Érzelmileg intelligens kapcsolatok

Érzelmi intelligencia. Ez az a kifejezés, amit sokan használnak bizonyos beszélgetések során, de kevesen tudják, hogy valójában ez mit is jelent és még kevesebben vannak birtokában ennek a képességnek. Vannak olyan személyiségek, akiknek ez a zsigereiben van, és vannak olyanok, akik tapasztalások útján tanulják meg és fejlesztik folyamatosan.

Nehéz olyan (párkapcsolati) magazin témát találni, ami még nem lerágott csont, amit még nem vesézett ki minimum 10 divatos, női napimagazin, de mégis mindig aktuális és fontos róla beszélni. Az érzelmi intelligencia és a párkapcsolatok típusai talán pont ilyen témák, mert valamennyire mi magunk is érintettek vagyunk benne – ki többé, ki kevésbé.

giphy

2017-et írunk. Szétnézek magam körül, a környezetemben, majd a nagyvilágban is és sokszor úgy érzem, hogy ebben a rohanó világban kicsit mintha minden túl lenne bonyolítva. Mintha egy-két napon belül szeretnénk letudni mindent, az első randevútól kezdve a házasságkötésig. Felgyorsult a világ, az ismerkedés sem úgy megy már, mint nagyanyáink – vagy, hogy ne menjek messzire, a szüleink – korában. A munka és a társadalmi elvárások mellett sokszor nagyon nehéz időt szakítani magunkra, hát még egy másik emberre. Pedig az emberi kapcsolatoknál, illetve azok építésénél talán semmi sem fontosabb! Ma már szinte mindenki az internetes társkeresők segítségét kéri párkeresés során, amivel egyébként semmi gond nincs, csak az elején elég nagy lutri. A kitöltött adatlapok és feltöltött fotók sokaságában szinte elveszünk, csak úgy kapkodjuk a fejünket az adatlapok sokszínűsége láttán! Aztán győzzük kibogozni és megfejteni, hogy mi ezekből az igaz, és mi az, ami nem…

 

Legyünk őszinték, egy virtuális társkereső adatlap is olyan, mint az első randi: igyekszünk a legjobb tulajdonságainkat (és legelőnyösebb fotóinkat) előtérbe helyezni, és hogy ne tűnjünk túl tökéletesnek, néha beszúrunk a mondandónkba egy-egy utalást hiányosságainkról, rossz tulajdonságainkról. Amikor pedig az internetes társkeresőn a leírt adatok és fotók alapján szemünk és lelkünk egyszerre pörgeti ki a három cseresznyét – mint anno Béla bácsi a sarki kocsmában a karos játékgépen – azaz match point van, akkor veszünk egy nagy levegőt és “megbökjük”, “lájkoljuk” a kiválasztottunkat, vagy csak egyszerűen ráírunk az illetőre. Aztán gyorsan keresztet is vetünk, nehogy megint egy degenerált, szexuálisan túlfűtött vadparaszt üljön a virtuális adatlap mögött…

giphy (2)

De vegyük most az optimális esetet, amikor az adatlapon szereplő tulajdonságok és fotók megegyeznek beszélgetőpartnerünk személyiségével, és eljutunk az első randiig, majd a másodikig is, és hopp, azt vesszük észre, hogy lassan egy hónapja egy párt alkotunk. Elcsépeltnek tűnhet, de nagyon is igaz az a mondás, miszerint az ember lakva ismeri meg igazán a másikat. Mert minden nagyon rózsaszín és minden nagyon happy az első hónapokban, aztán egyre inkább előtérbe kerülnek partnerünk rossz tulajdonságai és szokásai is, amit meg kell tanulnunk megfelelően kezelni, vagy tolerálni. És itt jön képbe az érzelmi intelligencia.

Iszonyú nehéz jól és okosan kezelni az olyan helyzeteket, amik a személyiségünkből adódó különbözőségekből születnek. Szép és jó dolog, hogy az ellentétek vonzzák egymást, de az mögött kemény “munka” van, hogy egy ilyen kapcsolatot fenn is tudjunk tartani. És ehhez mind a két fél szükséges! Egyedül nem megy ez sem. Mindannyian más háttérrel rendelkezünk, mást hozunk otthonról. A gyermekkorunk, a szülői háttér nagyban befolyásolja azt a személyiséget, amivé vál(t)unk. A kapcsolat elején toleránsabbak vagyunk partnerünkkel, aztán jönnek a nehezebb időszakok, amelyek mind a két felet megdolgoztatják.

giphy (1)

Vannak olyan kapcsolatok, amelyekben a párok tagjainak hobbija, baráti köre, habitusa, sokban hasonlít, ez talán az egyszerűbb eset. Nem mondom, hogy itt nem merülnek fel problémák, de tapasztalataim szerint sokkal kevesebb, mint azoknál a pároknál, akik között nagyobb szakadék helyezkedik el a személyiségüket illetően. Ez utóbbi több “munkával” és belefektetett energiával jár, de ha tényleg szereti egymást két ember, és megfelelően tudnak kommunikálni a problémáikról, akkor hihetetlen mélységeket és magasságokat élhetnek majd át együtt!

15327c8510d2b1acbedaf58d67c32663

A kommunikáció, a másik álláspontjának el- és befogadása elengedhetetlen egy hosszú távon jól működő kapcsolathoz. Nem elég, hogy kiolvasunk három Feldmár András könyvet, hogy analizálni tudjuk partnerünket, vagy eljárnunk havonta párterápiára, de legbelül is igazán akarni kell! El kell döntenünk, hogy elfogadjuk-e így a partnerünket, vagy nem ez az, amit mi most keresünk. A kommunikációt és a megoldást mindkét félnek egyformán akarnia kell! Fontos, hogy agresszió és félelem mentesen (érzelmi zsarolás) beszélgessünk az adott problémá(k)ról, hallgassuk meg a másik érveit is, mert nagyon sokszor esünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, hogy csak a mi álláspontunk az igaz és jó, aztán kiderül, hogy a másik fél is jól lát bizonyos dolgokat, csak másképp látja jól. Mi, nők szinte mindent emocionálisan közelítünk meg, a férfiak pedig inkább gyakorlatiasabbak. Hihetetlen nagy megkönnyebbülések és nevetések tudnak alakulni egy-egy ilyen problémát-átbeszélős beszélgetésből, mert a végére kiderül, hogy mindketten ugyanazt akartátok, csak máshogy. És ez a lényeg: MINDKETTEN akartátok.

1c319f969036c44609fc11d16c2d12ca

Képek forrása: Pinterest, GIPHY

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s