Te-a-boldogság (2. rész)

A világon az összes tea ugyanahhoz a fajhoz tartozó növényből készül. Minden teát egyedi eljárás szerint gyártanak, és az ebből adódó sajátos tulajdonságaik határozzák meg az erősségüket és az ízüket. A teának hat fő típusa van, ismerjük meg ezeket egy kicsit közelebbről!

1. Zöld tea

A zöld tea a legrégebbi kínai teafajta. Ez a fajta nem megy át erjesztésen, így megtartja a tea eredeti ízét, melyet az egyszerűség és az elegancia jellemez. A zöld tea egy kis tavaszi hajtás, amely a téli pihenőidőszakot követően bőségesen tartalmaz tápanyagokat és olajokat. A zöld tea rövid ideig, maximum 6-8 hónapig tárolható. Levele különböző alakú lehet: lapos, tű alakú, csigaszerűen felpöndörödött, gombóccá  gyúrt vagy finoman csavart. A zöld tea készítésekor nem ajánlatos túl forró vizet használni: 80 celsius fok a legjobb.

3ee8b33e38f6cc0bd48a114c559c4c72

2. Fehér tea

A fehér tea enyhén erjesztett fajta, megmunkálása hosszú ideig, 2-3 napig is eltarthat, pedig az összes teafajtát tekintve ez a legkevésbé feldolgozott. Szinte csak leheletnyi oxidáción esik át, majd alacsony hőfokon szárítják, osztályozzák, majd még egyszer szárítják. A fehér teának számos típusa van, ezt a fajta teát tartják a legegészségesebbnek, hiszen immunerősítő antioxidánsokat – például a hajtásokban koncentráltan jelen lévő katechineket és polifenolokat tartalmaz.

white_tea

3. Oolong tea

Az oolong teát zöld teának is nevezik. Elkészítése során a zöld tea befejező eljárását ugyanúgy alkalmazzák, mint a fekete tea erjesztő eljárását, úgyhogy az oolong tea a zöld tea és a fekete tea között valahol félúton álló, félig erjesztett teaváltozat. Az oolong tea küllemében is egyesíti a zöld és a fekete tea tulajdonságait: zöldes leveleivel és azok karmazsinszínű széleivel. Íze erős és testes, úgyhogy többször kifőzhető.

oolong_tea

4. Fekete tea

A fekete tea egyfajta erjesztett tea, amely a zöld teából készül, miután azt elkeverték, meggyúrták, erjesztették, megszárították és egyéb eljárásoknak alávetették. Míg a zöld tea megtartja a levelek enyhe és friss ízét, addig az erjesztett fekete tea erősebb és teltebb ízt eredményez. Jelenleg fekete teából termelnek és fogyasztanak a legtöbbet. A világ feketetea-termésének nagy részét filteres teaként értékesítik.

black tea

5. Puer tea

Utófermentált tea, amelyet a puer tea készítés helyéről, Kína Jünnan tartománybeli Pu’er városáról neveztek el. A puer tea a fogyni vágyók között is igen népszerű, mert probiotikus tulajdonságokkal rendelkező mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek segítik az emésztést. A leveleket a feldolgozás végén gőzölik, majd különféle formákra préselik és több évig érlelik. Két fajtája létezik: a seng (nyers), amelyet természetes módon hagynak érni és alakulni, valamint a su (érett). Ez utóbbi gyorsított fermentációs eljáráson esik át.

puer

6. Sárga tea

Sárga teát mindössze Kína néhány vidékén állítanak elő. Mivel nagyon kis mennyiség készül, illetve kerül belőle piacra, viszonylag ritka. A sárga tea a levél speciális eljárással elért, enyhén sárga színéről kapta a nevét. Friss és finom aroma jellemzi. A sárga tea két közismert fajtája a hunani Junshan ezüst tű és a sichuani Mengdi sárga hajtás.

sárga

+1. Maccsa tea, a csodaital

Ezt az immár ezer éve fogyasztott zöld teát “a teák eszpresszójának” is nevezik, erőteljes nyers ízei és frissítő hatása miatt. A maccsa portea a kínai Szung-dinasztia idejéből származik, amikor még porított teát használtak. A maccsa rendkívül jellegzetes, neonzöld színét a szedés előtti hetek mesterséges árnyékolásának köszönheti, amelynek hatására fokozódik a klorofill termelődése. A levélrügyeket leszedik, gőzölik, szárítják, majd a levélnyelet és erezet eltávolítása után maccsaőrlőbe teszik és finom porrá őrlik. (30 gramm maccsa tea megőrlése akár egy óráig is eltarthat.) A maccsa koffeintartalma magas, számos antioxidánst (EGCG, L-teanin) tartalmaz. A középkori Japánban a szamuráj harcosok maccsa teával készültek a csatára. A maccsából három minőségi kategóriát különböztetünk meg: a legkiválóbb maccsákból a koicsa (sűrű, erős tea) készíthető; a szélesebb körben elérhető maccsákat a minden napi fogyasztásra alkalmas, hígabb, gyengébb tea, az uszucsa készítésére használják; a harmadik a cukrászati kategóriába sorolt maccsa, amely a leggyengébb minőségű, de ideális kulináris (macaron, sütemények, fagylaltok) felhasználásra.

Ha gyors energialöketre vágyunk, akkor verjünk fel egy csészényit ebből a habos teából:

  • 0,5-1 teáskanál uszucsa minőségű maccsatea-por
  • 120-175 ml 75 Celsius fokos víz
  1. Kanalazzuk a maccsaport egy tea- vagy müzlistálba, és adjunk hozzá egy kis forró vizet, majd verjük péppé.
  2. Adjuk hozzá a maradék vizet, majd gyorsan W vagy N alakzatban verjük tovább a keveréket, amíg a tea sima és habos nem lesz.

matcha

Szálas vagy filteres tea? Te tudsz úgy teát kóstolni, mint a profik? Ha nem, akkor ideje elsajátítanod az otthoni kóstolás alapjait. Tarts velem a következő teadélutánomon is!

Tartalmi forrás: Liu Tong: A kínai tea és Linda Gaylard: Nagy Teakönyv

A képek forrása: Pinterest

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s