Színházi etikett, avagy hogyan kultúrálódj kultúráltan

Szerencsés vagyok, mert imádom a munkámat. Immár ötödik éve dolgozom másodállásban színházakban, és ez maximálisan feltölt! Élvezem, hogy bepillantást nyerhetek a készülő előadások próbáiba, láthatom, hogyan épül fel egy színdarab, különböző érdekes és értékes embereket ismerhetek meg mind a közönség, mind a színészek, mind a színházi dolgozók soraiból. Egyszerűen pezseg a vérem, ha átlépem a színház küszöbét! Azonban az évek alatt rengeteg rossz tapasztalatot is szereztem a színházkedvelő, színházba járó vendégek viselkedéskultúráját illetően. Beszéljünk egy kicsit erről!

Ruházat, megjelenés

Milyen dresscode jut először eszünkbe, ha egy színház, vagy hangverseny látogatásra gondolunk? Hölgyeknél az estélyi ruha, férfiak esetében pedig a szmoking. Ezek a ruházati normák szerencsére ma már nem ennyire kötöttek, de azért mindenképpen tiszteljük meg a színházat és a színészeket azzal, hogy alkalomnak megfelelően öltözünk egy-egy előadásra. Az elegancia mértéke nyilván függ az épület és az előadás jellegétől: más típusú megjelenést kíván az Opera, és mást egy stúdiószínpad. A farmer-pulcsi-póló kombináció egyik esetben sem illendő. Hölgyek esetében ajánlott a szoknya vagy nadrágkosztüm, esetleg egy estélyi ruha, férfiak esetében pedig egy öltöny vagy szmoking.

1b0e020862f8ff06c24ea15b89a73164

Érkezés

Érkezésünket próbáljuk mindig úgy időzíteni, hogy kezdés előtt legalább 15-20 perccel már a színházban legyünk. Kalkuláljuk bele az esetleges parkolási nehézségeket is! Egy belvárosi színház esetében sokkal nehezebben találunk majd parkolóhelyet magunknak a közelben, mint mondjuk egy vidéki színháznál. Ha az ülőhelyünk a sor közepére szól, igyekezzünk minél előbb beülni és elfoglalni a helyünket, hogy ne kelljen egy egész sort felállítanunk. (A színházak többségében hangbemondással, vagy csengetéssel jelzik, ha hamarosan kezdődik az előadás.) Ha mégis késve érkezünk és ülőhelyünk a sor közepére szól, fogadjuk el, hogy az első felvonás alatt oda már nem fognak bekísérni minket a nézőteres kollégák. Minden színházban vannak pótszékek (általában a sorok szélén vagy mögötte találhatóak), amelyek többek között pont ezért lettek kitalálva, hogy a későn érkező vendégek is élvezhessék az előadást anélkül, hogy a helyük elfoglalása megzavarná az előadás menetét. De vannak már olyan helyek is, ahol a későn érkezőket nem engedik be az első felvonásra.

1324504138.3804-sznhz-f

“Kérjük, kapcsolják ki mobiltelefonjaikat!”

Ezt kéretik szó szerint betartani! Nem feltétlenül elég, ha csak lenémítjuk, mert a mai okostelefonok többségénél némítás után még működik a rezgő funkció, és elég kellemetlen tud lenni, ha egy drámai, csendes jelenetnél azt halljuk, hogy a nézők soraiból valakinek ütemesen rezeg a mobiltelefonja… Ez nem csak a közelben ülők szórakozását ronthatja el, de kisebb nézőterek esetében a színész is hallhatja, ami az abszolút tiszteletlenség egyik jele.

518ZYZWHEBL

Tájékozódj az előadás tartalmáról!

Nagyon sok esetben előfordul, hogy a jó szándékú szülők befizetik gyermeküket egy adott színdarabra, aztán az előadás közben tapasztalják, hogy ez nem biztos, hogy annyira jó ötlet volt… Érdemes minden kiskorúaknak ajánlott előadást először egyedül, szülőként megnézni, mert bár valóban gyermekeknek készülnek, de akadhatnak az előadásban olyan effektek, látványok, karakterek, amelyektől a kicsik megijedhetnek. Minden gyerek vérmérséklete más, van akit nem riasztanak el az ijesztő papírsárkányok, és vannak olyanok, akikkel ki kell vonulni az előadásról, mert ijedtségében elkezd sírni és ez zavarhatja a többieket. Ha előzetes megtekintésre nincs lehetőségünk, de mindenképp szeretnénk meglepni egy izgalmas színdarabbal a legkisebbeket, akkor a színházakban dolgozó munkatársaktól nyugodtan érdeklődjünk! Ne féljünk ajánlást és információt kérni a jelenleg játszott, legkedveltebb gyermekeknek és felnőtteknek szóló előadásokról.

5dcb860b08e26aee8a23477d55fc3395

“A nézőtéren ételt és italt fogyasztani tilos!”

Nem véletlenül. Amellett, hogy az üléskárpitokba belekent, vagy a szőnyegbe beletaposott ételmorzsák és kilöttyintett italok csak nagyon nehezen és költséges módon távolíthatóak el, iszonyúan illetlen és borzasztóan zavaró, ha előadás közben a ropis, chipses, csokoládés, cukorkás, stb. papírunkkal csörgünk-zörgünk. Bírjunk ki étkezés nélkül pár órát, ezzel biztosítva a zavartalan színházi élvezetet és szerepjátékot. Ha ez mégsem sikerül, akkor a színház büféjében vásárolt ételt és italt az előadás előtt, vagy a szünetben elfogyaszthatjuk a színház aulájában.

913dd6bb3ac90b22e8584a3a2e21fbf5

Még néhány gondolat és fontos tudnivaló, ha színházba készülünk:

  • Bármennyire is szeretjük az adott előadást és kívülről tudjuk az összes zenei betétet, ne dúdoljunk, ne énekeljünk, és ne kommentáljuk partnerünknek a fejleményeket.
  • Az előadás végének közeledtével, a tapsrendnél ne kapkodjunk, készülődjünk és zajongjunk. A művészeknek, színészeknek a tapssal járó tiszteletet adjuk meg.
  • A ruhatárnál való sorban állásnál is legyünk illedelmesek és türelmesek.
  • Ittasan vagy bódult állapotban nem illik színházba menni.
  • Minden előadáson van orvosi és rendőri ügyelet, valamint a nézőteres kollégák egyike mindig benn ül az előadáson, hogy időben és megfelelő módon tudjon intézkedni, ha bármi történik a nézőtéren. Nyugodtan kérjük a segítségüket, ha bármilyen problémát észlelünk.
  • Ha segítségre van szükségünk, vagy csak egy adott előadásról szeretnénk érdeklődni, nyugodtan forduljunk az ott dolgozó nézőtéri munkatársakhoz, készséggel segítenek, amiben tudnak, hiszen ez a munkájuk.

giphy

Végezetül, ha már megtiszteljük magunkat és partnerünket egy színházi előadás megtekintésével, akkor legyünk tekintettel másokra is, de legfőképp a színészekre, akik rengeteget dolgoznak azért, hogy magas szintű szórakoztatást nyújtsanak nekünk. Éljük át, értsük meg és élvezzük, amit kapunk az előadástól, hiszen “a színház szép magánügy, százezer ember társaságában”.

Képek forrása: Google, Pinterest, Giphy

 

Reklámok

Színházi etikett, avagy hogyan kultúrálódj kultúráltan” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s