Így fejleszd az önéletrajzod, hogy megkapd az álommunkát!

Senkinek nem esik jól az elutasítás, főleg, ha már több száz e-mailt küldtél és több állásra jelentkeztél, mint amennyit fejben tudsz tartani – mégsem kapsz választ sehonnan. A problémád megoldása lehet, ha vetsz egy pillantást az önéletrajzodra.

Az önéletrajzoddal teszed az első benyomást a HR-es munkatársra, így fontos, hogy a megfelelő részleteket emeld ki, és megmutasd egy kicsit a személyiségedet is. Sokszor több száz hasonló CV közül kell kitűnnie a tiednek, úgyhogy ne vedd félvállról a megírását! Az alábbi öt tipp segít, hogy kijavítsd, illetve még jobbá tedd a szakmai önéletrajzod – és végre megszerezd azt az álommelót!

1. Szabadulj meg a felesleges részletektől!

Törölj minden információt, ami nem releváns a meghirdetett pozícióra nézve! Igen, ez azt jelenti, hogy ha különböző állásokra is jelentkezel, mindegyikhez személyre kell szabnod a CV-d, de ne felejtsd el, hogy több száz jelentkezést kell elolvasnia a HR-esnek, úgyhogy legyél annyira velős és lényegre törő, amennyire csak tudsz.

5

2. Emeld ki a legfontosabb képességeidet!

A végzettség és munkatapasztalat fontos, de mindezek mellett azt is bizonyítanod kell, hogy bírsz azzal a szakismerettel, amit az állás megkíván. Photoshop és egyéb szoftverek, nyelvtudás, kommunikációs készség és a többi… Ne felejtsd le az önéletrajzodról azokat az odavágó jártasságokat, amiket jövendőbeli alkalmazottaiktól elvárhatnak az álláshirdetők.

4

3. Mutatkozz be!

Egy maximum egy-két mondatos összefoglalás a legjobb lehetőség, hogy megcsillantsd a személyiségedet, különösen ha az önéletrajzodba rengeteg infót és részletet tömörítettél. Fogalmazd meg egy mondatban, ki is vagy és mik a hosszútávú professzionális céljaid, és garantáltan kitűnsz majd a tömegből!

1

4. Játssz bátran a designnal!

Persze ez a megpályázott álláson múlik, de hacsak nem egy nagyon szigorú vállalati pozícióra jelentkezel, a cégek többsége értékeli a kreatív megoldásokat. Játssz bátran a designnal, Pinteresten vagy a Canva oldalán is rengeteg ingyenesen elérhető sablont találsz, amit kedvedre személyre szabhatsz. Ügyelj azonban arra, hogy ne váljon túlzsúfolttá, esetleg olvashatatlanná a CV-d! Egy komolyabb állásnál ragaszkodj a letisztult, minimalista designhoz, de egy kreatív pozíciónál bátran elrugaszkodhatsz a konvencióktól.

3

5. Olvasd vissza. Sokszor.

Mielőtt útjára küldenéd, olvasd vissza, mit írtál az önéletrajzodba. Gondold át, tökéletes-e a szóhasználat, a nyelvtan, ellenőrizd, hogy nincs elütés vagy egyéb hiba a szövegben, jó-e a megadott elérhetőséged. Egy apró gépelési hiba nem tűnik nagy dolognak, a HR-es szemében olyasvalakinek akarsz tűnni, aki igényes a munkájára és figyelmes az apró részletekre. Ha tudod, olvastasd el a CV-d ismerősökkel, esetleg kérj visszajelzést tőlük!

Csak maradj kitartó, és ne feledd: az apró változtatásoknak is nagy hatása van. Hajrá, mi hiszünk benned!

A kiemelt kép és az önéletrajzok forrása: Pinterest.com

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s