Új idők, régi stílusikonok

Bizonyára minden nő életében legalább egyszer előfordult már, hogy a gardróbszekrény gondosan, színek szerint rendezett ruháktól roskadozó polcai előtt  tanácstalanul állva meglehetősen bosszúsan érte a felismerés: pihe-puha kasmír pulcsi ide, popsiformáló farmer oda, hiába a sok szép kelme, bizony neki még sincs egy „gönce” sem, amit aznap magára ölthetne.  Ugye ismerős a helyzet neked is?

Az efféle krízishelyzeteket elkerülendő, – vagy egyszerűen akár egy csipet inspiráció gyanánt – érdemes lehet ilyenkor visszatekintenünk és számba vennünk az elmúlt évtizedek nagy és híres stílusikonjait, hogy a régi idők letisztult, kifinomult és elegáns divatjából újra és újra ihletet meríthessünk modernkori mindennapi megjelenésünk megtervezése során. Nem véletlen, hogy a világ legnagyobb divatházainak vezető tervezői által megálmodott, a kifutók villanó vakuinak kereszttüzében látható haute couture kollekciók darabjai is valójában a korábbi évtizedek meghatározó stíluselemeinek lenyomatai, némi előremutató „frissességgel” megfűszerezve.carrie

Íme öt nő, aki ikonikus, védjegyévé vált stílusával, egyedi és újító megjelenésével örökre beírta magát a divatvilág nagykönyvébe.

Brigitte Bardot

„Minden életkor varázslatos lehet, feltéve, hogy megéled.”

A ’60-as évek egyik legmeghatározóbb stílusikonja 1934-ben látta meg a napvilágot Párizsban. Férfiak milliói rajongtak érte világszerte, nők tömegei bálványozták, mindannyian rá akartak hasonlítani. Érzékien kócos, szőke hajzuhatagával valamint drámai, szénfekete tusvonallal hangsúlyozott szemeivel valahogy mindig, mindenkor sikerült a megjelenését légiesen könnyeddé, mindenfajta “erőlködéstől” mentessé, és nem utolsó sorban persze roppant érzékivé tennie. Brigitte – bár egy meglehetősen prűd korszakban élt – kacér nőiességével, lázadó viselkedésével, gyönyörű  alakjával mindig élesen kitűnt kortársai közül, hamarosan nemcsak ünnepelt színésznő és szexszimbólum lett, de igazi divatikon is! A róla elnevezett “Bardot-nyakkivágás”, amely mindkét vállat láttatni engedi, még ma, több évtizeddel később is töretlenül hódít az időtlen elegancia és a kifinomult, érzéki stílus kedvelői között.

Gabrielle (Coco) Chanel

” A divat változik, a stílus örök!”

A Chanel-ház alapítójának történetét talán még a divat iránt kevés érdeklődést mutatók is jól ismerik. Coco Chanel a 20. század talán legbefolyásosabb és legkiemelkedőbb stílusikonja egyszerű, szegény szülők gyermekeként született 1883-ban, a franciaországi Saumurban. Hányatott, nehéz gyerekkora markáns nyomot hagyott forradalmi stílusán, az árvaház építészeti stílusát és az ott dolgozó nővérek egyenruháját idéző semleges színek, keményített gallérok és az egyenes vonaltervezés mind-mind végig kísérték karrierjét. Különc viselkedésével, lázadó természetével és laza, férfias ruhadarabjaival mindvégig kitűnt kortársai közül, a kevesebb néha több elve alapján nem diktálta a divatot, valóban ő maga volt a divat! Olyan ikonikus alapdarabokat köszönhetünk neki, mint a legendás “kis fekete”, amely azóta is minden nő ruhatárának elengedhetetlen kelléke, vagy a mindmáig töretlen népszerűségnek örvendő Chanel No°5-t, a parfümök parfümjét, de divattörténelmet ír híres Classic Flap 2.55 táskájával is, amely láncos vállpántjával az akkori módival ellentétben egyedülálló módon végre szabadon hagyja a kezeket. A Chanel márkanév mára egyet jelent a luxussal, magas minőséggel, a kifinomult ízléssel és az időtlen eleganciával. Darabjait az egyszerű, letisztult vonalvezetés, részletgazdag kidolgozás, a praktikum és főként a fekete-fehér színek eleganciája jellemzi.

Jane Birkin

“Csak mosolyogj és letagadhatsz 10 évet!”

