Szőrszálhasogatás

Lehet-e trendnek nevezni a természetességet? Miért tartanánk divatirányzatnak azt, ahogyan a Földre születtünk?! Miért kéne szégyellnünk azt, amink van? Miért iszonyodunk a testünket borító bundától, ha a hajunkat éknek tartjuk? Ezek és még sok más egyéb kérdés merült fel bennem, mikor megláttam, hogy egy kozmetikus “A szőr ciki!” jelmondattal hirdeti szolgáltatásait.

Őzgidácska, sete-suta

Egy-két éve hangzott el a következő párbeszéd egy – a korokat csak a generációs különbségek miatt emelem ki – negyvenes éveiben járó családtagom és a nála harminc évvel idősebb édesapja között egy borotvareklám megtekintése után:
“-Amikor még fiatalok voltunk, az őzike láb volt a divat, azt szerettük. De jó is volt!
-Olyan kecses?
-Nem, olyan szőrös.”
Gondolom senki nem lepődik meg, ha azt mondom, hogy a választ fintorgást követte a fiatalabb személy részéről.

morgan-mikenas-body-hair

Morgan Mikenas Instagramon kampányol

Torz kép vagy a higiénia nagykövete?

Mint oly sok minden más, azt hiszem a csupaszság elterjedése is betudható a tömegtermelésnek, a médiának és a mainstream szexideálnak. Ha belegondolsz, az ember általában beúszik a fősodorba és azt tarja szépnek, jónak, szexinek, divatosnak, amit a népesség túlnyomó része elfogadhatónak ítél meg.
Sokan azt gondolják, hogy a testszőr undorító, nem higiénikus és igénytelen. Jogosan gondolhatnánk azt, hogy aki ezt gondolja, az valószínűleg magából indul ki és nem szeret tisztálkodni. Amennyiben a hajunkat tisztán tartjuk, nem hagyjuk, hogy szagos legyen és elhanyagolt, úgy miért ne foglalkoznánk a bőrünk más tájain fellelhető bundával. Főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy fürdeni általában minden nap szoktunk – néha többször is -, hajat mosni, viszont ritkábban. Gondolj bele, hogy amíg a tested nagyobb részét ruha fedi, addig a hajad folyamatosan érintkezik a porral, más emberekkel, közösen használt bútorokkal, a tömegközlekedési eszközökkel, egyszóval rengeteg olyan dologgal, amik “nem higiénikusak”.

 

68b6a02713712ae76b5a4ce8f6c3d726

Nézd csak meg Sophia Lorent! Gyönyörű!

Trend?

Teltek-múltak az évek és újra visszatérni látszik a természetesség. A sztárok a ’90-es évek után újra a szőrpamacsok mellett kampányolnak és a felmérések szerint a társadalom is egyre nagyobb arányban hanyagolja a szőrtelenítést. Nyugaton már egyre népszerűbb a naturális testideál, végre rengetegen kampányolnak az eredeti formák és a testi adottságok elfogadása mellett, de még nem elegen. Sajnos itthon ez a nézőpont egy elég siralmasan alacsony szintet üt meg. Az ország nagyvárosaiban már jobban elfogadják a megszokottól eltérő megjelenést, de a kisebb településeken más a helyzet. Valószínűleg nem tévedünk, ha a népesség szűklátókörűségét összekapcsoljuk azzal, hogy Magyarországon az ’50-es évektől kezdve sokáig nem lehetett eltérni a meghatározott öltözéktől és ideáltól, viszont ha valaki ezt mégis megtette, az rögtön gyanússá vált, ellenszenvet váltott ki. Ezt a fajta mentalitást a lakosság nagy részének máig nem sikerült levetkőznie. Mindezek ellenére ez nem csak kicsiny hazánkat, hanem az egész világot érintő probléma, ha lehet így nevezni. Mert miért ne hívhatnánk problémának azt, ami torz testképet mutat az embereknek, de főleg a fiataloknak? Mindenkinek egyénileg kéne kialakítani önmagát, nem szabadna minden egyes lapra ugyanazt a sablont másolni.

89e2654d284752ad375fdf7e82d76077

Madonna mindig vállalta önmagát.

Sajnos addig nem fogunk előbbre jutni egyetlen társadalmi kérdésben sem, amíg meg nem tanuljuk, hogy nem kell lenézni, elítélni másokat amiatt, mert a többségtől eltérő álláspontot képviselnek, nem úgy szeretik magukat, ahogyan mi. Mindenkit békén kell hagyni, aki nem árt valaki másoknak a cselekedeteivel. Biztassuk embertársainkat, hogy merjék magukat felvállalni és megmutatni a világnak olyan formában, ahogy azt ők szeretnék!

Utoljára még kiemelném, hogy mindenki szőrtelenítsen vagy viseljen bundát aki szeretne, ne ítéljetek el senkit a döntése miatt, magatokkal foglalkozzatok. Mindegy, hogyan érzed jól magad egészen addig, amíg azt elsősorban magad miatt csinálod és nem a társadalom elvárásainak szeretnél eleget tenni.

A képek forrása: Pinterest

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s