Szükséges-e a védőoltás?

Számunkra az élet természetes velejárója, hogy védőoltásokban részesülünk, már néhány hetesen megkaptuk az elsőt. Azonban nem minden szülő számára magától értetődő, hogy beadassa gyermekének a kötelező védőoltásokat, sőt, növekvő tendenciát mutat az oltások elutasítása.

Vannak olyan szülők, főleg kisgyermekesek, akik megkérdőjelezik az oltások hatékonyságát és azok szükségességét, így a kötelező védőoltásokat sem adatják be gyermeküknek. Ezzel életveszélyes helyzetbe sodorják gyermeküket, illetve annak környezetét is.

Én úgy gondolom, hogy örülnünk kellene, hogy a világ azon fejlett részén élünk, ahol alanyi jogon részesülhetünk védőoltásban. Mi már nem emlékezhetünk arra, hogy még a 20. század elején olyan szörnyű betegségek tették tönkre vagy vették el az emberek életét, mint a diftéria vagy a gyermekbénulás. Az ilyen esetekre már lassan csak a nagyszüleink emlékeznek, így egyre inkább háttérbe kerül a megelőzés fontossága. Pedig a kórokozók továbbra is köztünk vannak.

oltásellenesség1

2015-ben egy spanyol kisfiú diftériába – vagy ahogy a köznyelv hívja torokgyíkba, – halt bele, az oltásellenes szülők „hóbortja” miatt. Szentül hitték, hogy a vakcinázásnak mindenféle mellékhatásai vannak, így inkább elutasították azt. Spanyolországban 1987 óta ekkor regisztráltak először diftériás beteget.

Ha az egész európai régiót nézzük, döbbenetes, hogy évente tízmillió újszülöttből 650 ezren nem kapják meg a diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni oltás mindhárom dózisát. Pedig a védőoltások beadatásával megelőzhetőek azon járványok kialakulása, amelyek korábban tömegeket pusztítottak.

Sajnos egyre több olyan véleménnyel találkozhatunk, amelyek ellenzik az oltások beadatását. A bizalmatlanság onnan ered, hogy 1998-ban a világ egyik legnevesebb orvosi lapjában megjelent egy cikk, ami kapcsolatot vélt felfedezni az autizmus és néhány oltás között. A hír után számos kutatás született meg, hogy cáfolni vagy bizonyítani tudják ezt az állítást, azonban semmiféle bizonyíték nem támasztja alá a cikket, így kijelentették, hogy oltás és autizmus között nincs összefüggés. A cikket vissza is vonták, azonban ezzel nem ért véget a történet, mert ezután rengeteg laikus továbbra is ebben hitt és hisz is. A tévhit azért terjedt el ilyen könnyen, mert az oltások azon típusát akkor kapják meg a gyerekek, amikor már diagnosztizálható az autizmus, tehát nincs kapcsolat a kettő között.

oltásellenesség2

Az orvostudomány egyik legnagyobb felfedezése az oltások feltalálása, hisz olyan járványokat felejthettünk el, amelyek rengeteg életet követeltek. Felbecsülhetetlen számú emberéletet mentettek már meg ezek a készítmények, ezért továbbra is élnünk kell a védőoltás adta lehetőséggel.

Képek forrása: Pinterest, Pixabay.com

Reklámok