Egy falat Itália

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én rajongok Olaszországért! Imádok mindent, ami olasz: a gazdag kultúrát, a divatot, a finom és kellemes borokat, a hangos, temperamentumos embereket, a mentalitást és nem utolsó sorban a mennyein könnyed olasz konyhát! Ha újra születhetnék, tuti, hogy hamisítatlan olasz lennék!

Egy milánói út során találkoztam először testközelből a különféle rákokkal, kagylókkal, tengeri herkentyűkkel, amikor is egy nívós étteremben az autentikus hal-tálra esett a választásom. Bevallom őszintén, nem minden ragadott magával a tányérról, de a rákoknak és a kagylóknak azonnal a szerelmese lettem.

Itthon kevés étteremben lehet igazán finom, friss rákot vagy kagylót enni, amelynek az íze és állaga is valóban az olasz konyhára emlékeztetne, ezért – no és mert rendszeresen étterembe járni nem biztos, hogy kifizetődő volna – különleges alkalmakkor, vagy ha csak egy igazi jó kis olaszra vágyom, az alábbi étellel kedveskedem a családnak, barátoknak.

Fekete kagyló a’la Italia

_MG_7053

Hozzávalók 2 főre:

1 kg friss feketekagyló (ha nincs lehetőség friss kagylót vásárolni, a fagyasztott is megteszi)
1 közepes fej vöröshagyma
2-3 nagy paradicsom
4-6 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
1 citrom vagy lime
1 db chili paprika
2 dl fehérbor (lehetőség szerint száraz)

bors
olívaolaj
5 dkg vaj
1 csokor petrezselyem

Elkészítés

Egy nagy fazékban vagy magasabb falú serpenyőben felhevítünk egy kevés olívaolajt, majd beletesszük az apróra vágott vöröshagymát. 1-2 percnyi párolás után hozzáadjuk a felszeletelt citrom vagy lime felét és a felkarikázott chili paprikát. 2-3 perc után a fokhagyma következik. Ezt is sütjük 2-3 percig, mielőtt hozzáadnánk az apróra vágott paradicsomot.

Miután a paradicsomunk is főtt 2-3 percet, beleöntjük a fehérbort és lefedjük a fazekat. Főzzük 5-7 percig. Ezután a friss vagy felengedett fekete kagylókat adjuk hozzá, majd fedő alatt főzzük tovább az egészet még 5-6 percet. Főzés közben néha átrázzuk a fedőt rajtahagyva.

A végén beledaraboljuk a vajat, átrázzuk még egyszer, sózzuk és borsozzuk illetve hozzáadjuk a petrezselymet. Fedő nélkül tovább rotyogtatjuk 2-3 percig. A citrom vagy lime másik felét használjuk díszítésként. Az ételt pedig pirított bagett szeletekkel tálaljuk.

 

A cikk forrása: www.bloglamademoiselle.wordpress.com

Reklámok