Mik a távlati terveid? Gondolkozol esetleg más kiegészítőkön is?

Mindenképpen! Szeretnék egy férfi kollekciót is, mivel meglepően sok a férfi érdeklődő és nekik is szeretnék alternatívát biztosítani.  Ám a CORKA távlati terveinek egy részei túlmutat a divat világán, sokkal inkább az emberek tudatosságának megteremtéséhez, fejlesztéséhez szeretnék hozzájárulni. Illetve biztatni a rendkívül kreatív és tehetséges magyar kézműveseket és tervezőket, hogy hasznosítsunk újra vagy használjunk fel olyan alapanyagokat, amelyeknek előállítása a lehető legkevesebb kárt okozza a Földnek, tehát saját magunknak. Nyugati országokban már kezd teret hódítani az eco-fashion, itt az ideje, hogy Magyarországon is elinduljon ez a folyamat.

Ha Nektek is felkeltették érdeklődéseteket a CORKA igazán különleges kiegészítői, az alábbi elérhetőségeken megtaláljátok:

Instagram, Facebook, Meska

További interjút pedig itt olvashattok vele.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s