Hatalmas karamellszínű szemeivel és jellegzetes, szőke frufrujával az 1946-ban született színész- illetve énekesnő a 20. század második felének ünnepelt dívája, aki  London és Párizs után hamar meghódította az egész világot. Je t’aime… moi non plus című dala minden idők egyik legfülledtebb szerelmes szerzeménye, amely egyenesen a zenei toplisták élére illetve karrierje csúcsára repítette Jane-t, amikor pedig a Hermès párizsi divatház népszerű Birkin Bag bőr retiküljét róla nevezte el, Jane örökre beírta magát a divat nagykönyvébe is. A legenda szerint 1981-ben egy Párizsból Londonba tartó repülőút során megemlítette a Hermès divatház akkori vezetőjének, Jean-Louis Dumas-nak, hogy jó volna, ha létezne egy olyan női táska, amelybe a nők minden holmija elférne. Három évvel később pedig megszületett a világhírű Birkin Bag, amely azóta is a Hermès-ház legnagyobb népszerűségnek örvendő, várólistás darabja és amiből mindösszesen öt darabot készítenek hetente. Bár stílusa meglehetősen egyedi, olykor-olykor “szabados”, végül mégis mindig tökéletesre sikerül a megjelenése. Noha Jane ma már túl van a hetvenen is, az idő múlásával mit sem veszített régi fényéből, egykori ragyogásából.

Jean Shrimpton

“Jó móka volt híressé válni, de belefáradtam.”

Jean Rosemary Shrimpton brit modell és színésznő 1942-ben látta meg a napvilágot High Wycomben, Angliában. Hosszú fürtjeivel, hatalmas őzike-szemeivel, sűrű éjfekete pilláival és dús ajkaival gyakorlatilag a világ első szupermodelljeként, az igazi “it girl”-ként vonult be a divattörténelembe. Mindössze néhány év alatt hódította meg a világ legnagyobb kifutóit, az angyalarcú szépség kegyeiért pedig olyan híres divatlapok és magazinok versenyeztek, mint a Harper’s Bazaar, Vogue, Vanity Fair vagy a Glamour. Jean különleges érzékkel kombinálta a bohém és a kifinomultabb darabokat, a hippi mintákat az egyedi, személyre szabott darabokkal.  1965-ben, a Victoria Derby-n való megjelenésével pedig egyenesen divatot teremtett visszafogott ékszereivel és az akkoriban szokásosnál rövidebb, térd fölé érő ruhájában, amely végeredményben a miniszoknya elterjedéséhez vezetett. Stílusban mindvégig a nőiesebb darabokat részesítette előnyben, amelyek a mai napig hihetetlen előkelőek és elegánsak.

Audrey Hepburn

” A boldog lányok a legszebbek.”

Noha az 1929-es születésű brit filmcsillagot a Római Vakációban ismerte és szerette meg a nagyközönség, az abszolút világsikert és hírnevet azonban az Álom luxuskivitelben c. film hozta meg számára. Színésznői munkásságával igazi legendaként vonult be a filmtörténelembe, azon kevesek közé tartozik, akiknek sikerült bezsebelni az Academy-, Emmy-, Grammy- és Tony-díjakat is. Nők milliói irigyelték csillogó, fényűző életét, férfiak százezrei lesték kívánságát és epekedtek utána, azt azonban már kevesen tudják, hogy a második világháború alatt mennyit nyomorgott, szenvedett, éhezett. Talán ezért is értékelte oly csekélyre az anyagi jólétet, javakat. Habár egy egész világ a lábai előtt hevert, őt egyáltalán nem érdekelték a külsőségek, a siker, a csillogás. Egész életében a boldogságot kereste, az UNICEF nagyköveteként pedig a mélyszegénységben élők megsegítésének szentelte hátralévő életét. Audrey Hepburn nemcsak stílusikon, divatlegenda és a nagybetűs nő megtestesítője volt, de humanitárius példakép is. Stílusa meglehetősen minimalista volt, rendszerint egyszerű sziluetteket és monokróm darabokat viselt, amelyek kihangsúlyozták karcsú alakját, feldobva néhány hangsúlyosabb kiegészítővel. Saját elmondása szerint “bármely nő lehet Audrey Hepburn, csupán be kell szárítania a haját, nagy szemüveget és ujjatlan ruhát kell vásárolnia.”

Stílustipp: A divattörténelem legnagyobb stílusikonjainak a képeit nézegetve szembetűnő, hogy minden egyes ruhadarab, minden egyes öltözék kivétel nélkül évtizedek múltán is mennyire időtálló. Az aktuális divattrendek helyett tehát célszerűbb inkább nekünk is egy egyedi, saját stílus mellett elköteleződni és olyan darabokat leemelnünk a ruhaüzletek polcairól, amelyek valóban kiállják az idő próbáját.

Képek forrása: Pinterest

A cikk forrása: www.bloglamademoiselle.wordpress.com

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s