Feminista Instagram profilok, amiket követned kell!

Bár az Instagram egyre inkább a valóság megszűrt, tökéletesre szerkesztett és filterezett változatáról szól, találunk még olyan feminista profilokat, amelyek a nemek közötti egyenlőséget és a politikai állásfoglalást fontosabbnak tartják, mint egy tökéletes(re retusált) szelfit vagy sokadik flatlayt.

Nem mintha az utóbbiakkal lenne bármi gond – mi is szeretjük a szelfiket, a gondosan megszerkesztett képeket és szégyenérzet nélkül kapjuk elő a telefonunkat (és ha kell, állunk fel a székre egy jó beállításért) ha jól néz ki a kaja az étteremben. De ha te is szeretnél a feededben egy-egy üdítő színfoltot, ezeket a feminista profilokat mindenképp kövesd!

Feminist Problems

A @feministprobs fiók létrehozója saját leírása alapján “csak még egy feminista, aki a társadalom mindennapos hülyeségével birkózik & próbálja megváltoztatni a világot fotóról fotóra”. Hosszú, elgondolkodtató vagy éppen vicces szöveges posztokkal, feminista mémekkel és grafikákkal teli a profil, nem lehet megunni!

feministprobs

Free The Period

A @freethep fiók elsődleges célja, hogy a menstruációs termékeket ingyenessé tegyék azok számára, akiknek szükségük van rá. Feminista mémeket, szöveges posztokat, fotókat, rajzokat osztanak meg, humorosat és komolyat egyaránt.

freethep

Do You Consider Yourself Feminist?

A @doyouconsideryourselffeminist mögött álló hölgy célja, hogy ezt az egyszerű kérdést tegye fel az internet férfiainak: “Te feministának tartod magad?”. Ja, és mindezt a Tinderen teszi – a legtöbbször felháborító, ritkábban elfogadható válaszokat pedig screenshot formájában osztja meg az Instagramon. Több, mint 26 ezer követővel a háta mögött persze nem kell, hogy egymaga végezze az összes munkát: általa inspirált társkeresők tömege kezdte el feltenni a kérdést, és beküldeni neki a válaszokat.

A DYCYAF fiók egész kis közösséggé nőtte ki magát, amiben az is szerepet játszik, hogy a tulajdonos gyakran kéri fel követőit a saját történetük megosztására. A legutóbbi, #SObrag “kampány” során szerelmükről küldhettek be fotót, illetve szívhez szóló történeteket a rajongók (amik névtelenül posztolásra kerültek), #hookupstory hashtaggel pedig saját fülledt egy éjszakás kalandjaikról számolhattak be a bátrabbak – anélkül, hogy bárki ítélkezett volna felettük. Az oldal egyik legnépszerűbb ilyen kezdeményezése talán az #UnconventionalBeautySpam volt, amely az emberek sokféle, korlátok és társadalmi konvenciók közé nem szorítható szépségét mutatta be, az összes, követők által beküldött szerkesztetlen szelfik posztolásával.

dycyaf

Bye Felipe

Az előző accounttal már pedzegettük kicsit a “férfiak Tinderen” témát, a @byefelipe fiók azonban kimondottan azzal foglalkozik, hogy felfedje azokat a pasikat, akik hirtelen hangnemet váltanak és agresszívvá válnak, ha visszautasítással találkoznak, vagy egyszerűen csak nem kapnak választ olyan gyorsan, mint ők azt elképzelik. A sokszor szinte abszurd, tragikomikus beszélgetéseket olvasva könnyű kiábrándulni a férfinemből – igen, igen, tudjuk, ezen példák alapján nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket a társadalmunk feléről, mégis: meglepő és ijesztően gyakori az a viselkedésforma, amit ezek a képernyőfotók ábrázolnak. Érdemes olvasgatni!

byefelipe

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s