Ezekkel helyettesítsd a tejet, ha allergiás vagy rá!

A tejfehérje allergiát és a tejcukor-érzékenységet sokszor összetévesztik, pedig a kettő nem ugyanaz, csupán egy közös pontjuk van: a tejtermékek. A laktóz-intoleranciában szenvedők számára megoldást kínálnak a laktózmentes termékek, viszont aki allergiás rá annak még sovány vigaszt sem nyújtanak.

Mi is az a tejfehérje allergia?

Tejfehérje allergiában szenvednek azok, akiknél a következő tejfehérjék allergiás reakciót váltanak ki:

  • kazein
  • alfa-laktalbumin
  • béta-laktoglobulin.

Akkor beszélünk tejallergiáról, ha a szervezet allergénként észleli az előbb felsorolt komponenseket, és erre kóros immunválaszt ad. Ez az immunválasz igen széles skálán terjed, a legjellemzőbb a hasmenés, puffadás, hasi görcsök, hányinger, de előfordulhat hányás, kiütések, bőrpír, fulladás, asztma, de nagyon súlyos esetben anafilaxiás roham is.

növényi tej

A kialakulásban szerepet játszik az örökletesség, ha a szülők allergiában szenvednek, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a gyermek is fog. További hajlamosító tényező, ha a baba túl korán találkozik állati eredetű tejjel. A tejallergia gyermekeknél a leggyakoribb, szerencsére 90%-uk ki is növi 3 éves korra, így a felnőtt tejérzékenyek száma már elég elenyésző.

Milyen étrendet kövessünk?

A tejfehérje-allergiások étrendjében nincsenek kibúvók, szigorú tejmentes étrend a javasolt. Ki kell vonni az étkezésekből a tejet és annak felhasználásával készült ételeket, más alternatívákban kell gondolkoznunk.

Mivel helyettesíthetjük az állati eredetű tejet?

Szerencsére már egyre több növényi alapú tej-jellegű készítményeket találunk a boltok polcain, és annak ellenére, hogy ízük nem hasonlít a tehéntejre, mégis jó alternatívaként szolgálnak. Nem kell lemondani a tejszínes mártással készült tésztákról vagy a főzelékekről, mert jól helyettesíthetjük a szükséges tejtermékeket mandula-, rizs-, kókusz-, és zabitalokkal, illetve növényi tejszínekkel. Beszerzésük sem bonyolult, kaphatóak bioboltokban, szupermarketekben, de még egyes drogériákban is.

növényi_tej

Jó pár éve én is a tejallergiások táborát gyarapítom, ezért saját tapasztalataim alapján összeszedtem néhány példát, hogy véleményem szerint melyik növényi alternatíva melyik étellel vagy itallal harmonizál a leginkább.

  •  Zabtej: néhányan eleve tej nélkül, vízzel készítik a palacsinta tésztáját, viszont zabtejjel még finomabb, mint tehéntejjel.
  • Rizstej: ez az a természetes növényi ital, amely általában a leginkább harmonizál az ételek ízével, függetlenül attól, hogy az sós vagy édes. Tökéletes főzelékekhez, tejbegrízhez, gabonapehelyhez vagy krémlevesekhez.
  • Kókusztej: turmixokhoz, smoothie-khoz ajánlanám a leginkább, mert jól harmonizál az édeskés gyümölcsök ízével.
  •  Rizstejszín: tökéletes mártásokhoz, amivel kicsit feldobhatjuk az egy kis majonéz. Azonban nem mindegy milyennel, mert a legtöbb majonéz tartalmaz tejet, az Univer márkájú viszont nem!
  • Kókusztejszín: elég markáns a kókusztejszín íze, ezért inkább süteményekhez, különösen kókuszos sütikhez tudnám ajánlani, sem mint mártásokhoz.

Ahogy a mondás tartja, minden pótolható. Különösen igaz ez az állati eredetű tejtermékekre, mert a növényi alternatívákkal tökéletesen kiválthatjuk, így nem kell lemondanunk kedvenc ételeinkről vagy italainkról.

A képek forrása: saladmenu.com, pixabay.com

Reklámok