Kávékalauz

Ristretto, espresso, cappucino, latte, americano, melange, bécsi kávé és így tovább. A legtöbb ember el sem tudja képzelni az életét az energiát adó nedű nélkül, melyet kultúránként  más-más formában készítenek el. Ahány ház, annyi szokás kávé.

Franciaország

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem a kávé szó hallatán egy párizsi kávéház terasza és egy friss croissanttal tálalt gőzölgő café au lait, vagyis a francia tejeskávé jut eszembe. Nagy porcelán csészében szolgálják fel és egy, vagy dupla eszpresszóból készítik. Ha teheted, ülj be reggelizni egy kávézóba – főleg, ha Párizsban jársz – és rendelj egy csészével. Egy francia film főszereplőjének fogod érezni magad.

a5f3e0b77efb53cdff0b390c61c7d343.jpg

Olaszország

“Espresso patronum!” – ez lehetne a kedvenc varázsigém. Hát még az olaszoknak, akiknek a kávéfogyasztás igazi rítus. Reggel capuccino, a napközbeni étkezések után espresso, estefelé ristretto. Egy kis pohár víz is jár hozzá, melynek elfogyasztása semlegesíti az ízeket, hogy jobban kiélvezhesd az élményt. Könnyen becsempészheted az itáliai hangulatot a mindennapokba, ha beszerzel egy igazi, minőségi olasz kávécsomagot.

large (1)

Törökország

Törökországban a kávézási rituálé kulturális örökségnek számít, valamint meghatározza a társadalmi kapcsolatokat. Kávéimádóknak kötelező legalább egyszer kipróbálni az igazi török feketét! A rendelésnél szólj, hogy mennyire legyen édes. Eszedbe se jusson utólag ízesíteni, ugyanis az hatalmas illetlenség! Elkészítése (számunkra) különleges módon zajlik: a forró vízhez adják a kávét és a cukrot, majd kavargatva főzik. Fűszeres izét a kardamom adja. Szűrés nélkül, édességgel tálalják. Szóval ne lepődj meg amikor az aljára érsz, a zacc nem véletlenül van benne és főleg, ne idd meg! Lassan, kortyolgatva fogyaszd el, nem illik felhörpinteni!

7e9dcba739d2647483f92bc623a7b3a8

Brazília

A világ legnagyobb kávétermesztője, (szerintem) innen származik a  legfinomabb fekete. Ahhoz képest, hogy a főzet már eleve édes, a brazilok jó erősen megcukrozzák. Jellegzetes italuk a cafezinho, az előre cukrozott presszó – melyet néha egy kis alkohollal is megbolondítanak-, mellé süteményt szolgálnak fel.  Egy nap többször is kávéznak, az alkalmazottaknak ingyen biztosítják a munkahelyükön, sőt, még a gyerekek is isszák tejeskávé formájában.

large (3)

Vietnám

Vietnámban az asztalon, a vendég előtt készül az ital. A csészére szűrőt tesznek, abba pedig kávét, amire ráöntik a forró vizet.  Általában hidegen isszák, melynek fő oka a főzet lassú lecsöpögése: mire kész lesz, kihűl. Általában jéggel turbózzák fel vagy sűrű édesített tejet öntenek bele, mellé teát adnak.

df57965cbb663b2a9a5e1e4f6d81658c

Amerika

Mindennek az alapja az espresso, sokszor tejjel felöntve, kakaóval, sziruppal, fahéjjal ízesítve. Az USA kávékultúráját nagyjából a bostoni teadélutántól számítjuk. A híres americano elődje a tűz fölött, edényben főzött kávé. Később piacra dobták azokat a kávéfőzőket, melyeket alulról kell melegíteni és a gőzből kicsapódó vízzel főzik le az őrleményt. A kész italt tetszőleges mennyiségű vízzel főzik vagy utólag hígítják. Az americanot nem szabad összekeverni a hosszú kávéval (vagy café luongoval), ugyanis az előbbi sokkal több vizet tartalmaz. A tengerentúlon nem igazán jellemző az itthon megszokott nyugis kávézás, a legtöbben elvitelre kérik az italukat, melyre már a világot átszövő kávézóláncok specializálódtak.

large (6)

A képek forrása: Pinterest

Reklámok