Te-a-boldogság (3. rész)

A teafilter feltalálása óta vita tárgya, hogy a filteres változatnak van-e előnye a szálas teához képest. A filter nyújtotta kényelemmel ugyan nehéz versenyezni, ám ha az ízről van szó, határozottan a szálas tea felé billen a mérleg nyelve. Nézzük meg alaposabban a különbségeket hat alapvető szempont (kényelem, frissesség és minőség, íz, ár, környezetvédelem, áztatás) alapján.

Szálas tea

A szálas tea elkészítése kicsit körülményesebb, mint a filteresé, de még így is nagyon egyszerű, és a végeredményt tekintve a különbség leírhatatlan.

Kényelem – Speciális felszerelés (például szűrőbetétes teáskanna) használatával a szálas tea könnyebben és gyorsabban elkészíthető, a levelek pedig egyszerűen eltávolíthatóak.

Frissesség és minőség – Az ép levél felülete kevésbé sérülékeny, mint a teafilter morzsaléka vagy a CTC-teák levelei, ezért megfelelő tárolás mellett tovább friss marad.

Íz – A szálas tea egész levelekből, illetve nagyobb levéldarabokból áll, így magában őrzi az összetett, teljes ízélményt adó, aromás olajokat.

Ár – Tévhit, hogy a szálas tea drága. Egy csésze teához csak nagyon kevés kell belőle. Egyes teákat, például az oolongot, többször is le lehet forrázni, így egy csésze ital elkészítése máris olcsóbb.

Környezetvédelmi szempontok – A szálas tea biológiai úton újrahasznosul, gyorsan lebomlik a talajban, ezért kiválóan komposztálható.

Áztatás – A szálas tea lassan engedi a vízbe az ízanyagokat. Mivel az erejét nem egyszerre adja ki magából, a későbbi áztatásokhoz is marad még benne aroma.

feda295bfc1e97a440b47b6b65d01464

Teafilter

A teafiltert a véletlennek köszönhetjük. Thomas Sullivan New York-i teakereskedő 1908-ban kis selyemzacskókban küldte ügyfeleinek a teamintákat. Arra számított, hogy vásárlói áztatás előtt majd kiveszik a tasakokból a leveleket, ám a vevők ehelyett a kis zacskókban forrázták le a kapott árut, és annyira meg voltak elégedve a végeredménnyel, hogy a teákat később is így kérték.

Kényelem – A teafilter kényelmes, hiszen előre kimért adagokat vásárolunk, és nincs szükségünk szűrőre, teáskannára vagy szűrős edényre.

Frissesség és minőség – A filtereket legtöbbször alacsony minőségű, porrá tört fekete teával töltik meg. A megnövelt felszín miatt ugyan gyorsabban kioldódik belőlük az ízanyag, de – bármilyen gondosan is tároljuk – a minőségük is rohamosan romlik. A feketetea-filterbe feldolgozott egyes levelek alkalmatlanok lennének szálas teaként való értékesítésre.

Íz – A feldolgozás során a filterbe töltött, apróra őrölt tealevelek sokat veszítenek esszenciális olajaikból és aromáikból. Ezért a filteres teák íze kevésbé komplex, mint szálas társaiké. Áztatáskor több tannin szabadul fel, így előfordulhat, hogy keserű, fanyar ízű italt kapunk.

Ár – Egy doboz filteres tea viszonylag olcsó, ám a csészénként számolt ára hasonló a szálas teához. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy egyes leveles teákat többször is le lehet forrázni, a filtert viszont csak egyszer. A lejárati ideje is rövidebb.

Környezetvédelmi szempontok – Bizonyos teafilterek teljesen lebomlanak, a többségük azonban olyan apró műanyagdarabkákat tartalmaz, amelyek évekig egyben maradnak a komposztban. Érdemes polipropilén-mentes teafiltert választani.

Áztatás – A teafiltert még teáskanna nélkül is könnyű áztatni, ugyanakkor a teaszemcsék szűk helyre szorulnak be, pedig igazán jó teát akkor kapnánk, ha szabadon kavaroghatnának. Lehet kapni szögletes és kerek tasakokat is, ám ezekben kevés hely marad az áztatáshoz. A piramis alakú teafiltert úgy alakították ki, hogy könnyebben kisimuljanak a levelek.

e471ac474d8751ca82848ef0a8753bd8

Kóstoljunk úgy, mint a profik!

A profi teakóstolók és keverékkészítők naponta több száz teát tesztelnek. Többévnyi gyakorlással tökéletesítették a szaglásukat és az ízlelésüket, és tudják, mely tulajdonságok kívánatosak és melyek nem. Ezeket az erényeket és hibákat felmérő minősítési procedúrát nevezik “cuppingnak”. A standard eljárásrend a következő: egy teáskanál levelet leforráznak 125 ml vízzel, majd 5 percig áztatják. A profi kóstolókészlet két eleme a kóstolóedény és a kis, fedeles, füles csésze, peremén kis vájattal, amelyen le lehet szűrni a leveleket.

2fe42821c510f179601b68efb157320b

Mire lesz szükségünk az otthoni kóstoláshoz?

  • 1 tk. tealevél fejenként (például zöld, oolong és fekete tea) vagy egy három teafajtából álló, például Darjeeling kóstolósor
  • Fedeles teáskanna vagy teáscsésze
  • Mandula vagy tökmag a kóstolások között, a szájpadlás semlegesítéséhez
  • Ne viseljünk parfümöt teakóstolás közben, mert az megtévesztheti szaglásunkat az aromák elkülönítésekor!
  • A kóstolás során mind az öt érzékszervünket használjuk!

1. Vizsgáljuk meg a teát szárazon, és figyeljük meg a levelek színét, alakját, illatát. Adagonként 175 ml megfelelő hőmérsékletű vízzel öntsük fel, és hagyjuk ázni a teatípusok áztatási idejének megfelelően.

2. Vegyük le a fedőt, és hajoljunk közel a levelekhez. Hallgassuk a vízzel feltöltődő levelek finom, pattogó hangját.

3. A tea ízét is meghatározó illatok teljes gazdagságát úgy tapasztalhatjuk meg, hogy az áztatás végén leemeljük a fedőt, és az orrunkhoz tartjuk a teát. Ekkorra már az illóolajok is kezdenek párologni a forrázatból.

4. Szűrjük át a teát a kóstolócsészékbe, majd vizsgáljuk meg alaposan a nedves leveleket és szívjuk be az illatukat.

5. Nézzük meg alaposan a tea színét. Szívjuk be az illatát, majd kortyoljunk egyet, így az ízek a nyelv összes ízérző receptorához eljutnak. Figyeljük meg, milyennek érezzük a teát; ez a tea “szájérzete”.

A profi kóstolóknak nem az élvezet a fontos. Mi azonban kellemesen tölthetjük az időt, ha különböző teák ízvilágával és jellegzetességeivel ismerkedünk otthonunkban.

Tartalmi forrás: Liu Tong: A kínai tea és Linda Gaylard: Nagy Teakönyv

A képek forrása: Pinterest

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s