Hangolódj velünk a levendula szezonra!

Közeledvén a kora nyári levendula szezonhoz rájöttem, hogy tulajdonképpen alig tudok valamit magáról a növényről. Lila színű, Tihanyban rendezik meg idehaza minden évben a fesztiválját, és isteni illata van. A levendulás receptkönyvemet lapozgatva jutottam el a füves könyvemig, ahol érdekes információkat találtam a levenduláról.

Ha tervezed, hogy idén (is) ellátogatsz Tihanyba vagy Pannonhalmára a levendula fesztiválra, esetleg Te magad csinálnál belőle a kertedben egy kis telepet, vagy nem tudod hogyan és mire hasznosítsd a növényt, akkor ezek az információk mindenképpen a segítségedre lesznek.

A közönséges levendula az árvacsalánfélék (ajakosok) családjába tartozó, a mediterránban őshonos, illatos félcserje. Elsősorban a virágjából nyerhető olajért termesztik. Szára 1,5 méter magasra is megnőhet. A levelei hosszúkásak, lándzsásak, szürkén molyhosak, majd zöldek. A virágjai álfüzérben állnak, színük ibolyás, liláskék. Örökzöld növény, gyökere mélyre hatoló, június-július hónapokban virágzik.

a31e3d6ba09766af318900a9a48d613d

A gyógyászatban első sorban a virágját használják fel, amelyből illóolajat préselnek 1 kg morzsolt virágból 3-5 g olaj nyerhető), de virágos hajtásait is hasznosítják. Illóolaját nagy mennyiségben használja a kozmetikai és illatszer ipar, virágjából készült teát pedig nyugtatóként, valamint gyomor- és bélpanaszok ellen használják, ezek mellett pedig fokozza az epeműködést. Szárított virágjai csomóba kötve moly űző hatásúak, a kertben pedig távoltartja a levéltetveket a szomszédos növényektől.

20f81b24e954077501e337e1ba22759b

Ha levendula tea készítésbe fogunk vigyázzunk, óvatosan forrázzuk le, mert ha sokat teszünk az edénybe, ihatatlan lesz! Ezért először csak egy mokkáskanál virágot forrázzunk le 2,5 dl vízzel és 15 perc állás után, lehetőleg este igyuk meg. Forrázatával ideges szívdobogást lehet szüntetni, valamint migrént, szédülést, melankóliát is gyógyít, és vízhajtó hatása is van. Azonban ezekre a betegségekre jobban hatnak a virágból készült alkoholos kivonatok. A tinktúrát lehetőleg gabonaszeszből készítsük kéthetes áztatással. Egy üveget teleteszünk levendulavirággal, és felöntjük 30-40 fokos szesszel, addig, amíg a virágokat teljesen ellepi. Befedjük és két hét múlva leszűrjük. Egyszerre csak egy mokkáskanál tinktúrát fogyasszunk el vízzel vagy teával.

a31801a7dcc597c02983fd1a796afacb

Nem csak teaként vagy tinktúraként fogyaszthatjuk a levendulát, hanem remek édességek, szörpök, lekvárok is készíthetőek belőle. Sőt, sós ételek, húsok mellé is bátran fogyaszthatjuk. Ami fontos, hogy virágüzletben, dísznövényként vásárolt virágot soha ne fogyasszunk! A termesztett kerti virágokat szedjük saját kertünkből, vagy szerezzük be megbízható helyről, hogy biztosak legyünk benne, nem kezelték őket műtrágyával vagy növényvédő szerrel! Lehetőleg délelőtt, a reggeli harmat felszáradása után, napsütésben vágjuk a virágokat, akkor a legaromásabbak. Íme néhány egyszerűen elkészíthető, különleges ízvilágú recept, amelyekhez mindenképpen szükséged lesz levendulára.

Kecskesajtkrém levendulával

Hozzávalók:

  • 15 dkg kecskesajtkrém (kecskesajt híján juhtúróval is megpróbálhatjuk)
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 evőkanál friss levendulavirág
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál méz

Az egészen apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a lemorzsolt levendulavirágot – ha nincs friss, akkor mozsárban tört szárított virágot használjunk! A sajtkrémmel, a mézzel alaposan összedolgozzuk, megsózzuk. Jól záródó edényben legalább egy órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Friss péksüteménnyel vagy pirítós kenyérrel kínáljuk.

2fe23b04bed094e8eecbea71df6c4852

Levendulaecet

Hozzávalók:

  • 5 dl borecet
  • 10-12 szál levendula
  • 2 szál tárkony

A levendulát és a tárkonyt egy napig konyhai papírtörlőn szétterítjük, hogy megszikkadjanak. A borecetet egy megfelelő méretű, széles szájú üvegbe töltjük, beletesszük a növényeket és az üveget gondosan lezárva, sötét helyre tesszük. Legalább 6 hónapon át érleljük, közben olykor-olykor megrázogatjuk. Ha elkészült, kisebb üvegekbe szűrjük, egy-két szál szárított levendulát tehetünk az üvegekbe díszítésként. Sötét, hűvös helyen tároljuk, hogy szép színét megőrizze.

c02a668ae05f8e5e62173e223a58b078

Levendulatorta

Hozzávalók:

  • 18 dkg vaj
  • 18 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 18 dkg liszt
  • 2 evőkanál friss, vagy 1 evőkanál szárított levendulavirág
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 2 evőkanál tej
  • a díszítéshez: 2 evőkanál levendulaszörp, porcukor, friss vagy szárított virágszirmok

A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és fehéredésig tovább keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, beleszórjuk a levendulavirágokat, a vaníliás cukrot. a sütőport, majd a tejet is hozzáadjuk. A simára eldolgozott masszát egy kb. 20 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába töltjük és 180 fokon kb. 50 percen át sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítva hűlni hagyjuk. A levendulaszörpöt annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk. A kihűlt tésztára kenjük és levendulavirágokkal díszítjük.

7b9c2442d3350891d543d0835c13c14a

Képek forrása: Pinterest

Tartalmi forrás: Szabó György: A bükki füvesember gyógynövényei és Halmos Mónika: Levendula 2.0

 

Reklámok