Társadalmunk nemi szerepei és az újragondolt nemek

Gender. A szó, amely sokunk számára ismerős lehet, de nem biztos, hogy belelátunk valódi mélységeibe. Jelentése társadalmi nem, elmélete pedig a tanult nemi szerepekkel és annak változásaival foglalkozik. A feminista mozgalom alapeszméjeként is emlegetik, de azért ennél jóval többről van szó.

Nyelvünkben a nem szó nem utal rá egyértelműen, hogy az anyakönyvünkbe bejegyzett biológiai nemre, a tudat, az érzések diktálta nemi hovatartozásra vagy a társadalom által megkívánt genderszerepre vonatkozik-e. A külvilág felé mutatott, nagyrészt lelki-érzelmi alapon kialakuló nemi hovatartozásra ezért ma már inkább az angol nyelvből átvett gender (ejtsd: dzsender) szó, a nemi azonosságtudatra pedig a genderidentitás kifejezés használatos.

2007fcec60eed7de412f6e34dfbed355

A gender fogalom elsőként a pszichiáter professzor, Robert Stoller 1968-ban kiadott művében jelent meg, mely mai értelmében azokat a kulturális elvárásokat írja le, amelyeket a patriarchális (apajogon, férfijogon alapuló) társadalom egy adott társadalmi nemhez rendel, többek között, hogy az adott nemű embernek hogyan kellene viselkednie, beszélnie, öltözködnie és gondolkodnia, valamint, hogy milyen célok felé kellene törekednie és milyen tevékenységekben kellene részt vennie, kitűnnie vagy örömét lelnie.

f99c3e6c938f37f4bc8721c3662e3bf9

A Gender-elmélet

A gender alapjait elsőként Simone de Beauvoir francia feminista filozófusnő fektette le az 1949-ben kiadott, A második nem című könyvében. Az ebben megfogalmazott elmélet lényege, hogy a biológiai nemre épülő viselkedésmód az, ami az embereket igazán nővé vagy férfivá teszi.

ca08a2afca34a52638c079c98cfa0122

A hetvenes években különült el a biológiai és a társadalmi nem. Robert Stoller pszichoanalitikus 1968-ban megjelent írásától kezdve számítjuk a gender, a társadalmi nem fogalmának megszületését. Ez a mű fontos kiindulópontja volt a nők és férfiak eltérő viselkedésének tudományos tanulmányozásához, mely kutatások azóta is folynak.

A számok tükrében

A Világgazdasági Fórum 2006 óta teszi közzé jelentését a nemek között világszerte tapasztalható különbségekről. Mérik a nők és a férfiak hozzáférését az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, részvételüket a politikában és munkaerőpiaci helyzetüket. Az elmúlt évtized adatai azt mutatják, hogy az egészségügyi ellátásban és az iskoláztatásban a legkisebb a különbség. Ám a nők még mindig kisebb arányban vesznek részt a gazdasági és a politikai életben. “Amit mérni lehet, azt meg is lehet változtatni” – állítja Saadia Zahidi, a Világgazdasági Fórum egyik igazgatója. Fejlődés bármely területen lehetséges, az utóbbi 20 évben például jelentősen nőtt a diplomás nők száma.

A világon 1,2 milliárd lány él. Oktatásuk, védelmük és esélyegyenlőségük megteremtése nélkül a legégetőbb problémákat nem oldhatja meg az emberiség: nem számolhatja fel a szegénységet, nem fékezheti meg az AIDS-járványt. Bár a nők oktatási, egészségügyi és munkaerőpiaci helyzete sokat javult, van még tennivaló, hogy valóban egyenlőek legyenek a férfiakkal.

243ad1ef02ecadd3f80834895c8686f9

 • Az országok (a Világgazdasági Fórum nemek közti egyenlőtlenségi indexében figyelembe vett 145 országgal számolva) felét vezette már nő: 2006-ban ez az arány még mindössze 38% volt.
 • Ma a világon a lányok 58, a fiúk 62%-a jár középiskolába.
 • Az új tizenéves HIV-fertőzöttek 65%-a a 15-19 éves lányok közül kerül ki.
 • A 10-19 éves lányok között világszerte az öngyilkosság a fő halálok.
 • A nők közül több, mint 700 millióan 18 évnél fiatalabban mentek férjhez.
 • Évente 16 millió 15-19 éves nő szül: ez a világon bejegyzett összes szülés tizede.
 • A világon 120 millió lány élt át szexuális erőszakot.
 • A világon 200 millió lány és asszony nemi szervét csonkították meg.

Gender-forradalom

Bigender és transznemű, queer és androgün – a ma még sokakat meghökkentő, egyeseket taszító gendertípusokat még leginkább idegen szavakkal jellemezzük. Segítünk néhány alapvető fogalom tisztázásában.

c2dca705230c6deab1661efa5c10a1c6

 • Cisznemű/ciszgender – Aki olyan neműnek érzi és vallja magát, amilyennek születésekor anyakönyvezték. Vagyis genderidentitása összhangban van a biológiai nemével.
 • Interszexuális (testű) – Aki nemi kromoszómái, hormonműködése, külső nemi szervei és másodlagos nemi jellege alapján nem sorolható egyértelműen egyik vagy másik nemhez – testi jellemzőiben keveredik a női és férfi jelleg. (A kifejezés régi megfelelője a “hermafrodita”.)
 • Transznemű/traszgender – Akinek a genderindentitása különbözik a biológiai nemétől, illetve akinek genderkifejezése (öltözködés, frizura, testbeszéd, stb.) erősen eltér a társadalmilag elvárttól. Attól, hogy valaki transzneműnek határozza meg magát, még éppen úgy lehet hetero-, homo-, vagy biszexuális.
 • Agender/non-gender – Aki egyik genderrel sem azonosul, vagy úgy érzi, egyik genderhez sem tartozik.
 • Androgün – Küllemre és tesi adottságaiban hagyományos értelemben vett férfi és női nemi jelleget egyaránt mutat. Illetve ennek ellentéte: sem férfi, sem női jegyeket nem mutat, biológiai neme nem egyértelmű.
 • Aszexuális – Senki iránt nem érez nemi vonzalmat.
 • Heteroszexuális – Más neműekhez vonzódik. Genderszempontból nézve az is heteroszexuálisnak mondható, aki más genderűekhez vonzódik, aki genderidentitása és biológiai neme szerint férfi, és genderindenditásukban magukat nőknek érző személyekhez vonzódik.
 • Homoszexuális – Azonos neműekhez vonzódik. Genderszempontból homoszexuális az a férfi is, aki genderidentitásukban magukat férfinak érző személyekhez vonzódik, függetlenül az illetők biológiai nemétől.
 • Átmenet/tranzíció – Folyamat, amelynek során a transznemű személy hosszabb vagy rövidebb idő alatt átformálja, genderidentitásához igazítja az életét. Ennek egyik fontos mozzanata lehet az “előbújás” (coming out), a genderkifejezés átalakítása, a születéskor megjelölt nem hivatalos átíratása, hormonkezelés, műtét, stb.
 • Születéskor megjelölt nem – A születési anyakönyvi kivonatban és más hivatalos dokumentumokban rögzített nem. Némely országokban hivatalosan megváltoztatható, megfelelő indokkal átíratható.

Képek forrása: Pinterest

Tartalmi forrás: National Geographic magazin

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s