Turbózd fel a smoothie-dat ezekkel a hozzávalókkal!

Manapság nem lehet úgy felmenni valamelyik közösségi portálra, mondjuk az Instagram-ra vagy a Pinterest-re anélkül, hogy ne botlana az ember csodásan food stylingolt zöld trutyikba. Akarom mondani szmutyikba…

Feltételezem, annyi információ mindenkinél megvan, hogy a smoothie egy olyan turmixolt ital, amiben zöldségek és/vagy gyümölcsök alkotják az összetevők táborát. Jól van, idáig tiszta sor, az ember belehajigál mindenfélét a zizzentőbe és a végeredményt legurítja, hogy minél több vitamin juttasson be a szervezetébe.

ga9a9959

Ugyanakkor a neten fellelhető guszta smoothie-k készítői a szokásos répa, cékla, spenót, banán, kivi, stb. mellett olyan hozzávalókat is használnak, amiket olvasván nekem először a Lúdas Matyi egyik ikonikus mondata jutott eszembe: Béka mája tyúk epéje, kórság a pokolba méne.

Hiszen az embernek gőze nincs arról első olvasatra, hogy mi az a maca, vagy karob, pláne nem arról, hogy miért hasznosak. De pánikra semmi ok, összeszedtük ezeknek a hangzatos hozzávalóknak a szervezetre gyakorolt hatásait.

Maca por

A Maca egy gyökérzöldség, amely vadon nő az Andok lejtőin, és már évezredek óta élelmiszerként használják az őslakosok. A perui Maca gyökér rendszertanilag a retekkel tartozik egy családba. A Maca rendkívül gazdag tápanyagokban, valamint energetizálókban. Tudományos kutatások szerint kifejezetten gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Gazdag forrása a kalciumnak, magnéziumnak, foszfornak, de található benne még jód, vas, mangán, réz, cink, szelén, B-vitaminok (tiamin, riboflavin, niacin, B6-vitamin, B12-vitamin), béta-karotin, C- és D-vitamin. Vitalizáló, szellemi teljesítményt fokozó, erőnlétjavító és potencianövelő szerként használják.

maca-powder

Karobpor

A karobot a szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua) terméséből állítják elő. A karobpor a kakaóval ellentétben nem tartalmaz teobromint, amely egy, a koffeinhez hasonlóan serkentő hatású alkaloid, s amely előkelő helyet foglal el az allergiát és asztmát okozó élelmiszerek listáján. A karob emellett glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény. Antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban.

Carob powder

Búzafű

A búzafű lé tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot amelyre a szervezetünknek szüksége van. Tökéletes fehérjeforrás: az összes esszenciális aminosavat a megfelelő arányban tartalmazza. A búzafű lé az egyik leggazdagabb A és C vitamin forrás. Egyenlő arányban gazdag E, F, K, és B vitaminokban. Jelentős a B17 (laetrile) tartalma, amely a tudós és kutató körökben elismert, hogy a normál sejtek befolyásolása nélkül rombolja szét a ráksejteket. Segít az emésztésben és a belső szervek működésében. Megsemmisíti a kórokozó baktériumokat és segít visszaállítani a hasznos baktériumok egyensúlyát a belekben, amely folyamat lényeges az egészséges immunrendszer érdekében.

shutterstock_359544017

Lenmagpehely

A lenmag a legjobb növényi forrása az Omega 3 és Omega 6 zsírsavaknak, amelyek elengedhetetlenek a szív normális működéséhez, de a csontok egészségéért, a vérnyomás kordában tartásáért is felelősek, ugyanakkor a pattanásokra is kiváló gyógymódot jelentenek. Dús vitaminforrás – rengeteg benne a B-komplex családba tartozó vitamin, az ásványi anyag és a nyomelem – úgy a vegetáriánusok számára, mint a lisztérzékenyeknek, ugyanis mindkettejük étrendjébe tökéletesen beleillik. Magas rosttartalmuk által a lenmagok segítik az emésztést, hozzájárulnak a méreganyagok kiszűréséhez a szervezetből, és orvosolják a székrekedést. Továbbá, hozzásegítik a szervezetet ahhoz, hogy több zsírt égessen le, azt pedig energiává alakítsa.

dt60569844-flaxseed

Chia mag

A Salvia hispanica sivatagi növény termése, ami Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos. A chia mag gyógyító tulajdonságai leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsav aránya. Ráadásul különösen gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyszerűen támogatja a szív- és érrendszert. Képes elmulasztani a gyomorégést és nyugtatja a felfúvódott beleket.

Chia seed on a wooden spoon against burlap background

Kendermag

A kendermagban fellelhető fehérje a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik. A kendermagból magas tápértékű olaj sajtolható ki, amely a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan, esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani, a táplálkozás során kell felvenni. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek immunválaszunkért, és megtisztítják érrendszerünket a koleszterintől és a lerakódásoktól. Csökkenti a vérnyomást, támogatja fogyókúránk sikerét azáltal, hogy kitakarítja a felesleges zsírt a szervezetünkből, erősíti az immunrendszert, fokozza az agyműködést, növelve ezzel szellemi teljesítőképességünket.

o-hemp-seeds-facebook

Felhasznált forrás: http://www.gyogynovenysziget.hu; http://www.napfenyesetterem.hu; http://nepgyogyaszat.com; http://filantropikum.com; http://chia-mag.hu; http://www.kenderhaz.hu

Reklámok