Nutella – Jól kezdődik a reggel (?)

Február ötödike a Nutella világnapja, mert hogy már ilyen is van. Nem ismerek olyan embert, akinek ne lenne kapcsolata a nutellával. Szinte mindenki magához vette már valamilyen formában. A boltok polcain többnyire átlagos 450gr kiszerelésben találjuk, de láttunk már 1kg-os, vagy extrém, diszperzites vödörre hajazó formában is. Érdemes nagy vásárcsarnokokban, piacokon szétnézni, mert jóval olcsóbban megvehetjük, mint a hipermarketek állványain. Jobb helyeken már kelyhekbe, tölcsérekbe is belenyomják alapozás gyanánt a fincsi fagylaltok és gyümölcsök mellé. Kapható már úti kiszerelésben (Nutella go!), hogy bárhol bármikor nálunk legyen, sőt már mobilunkat is védhetjük a nutellás üveget ábrázoló telefontokkal.

Összetevők: minden mi jó!?

A világ mogyorótermelésének egynegyedét a Ferrero cég használja fel, hogy aztán kakaós formában üvegbe zárja. Ugyan a híres reggeli reklám szerint elképesztő energiát és vitamin-túladagolást kapunk egy szelet elfogyasztásával, azért mondjuk el, hogy összetevőit tekintve minimális a híres mogyoró és kakaó mennyiség, helyette viszont teletömték pálmazsírral és adtak hozzá 4-5 teherautónyi finomított cukrot. A receptúra tökéletesítése után a megfelelő arányokat állítólag sosem hozták nyilvánosságra. Lehet, hogy Plutónium professzor X vegyszerének hozzáadásával érték el, hogy a világon számos országban első számú kedvencként fogyasztják.

nutella-jar-3-5-1000x200

Dehogy hizlal!

100 grammjában mindössze 546 kcal van. A javasolt adag 15 gramm, amit nem értek, mert egy üveget sem nehéz egyszerre eltüntetni, mindegy, hogy palacsinta vagy gyümölcsök mellé kanalazzuk. Ha mégis megálljt tudunk parancsolni magunknak, közvetlenül érkezik a cukor kóma és a „De nehéz a kövéreknek”- érzés.

large

Ha rendszeresen mozgunk és az étkezésünk során 80%-ban tisztán étkezünk, akkor, ha becsúszik kettő, netán négy-öt darab nutellás palacsinta sem dől össze a világ. A boldogságunk ne ezen múljon. Azt viszont egyre több fórumon hangoztatják, hogy a cukor bizony függőséget okoz így érdemes csínján vagy egyáltalán nem fogyasztani.

2233120259-3-1

Gyilkos összetevő – megjelennek az állatvédők

Egy híradós cím is lehetne, de jelen esetben egy nagyon közkedvelt hozzávalóról van szó, melyet előszeretettel használnak az édességiparban (is). Ilyen tengernyi mennyiségű pálmaolaj előállításánál már nagy veszélybe kerültek az esőerdők és az orángutánok egyaránt. Természetes élőhelyüket mesterségesen ritkítják. A helyzetet konzerválni nem lehet, megoldást egyelőre nem találtak rá. Javaslatok érkeztek a különböző egészségügyi szervezetektől, hogy érdemes lenne mással helyettesíteni.  Mindenki döntse el maga, hogy mennyire fér bele neki az ilyen étkek fogyasztása.

Sufni nutella

Házilag is nekiállhatunk és barkácsolhatunk magunknak. Kissé pepecselős munkának tűnhet, ám ha az általunk gondosan összeválogatott, egészséges alapanyagokból készítjük, a szervezetünk hosszú távon fogja meghálálni. Mindössze egy erős turmixgépre, mogyoróra, kakaóporra vagy babra, némi édesítőszerre van szükségünk. Tehetünk hozzá kókuszzsírt, hogy jobb textúrája legyen. Az eredeti recept vanília aromát is ír, lehetőség szerint ne hagyjuk ki azt se!

2e7c7afd2b41f9c9d122f133c20c9015

Sokaknak ismerős lehet az érzés, hogy csak a csomagolás széléről befelé haladva a kiálló részektől szabadítjuk meg az üveget, aztán ha nem figyelünk már a fele el is fogyott. Az biztos, a legnagyobb problémánk vele, hogy sosincs belőle elég!

Képek forrása: Google

Reklámok