Mennyi az ideális korkülönbség egy kapcsolatban?

Napjainkban senki sem lepődik meg akkor, ha egy huszonéves nőt egy ötven körüli férfival látunk, egyszerűen megkapják a sugar daddy és aranyásó jelzőket, és az élet pedig megy tovább. Fordított esetben a toyboy és milf felállásról beszélhetünk, ám ezek a kapcsolatok messze nem biztos, hogy csak ilyen anyagi természetű alapokon nyugszanak. Lehet működőképes a szerelem 15-20 év korkülönbséggel is?

Tiniként a 30 körüli korosztályt már bizony idősnek tekintjük, főleg a saját generációnkból próbálunk csemegézni, 1-3 év a legjellemzőbb különbség. Ennek talán az egyik oka, hogy a saját személyiségünk is nagyon kiforratlan, nehéz azzal megfogni egy érettebb férfit, az érdeklődési körünk kimerül a végtelen partykban és felszínes értékekben. A férfiak esetében ugye ez már más, 18 évesen ideális egy 14 éves barátnő, hiszen annak annyit sem kell nyújtani, mint a nagykorú társainak, bármit is csinál a kedves hím, az biztos le fogja nyűgözni és isteníti minden tettét.  Ha ehhez jön egy szép autó is, akkor a tinédzser fiúk már sínen vannak, más igényük nincs is. Viszont pár év és elérkezünk az egyetemhez, amikor is…

A lányok hamarabb érnek mint a fiúk, és emiatt az idősebb korosztály érdekli őket

Nem azért, mert egzisztenciálisan stabilak. A gold digger kategóriát ebből kihagynám, hiszen csak az ostoba nők kényszerülnek a férfi pénzére, mert önállóan teljesen életképtelenek, van egy ilyen réteg is vitathatatlanul, de ők más tészta. Az egyetemi évek alatt köttetett szerelmek a tanulmányok befejeztével megpecsételődnek, egyre több házasság és kisbaba lesz a környezetünkben, úgyhogy természetes, hogy mi is elgondolkozunk rajta, hogy hogyan tovább. A férfiak ebben a 23-25 éves korban még menekülnek általában a párkapcsolat gondolatától is, nemhogy a családalapításról lehessen velük beszélni. Egészen más az értékrend és a fontossági sorrend, a haverok állnak mindenek felett, még poén behányni a bulik után és gusztustalan fotókat csinálni egymásról. Míg a lányok ilyenkor már szórakozóhelyeken is (jobb esetben persze) ügyelnek rá, hogy mennyit isznak, igyekeznek egyensúlyban tartani a barátnős-családi-pasis programokat és bizony igénylik a figyelmet és a törődést. Ez az, ami pont kapóra jön a harmincas éveik elején járó férfiaknak, már megunták a kirakat lányokat, házasodni még nem akarnak, de belekóstolnának egy komolyabb kapcsolatba is. Szeretnek programokat szervezni, amik túlmutatnak az össznépi berúgáson vagy vásárláson, és egy 8-10 évvel fiatalabb nőtől így sem kapnak annyi nyomást, mint a kortársaiktól. Arról nem is beszélve, hogy karriert tekintve egyértelműen feljebb vannak, ami ugye egy idősebb nőnél nem feltétlenül garantált.

Viszont ha már megvan az idősebb férfi, a korkülönbség egy idő után egyre nagyobbnak tűnik…

Két opció van, vagy a fiatalabb fél még aktív és nagyon nehezen tűri ezt a megkötöttséget, vagy pedig szépen hozzáöregszik a másikhoz, külsőleg-belsőleg – mindenhogyan. Ami az egyiknek még érdekes, azon másik már túl is van, a felfedezés izgalma sokszor szembe kerül a pihenés utáni vággyal, arról nem is beszélve, hogy a férfiak rettenetesen rá tudnak feszülni, hogy kellően fiatalosnak tűnjenek. Kínos hajfestések, színes rövid sortok, a kocsiból bömbölő diszkó zene, nekik még új, de egyébként abszolút lecsengő szleng használata… Mindezzel pedig csak egyre inkább elmélyülhet a korkülönbség, mert nem ebbe az emberbe szeretett bele a partner, hanem egy érett férfiba. Áthidalni az efféle mélypontokat csak kompromisszumokkal, rengeteg türelemmel és bizalommal lehet, az első perctől tudatában kell lenni, hogy ez a korkülönbség idővel néha akadályokat is gördíthet elénk. A szerelem nem addig kell, hogy tartson, amíg a másik fitt és friss, hanem amikor nyúzott, problémái vannak, esetleg beteg, akkor is oda kell tennie magát mindkét félnek, hiszen ezt vállalták kimondva/kimondatlanul: együtt jóban-rosszban.

hehehe

Mi történik, ha fordított a felállás?

Emmanuel Macron francia elnök magánéletével abszolút aktuális témává vált napjainkban ismét, hogy a társadalom vajon miért elítélőbb egy jóval idősebb nő és fiatal férfi szerelmével kapcsolatban? Brigitte Macron 64 évesen miért ne tehetné boldoggá a nála 25 évvel fiatalabb férjét? Hajlamosak vagyunk ilyenkor azt hinni, hogy az ehhez hasonló kapcsolatban élő férfiak mind gyengék és egy erős nőre van szükségük a boldoguláshoz, esetleg anyakomplexusuk van, pedig egyszerűen megeshet az is, hogy a saját korosztályuk nem tudja kielégíteni az igényeiket, nem találták meg amit kerestek (főként intellektuálisan), viszont egy érettebb nő mellett teljesebbnek érzik magukat. Valószínűleg inkább a nők számára nehéz feldolgozni, hogy sok esetben ezek a szerelmek nem gyümölcsözhetnek, a közös gyermekvállalásnak egyszerűen biológiai akadályai vannak.

a05714dfbb6c7112d0dda878d85ed4af

Most jöhetnének a cikk végére a szép idézetek az örök szerelemről, a mindent legyőző érzésekről, ám én nem szeretnék senkit sem becsapni. A nagy korkülönbség rizikó, kockázattal jár, mint minden az életben, s minél később éljük meg vagy változtatunk rajta, annál nehezebb lesz kiheverni, ha mégsem sikerül. Viszont a biztonság, az egyenlő viszonyok és egy jól működő párkapcsolat megéri a fáradozást, azt a rengeteg kérdőjelet, amelyeket az évek során szépen lassan elhagyunk, a sok aggódást, hogy mi lesz később,  mert legyen szó 5, 10 vagy 20 év korkülönbségről, mindig ott az esélye, hogy Ő lesz az, akiért mindezt megéri. Meg kell feledkezni arról, hogy ki mit gondol, tudni kell elengedni mások elvárásait, s a jó kommunikáció, a közös tervek már stabil alapjait képezhetik majd egy komoly kapcsolatnak, legyünk akárhány évesek.

A képek forrása: Pinterest

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s