Egzotikus hűsítők az otthonodban

Napok óta afrikai hőség jellemzi időjárásunkat. Ilyenkor az embernek még élni sincs kedve, pláne nem egy irodában robotolni naphosszat, vagy egy panellakásban izzadni a négy fal között. Sajnos nem mindenki teheti meg, hogy elmenjen nyaralni, ezért összeállítottunk Nektek pár olyan gyorsan elkészíthető, egészséges és frissítő étel és ital receptet, amelyekkel becsempészheted a mindennapjaidba a különböző egzotikus tájak és nyaralóhelyszínek ízeit, vagy épp feldobhatod vele a kerti partikat. Egészségetekre!

Spanyolország – Gazpacho

A gazpacho egy paradicsom alapú zöldségleves, amelyet hidegen tálalnak és fogyasztanak egész Spanyolországban, de leginkább a portugál határ közelében és a dél-amerikai államokban.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kg érettebb paradicsom
  • 1 db kígyóuborka
  • fél darab közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 evőkanál balzsamecet
  • 70 ml olívaolaj
  • só ízlés szerint

A paradicsomokat alaposan megmossuk és megpucoljuk egy éles késsel. Paradicsomot általában forró vízbe dobjuk és úgy húzzuk le a héját, de ebben az esetben ne tegyük, mert ez egy nyers leves. Hámozás után kivesszük a magházat, felkockázzuk, majd a szintén meghámozott és felkockázott uborkával együtt turmixgépbe tesszük. (A paradicsomhámozás egy kicsit időigényes munka, így aki lusta erre, vagy nincs ideje ezzel babrálni, az nyugodtan helyettesítheti a paradicsomokat 100%-os paradicsomlével.) Ezek mellé mehet a durvára vágott vörös- és fokhagyma, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk. Sózzuk, beleöntjük az olívaolajat és a balzsamecetet, majd jól lehűtjük. Ha sűrűnek érezzük, egy kis vízzel higíthatjuk.

3f999bb4010d93321ce4f75549b5a897

Japán – Mézes-citromos maccsa

Ez a jeges maccsa olyan zöld, mint a klorofill. Használhatunk cukrászati minőségű maccsát, ami nem olyan drága, mint a magasabb minőségű. A méztől édesebb, a citromlétől pedig világosabb lesz az ital.

Hozzávalók:

  • 5 teáskanál méz
  • 1 evőkanál citromlé, plusz némi citromhéj
  • 500 ml 80 °C-os víz
  • 1 és fél teáskanálnyi maccsapor
  • jégkocka

Tegyük a mézet, a citromlevet, a citromhéjat és a forró víz felét egy kancsóba. Tegyük a maccsaport egy tálba, és öntsünk rá egy keveset a maradék forró vízből. Verjük fel a maccsát “W” alakban, hogy híg pépet kapjunk. Öntsük hozzá a maradék forró vizet, és addig keverjük, amíg hab nem képződik a tetején. Felszolgálásnál töltsük a maccsakeveréket a kancsóba, keverjük meg, majd üvegpoharakban, jégkockával kínáljuk.

81f865a2f06eb5d29deca1c63603a142

Közép-Amerika (Maják) – Maja naplemente smoothie

Ezt az izgalmas és ízgazdag italt könnyen egyéni ízlésünkhöz igazíthatjuk, ha játszunk az édesítéssel. Ha kalandra vágyunk, csipetnyi Cayenne-borssal fokozhatjuk a csípősségét.

Hozzávalók (2 személyre):

  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál csilipor
  • 3 evőkanál méz
  • 150 g vagy fél darab lágy tofu felkockázva
  • 350 ml mandulatej

Tegyük a kakaóport, a fahéjat és a csiliport a turmixgépbe. Adjuk hozzá a mézet, a tofut és a mandulatejet, majd turmixoljuk krémesen simára.

38e7545834d6bb988e348df48d59fa1f

India – Indiai eper lassi

Egy frissítő indiai ital, amely a hozzávalókat tekintve abszolút nem csípős!

Hozzávalók (2 személyre):

  • 20 dkg eper
  • 2 dl joghurt
  • 1 teáskanál méz
  • 2 db kardamom
  • 0,5 teáskanál rózsavíz

A joghurtot a kicsumázott eperrel összeturmixoljuk. A kardamom magok belső, apró magjait kifejtjük és borsdarálóval ledaráljuk. Az epres joghurtba szórjuk a kardamom mag őrleményt, a mézet és a rózsavizet, majd újraturmixoljuk. A turmixolás után poharakba töltjük és azonnal fogyasztjuk.

a1ea2e604de7a34ce1943c491e62fea2

Közel-Kelet – Szíriai mentás limonádé

Ezt az italt Szíriában mindenki ismeri és szereti, elkészíteni pedig abszolút nem nagy feladat.

Hozzávalók:

  • 3/4 csészényi friss citromlé
  • 3/4 csészényi cukor
  • 1/3 csészényi apróra vágott menta
  • 6-8 csésze jéghideg víz (ízlés szerint)

Tegyük a hozzávalókat a turmixgépbe és keverjük homogénre. Először 6 csésze vízzel kezdjük, kóstoljuk meg, és ha szükséges, higítsuk tovább. (Botmixerrel is elkészíthető, de akkor érdemes 1 csésze vízzel kezdeni, és fokozatosan hígítani.) A mixerbe dobhatunk jégkockát is, hogy jégkásás legyen.

d2d2b26eaf6b7e9c770a54ac6e2020c4

Észak-Nyugat Afrika  – Marokkói pisztáciás joghurtital

Marrákes medinájában számtalan helyen árulnak egyéni receptek alapján helyben készített frissítőket nejlonzacskóban. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a hideg pisztáciás joghurt.

Hozzávalók:

  • 1 csésze natúr joghurt
  • 1/4 csészényi natúr pisztácia (nem sós!)
  • 2 evőkanál méz
  • 2 jégkocka

Az összes hozzávalót tegyük a turmixgépbe, és turmixoljuk össze. Ha édesebben szeretnénk, adjuk még hozzá mézet.

pistachio yoghurt-drink-with-side-olives-morocco-jamieanderson-flickr

Képek forrása: Pinterest, Google

Reklámok