Te-a-boldogság (5. rész)

Egy ősi kínai mondás szerint a víz “a tea anyja”. Mivel egy csésze tea 99%-ban víz, van is benne igazság. Az áztatáshoz használt víz minősége kihat a tea ízére. Hogy a legjobbat hozhassuk ki tealeveleinkből, használjunk a megfelelő hőmérsékletre hevített, tiszta és szagmentes vizet.

A csapadék, a szennyezettség és a víztartó réteg (az a porózus szerkezetű, föld alatti kőzet, amelyből a vizet nyerjük) összetétele mind hatással van a víz minőségére, legyen szó városról vagy vidékről. Ezek a tényezők határozzák meg a víz ásványianyag-tartalmát és szagát, továbbá a PH-értékét (ez 0-tól 14-ig terjedő skála a folyadékok savas, illetve lúgos kémhatását mutatja). A víz PH-értéke általában 7, vagyis semleges, ám a csapvíz néha túlságosan lúgos vagy savas a teakészítéshez. A csapvízben ezen kívül oldott gázok is vannak, amelyektől szaga lehet, illetve előfordulhat, hogy túlságosan sok benne az ital kifinomult ízeit elfedő ásványi anyag. Ha nincs csapra szerelhető szűrőberendezésünk, amellyel tiszta vizet nyerhetünk a teafőzéshez, a következő lehetőségek közül választhatunk.

Water splashing into glass

Palackozott forrásvíz – Nem tévesztendő össze az ásványvízzel, amely a hozzáadott ásványi anyagok miatt alkalmatlan teavíznek. 50-100 mg/l értékű oldott ásványi sót tartalmazó forrásvizet keressünk. Az ennél magasabb érték erősen ásványos ízt ad az italnak.

Szűrt csapvíz – A hordozható vízszűrő kiválóan kiszűri a csapvízből a nemkívánatos szagokat és ásványi anyagokat. A használati utasításban foglaltak szerint cseréljük a szűrőt!

Csapvízzel kevert desztillált víz – A desztillált víz jellegtelen és nem éppen ínycsiklandozó, ám a magas ásványianyag-tartalmú csapvízhez keverve alkalmas teafőzésre. A csapvíz minőségétől függően kísérletezhetünk különféle keverési arányokkal.

Vízhőmérséklet

A tengerszint feletti magasság növekedésével a víz forráspontja csökken. Ha például 1300 m feletti területen élünk, bármeddig is forraljuk, a víz hőmérséklete nem éri el a 100 Celsius fokot. Ha ezt ellensúlyoznunk kell, adjunk hozzá személyenként további fél teáskanálnyi tealevelet, és néhány perccel tovább hagyjuk állni a forrázatot.

A helyes hőmérséklet megtalálása

A víz megfelelő hőmérsékletre való hevítése kulcsfontosságú a jó tea elkészítéséhez. A friss, törékeny zöldtea-levelek leforrázva tönkremennek; a részben fermentált teákhoz, például az oolonghoz, forró, de nem forrásban lévő víz szükséges; a teljesen fermentált fekete teák ízét pedig a forrásban lévő víz hozza ki. Bármilyen hőmérsékletre is van szükségünk, mindig frissen engedett hideg vízzel kezdjünk! Ha nincs hőfokszabályzós vízforralónk, akkor forraljuk fel a vizet, és fedő nélkül hagyjuk hűlni 5 percig a zöld, fehér és sárga teákhoz; 3 percig az oolonghoz; és 2 percig a puer és más sötét teákhoz. A különböző teafajtákhoz tartozó ideális vízhőmérsékletek: fekete 100 Celsius fok, puer és oolong 95 Celsius fok, fehér és sárga 80 Celsius fok, zöld tea 75 Celsius fok.

ca9bb497c69e9c05c0c93638ec743187

Új módszerek a teaforrázásra

Ma már számtalan új, ötletes eszköz létezik a teaforrázásra. Találunk köztük egyszerű és praktikus, de furcsa szerkezeteket is, amelyek mindegyikével finom teát főzhetünk, tehát érdemes kipróbálni őket.

1. Forró áztatás – Mivel a teát hagyományosan forró vízzel áztatjuk, a leveleket ennek megfelelően dolgozzák fel. A klasszikus teáskannának ma már rengeteg változata van, mind kitűnő az áztatáshoz.

2. Hideg áztatás – A hideg áztatás energiatakarékos, környezetbarát eljárás. Bizonyos eszközöket (french press, teashaker, egyadagos teaáztató) hosszú áztatásra terveztek, ilyenkor a levelekből lassan szabadul fel az íz. Bár furcsának tűnhet, hogy a hagyományos forró vizes helyett így csaljuk elő a tea legfinomabb zamatait, a hideg áztatás lágyabb, édesebb, könnyedebb italt eredményez. A módszer különösen jól alkalmazható zöld és sárga teák esetében, illetve ötletes módja a Darjeelingek áztatásának. Használjunk 50%-kal több száraz levelet, mint ha forró vízzel áztatnánk. A hideg áztatás nem hoz ki annyiféle katechint és annyi koffeint, vagyis az eredmény édesebb ital lesz.

26912a2b47c90156557aeb3687035029

Tartalmi forrás: Linda Gaylard: Nagy Teakönyv

Képek forrása: Pinterest

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s