Gyorstalpaló a gyorséttermekről

Tedd a kezed a szívedre és mondd azt, hogy sohasem ettél még gyorsétteremben – legalább egy sültkrumplit vagy egy fagyit. Ha ezt mégis kimondtad, akkor gratulálok, Te az emberiség azon pár százalékába tartozol, akik tényleg nem esznek “junk food”-ot (műkaja, gyorsétel). A többség viszont mély hallgatásba burkolózik, azt várva, hogy most megint egy olyan írást fog olvasni, ami lehúzza a gyorsétteremekben kapható ételek minőségét, de tévednek.

Nem azt mondom, hogy minden nap “mekis” kaján kell élni, de úgy gondolom, hogy bizonyos időközönként belefér, ha beülünk egy-egy gyorsétterembe és ott fogyasztunk. Nem tagadom, évekkel ezelőtt én is beleestem abba a hibába, hogy ha megéheztem, akkor azonnal betértem egy McDonald’s-ba, ahelyett, hogy ugyanazért az összegért ettem volna egy táplálóbb (és valószínűleg egészségesebb) főzeléket, tésztát, vagy salátát. Aztán feltűnt, hogy ha egy kicsit jobban odafigyelek az étkezésemre, akkor kevésbé leszek pattanásos és a bélműködésem is normalizálódik. Így lecsökkentettem az ilyen jellegű ételek fogyasztását és kötöttem egy kompromisszumot magammal, miszerint havonta egyszer megengedem magamnak, hogy megegyek egy gyorséttermi menüt. Ezt kiválóan tudom tartani, és már nem is hiányzik annyira.

giphy (1)

A legutóbbi ilyen jellegű étkezésem közepette gondolkoztam el azon, hogy vajon mikor, miért és hogyan terjedt el ennyire Magyarországon a junk food? Miért ezt részesítik az emberek előnyben mondjuk egy kifőzdéhez képest? Nyilván elsősorban csak magamból tudok kiindulni: a rengeteg ízfokozó (“Le a sok E-vel!” Kivéve, ha Sertés McFarm szendvicsről van szó…), a gyors kiszolgálás (ha éhes vagyok, akkor egy percet se várassanak!) és sok esetben a költséghatékonyság (ohh, azok a régi, szép Smart kártyás idők, amikor apa tankolt, Te meg az érte kapott smart pontokat számolgattad, hogy kijön-e belőle legalább egy Happy Meal menü, mert hónap végén egy forint sincs már a zsebedben…) kombinációja az egyik lehetséges válasz a kérdésekre.

 

giphy

Mekisztológia

Azt például tudtad, hogy több, mint 50 éve hízhatunk a gyorséttermi kajáktól? A McDonald’s 1955. április 15-ét tekinti hivatalos alapítási dátumaként, ugyanis ekkor nyílt meg az első franchise étterem Illinois államban. Mára már a McDonald’s a világ legnagyobb gyorsétterem lánca, ami azt jelenti, hogy naponta kb. 68 millió embert szolgálnak ki a 119 országban található 31 000 éttermében. A cég 2009. október 27-én bejelentette, hogy kivonul Izlandról, így Izland lett Bosznia-Hercegovina és Albánia után a harmadik európai ország, ahol nincs jelen a cég. (Bosznia-Hercegovinában 2011 augusztusában nyílt meg az első étterem.)

Magyarországon az első McDonald’s üzlet 1988. április 29-én nyílt meg Budapesten, a belvárosi Régiposta utcában. (Egy kis érdekesség: akkor egy BigMac szendvics 43 forint volt.) A cég jelenleg 88 üzletet üzemeltet hazánkban, közel felét a fővárosban.

 

Kentucky Fried Chicken (KFC)

A céget Harland Sanders alapította 1929-ben. Egy helyi benzinkúttal szemközti szobában nyitotta meg Corbinban (Kentucky), ahol gyorsan híre ment Sanders-féle serpenyőben sült csirke speciális receptjének. Sanders nem akarta a minőséget veszélyeztetni, ezért keresett egy olyan lehetőséget, amellyel az időn tudott spórolni, anélkül hogy ez az íz rovására ment volna. Ekkor jött az ötlet a kukta használatára, amely az KFC eredeti receptjének egyik titka.

Az éttermek fő profilját a csirkehús felhasználásával készült ételek képezik, amiket évtizedek óta azonos recept alapján készítenek. Jelenleg a világon 137 országban van jelen, több mint 16 000 étteremmel.

 

Subway

Az első Subway éttermet 1965. szeptember 28-án nyitották meg, mint Pete’Super Submarines. A nevet Dr. Peter Buck találta ki, aki társalapító, fizikus és családi barát volt. A 17 éves Fred DeLucának 1000$-t adott kölcsön, hogy belekezdjen a szendvics üzletbe annak reményében, hogy DeLuca így tudja majd finanszírozni az egyetemi tanulmányait. Az eredeti menü hét hideg szendvicsből állt, amely 11 összetevőből készült el úgy, mint: hús, kenyér, hagyma, paradicsom, paprika, olíva, olaj, fűszerek és sajt. A koncepció nagy sikert aratott. A Pete’Submarines név úgy hangzott, mint „pizza marines”, amely néhány fogyasztót arra sarkalt, hogy pizzát rendeljen. Az alapítók a változtatás mellett döntöttek, amelynek a következménye lett az új név, a Subway.

Jelenleg 112 országban, 44 852 Subway étterem működik, melyből 18 Magyarországon található.

 

Burger King

A Burger King vállalatot két korábbi étteremtulajdonos, James McLamore és David Edgerton alapította 1954-ben, a Florida állambeli Miamiban. Céljukat úgy fogalmazták meg, hogy elfogadható áron, gyorsan és tiszta környezetben szolgálják ki vendégeiket. Kieszelték a tökéletes hamburgerjüket, amely roston sült marhából, érett paradicsomból, ropogós salátából, majonézből, ketchupből, hagymából és sós savanyúságból állt.

99 országban vannak jelen, és egy 2016-os felmérés szerint, csak az USA-ban 15 243 éttermet üzemeltetnek. Magyarországon az első Burger King étterem 1991. augusztus 8-án nyitotta meg kapuit az Oktogonon. Hazánkban összesen 36 étterme üzemel.

 

Elképesztő adatok, elképesztően rövid időn belül. Igény van ezekre az éttermekre, nem hiába nyitnak újabb és újabb üzleteket. De én már látom az alagút végén a fényt: szerencsére egyre nagyobb divatja van a streetfoodnak is, valamint a kisebb, de helyi alapanyagokat felhasználó éttermeknek is. Valószínűleg árban nem tudják felvenni a versenyt egy gyorsétteremmel – ahogyan egy asztalos műhely sem az IKEA bútorokkal szemben -, de ha tehetjük, akkor részesítsük az utóbbiakat előnyben, mert az egészségünk és a környezetünk támogatása mindennél fontosabb!

Képek forrása: Pinterest, GIPHY

Tartalmi forrás: Wikipédia

Reklámok