Miért van szükségünk a Divat Forradalmára?

2013. április 24-én, Bangladeshben, a Rana Plaza épülete összedőlt. 1138 ember vesztette életét, és további 2500 megsérült. Ez volt a világ történelmének negyedik legnagyobb ipari katasztrófája.

Az épületben öt ruhagyártó üzem működött, mindegyik világszerte ismert nagy márkák számára készítette a termékeket.

Ez a tragédia indította el a Fashion Revolution-t, azaz a Divatforradalmat.

bang

A mozgalom célja, hogy megváltoztassák a divatipart, legfőképp a ruhák és kiegészítők gyártását és a munkások életét. A világon körülbelül 75 millióan dolgoznak a gyártásban, ennek 80%-a 18-35 év közötti nő. A sokszor méregdrága holmik készítői viszont korántsem élvezik ki az ezen darabok nyújtotta profitot. Döntő többségük mai napig szegénységben él, a mindennapi szükségleteik kielégítésére sem elegendő pénzből, szenved el napi szinten akár fizikai vagy verbális bántalmazást, és dolgozik rettenetes körülmények között.

De hogyan is lehet változtatni?

A divatipar modellje

A vásárlás és a divat folyamata az utóbbi évtizedekben drámaian felgyorsult. Az anyag-, energia-, és munkaerő költsége egyre inkább nő, viszont az árak ellentétes irányba mozdultak, folyamatos csökkenés tapasztalható. Ez a rendszer egyértelműen tarthatatlan. A Fashion Revolution mozgalom célja megreformálni a divatipar üzleti modelljét a fenntarthatóság jegyében.

Anyagok használata

Mind a nyersanyagok, mind a munkaerő megfelelő használata fontos tényező a mozgalomban. Gyakran a legalapvetőbb egészségügyi és biztonsági szabályokat figyelmen kívül hagyva dolgoztatják a gyárakban a munkásokat csupán a létminimumhoz elegendő fizetésért.

Az emberi értékeken túl nem lehet elmenni az alapanyagok nem gazdaságos felhasználása mellett sem. Korábbi cikkünkben olvashattatok a divat környezetszennyező hatásáról, amely az alapanyagok révén és a gyártási folyamatok során jön létre. A folyamatok átláthatóságának biztosításával ezek a káros hatások is csökkenthetők lennének.

Gondolkodásmód

Akár mi közvetlenül is tehetünk a Fashion Revolution résztvevőjeként a divatipar megreformálásáért.  A tömeggyártásnak és a fast fashion-nek köszönhetően a mai társadalom többet (és olcsóbban) vásárol, mint 20 évvel ezelőtt. Épp ezért gondoljuk át jól, hogy biztosan szükségünk van-e a megvásárolni kívánt darabra, vagy csak a leárazás hevében került a kosarunkba? Vigyázzunk a már meglévő ruháinkra, és törekedjünk a tartós, időtálló darabokra. Ha tehetjük, vásároljunk turkálókban, vagy cseréljük el megunt (vagy akár sosem hordott) ruháinkat barátnőinkkel, így egyszerre lesz új a ruhatárunk, pénzt sem költöttünk, és még a divatipar megváltoztatásáért is tettünk!

ruhák

Hogyan csatlakozhatsz Te is a forradalomhozhoz?

A magyarországi kampányhoz Te is csatlakozhatsz, ha követed az itt leírtakat, azaz:

  • készítesz egy képet a ruhád címkéjével, vagy csak a címkéjéről,
  • posztolod a közösségi oldalaid valamelyikén (vagy az összesen) #whomademyclothes #fashrev #fashionrevolution hashtagekkel,
  • megkérdezed a cégeket, hogy #kikészítettearuhámat, ezzel megmutatva, hogy számodra fontos a divatipar legapróbb láncszemeinek is a megbecsülése.

Minden apró lépés és a mozgalom minden egyes tagja hozzátesz ahhoz, hogy létrejöjjön a változás!

Forrás:  Fashion Revolution

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s