BBQ queen – tippek és receptek a tökéletes kerti partyra

A férfiak már a grillezés gondolatától teljes eksztázisba kerülnek: csak a faszén és a pácolt húsok lebegnek a szemeik előtt, minden másról megfeledkeznek, hiszen A Lényeget ők csinálják, számukra minden egyéb dolog csak felesleges sallang. Bezzeg nekünk, nőknek…

Férfiszemmel egyszerűbben fest egy kerti sütögetés: köretnek jó a kenyér, csak barbecue szósz legyen és számukra az élet szép,  két papírtányérral és egy doboz sörrel már kimaxolták a maguk részét a történetben. Viszont miért ne tehetnénk kicsit különlegesebbé ezt az alkalmat pár egyszerű dekorációval, egyedi tálalással, hogy a női szakasz is teljesen komfortosan csacsoghasson egy esztétikus környezetben?8de0fd596255a6bcb1fa28d1d39b8a22

Papír helyett bambusz

Le a műanyag és papírtányérokkal! Természetesen a legjobb, ha rendes tányérból ehetünk, csak egy nagyobb vendégsereg után kevés olyan mazochista akad, aki bevállalja önként és dalolva a mosogatást. Akire ez a nemes feladat hárul, az mindig kimarad a beszélgetésből és hosszú időre szolgálatba áll, de ezt könnyen elkerülhetjük az egyszer használatos étkészlettel. Amazonon kapható bambusz tányérkákkal nemcsak esztétikussá varázsolhatjuk az asztalt, de feleslegesen nem is termelünk műanyagot, elég lesz abból a pohár… Ugyanilyen tálkákat használhatunk a desszerthez, illetve a köretekhez is, stílusban is passzol, s továbbra is redukáljuk velük a mosogatnivalót. A poharak esetében már nem ilyen könnyű a helyzet, lehet, hogy egy átlátszó műanyag mégis praktikusabb döntés, főleg, ha szebbnél szebb (és finomabbnál finomabb) limonádékkal vagy koktélokkal készülünk. A pohár tetejét vagy közepét tekerjük körbe rafiával vagy bármilyen kötöző madzaggal, majd fűzzünk rá egy kis karton bilétát, arra rá tudjuk írni, hogy ki az ital boldog tulajdonosa. Mégis ötletesebb, mint egy filccel ráfirkantani a nevet!Bambusztányér műanyag helyett!

Dekoráció

Két fontos szempontot kell figyelembe vennünk: kreatív és költséghatékony legyen. Felesleges olyan partyra áldozni, ahol másfél óra múlva mindenki teljesen spicces állapotba kerül, ez nem egy esküvő, ahol akkora hangsúly lenne a dekoráción. Az előző buliból megmaradt üvegeket felhasználhatjuk vázának és gyertyatartónak, ezzel is kicsit hangulatosabbá varázsolhatjuk az asztalt és környékét. Szórjunk egy üres vázába söröskupakokat és boros dugókat, egy karácsonyi rövidebb led égősort tekerjünk közé és máris kész a hangulatvilágítás, mire besötétedik. Egyébként ha már az égősornál tartunk, a terasz oszlopaira, esetleg ablakpárkányra feltekerhetünk egy fehér fényű led sort, elég fényt ad, hogy ne a sötétben üljünk, mégis sejtelmesebb, hangulatosabb, mintha teljes kivilágításban ücsörögnénk. A praktikummal összeköthetjük az esztétikumot: vízibombákat feltöltünk vízzel, lefagyasztjuk őket, és egy vödörbe szórjuk az italokra. Szebb is, mint a simán beleszórt jég, plusz az üvegek nem lesznek vizesek és a címke sem nyálkásodik meg.

Tálalás

Saláta mindig van. Ahol saláta van, ott zöldség is van, innen a következő lépés logikusan a zöldségmártogatós. Mennyivel esztétikusabb egy paprikában tálalni a dresszinget, mint a megszokott, unalmas ki üvegtálban? A zöldségek csoportosítva, egymásra halmozva olyanok lesznek, mint egy nagy szivárvány, vagy poharanként is tálalhatjuk őket: alulra az öntet, ebbe pedig beleállítjuk adagonként az egészséges ropogtatnivalót. A grillen fűzzük nyársra a zöldségeket, már a puszta látványtól is össze fog futni mindenki szájában a nyál!

Alapételek kicsit másként

Chrissy Teigen szakácskönyve alapművé vált számomra, éppen ezért muszáj megemlítenem a Sriracha caesar öntetet belőle (illetve ezt is). Kellemesen csípős, fűszeres, változatos, egyszerűen megunhatatlan! Hozzávalók: 250ml majonéz, 4 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve, 1,5 teáskanál szardellapaszta, 1,5 teáskanál dijoni mustár, 1 teáskanál Worchestershire szósz, 150 gramm parmezán, 1 evőkanál Sriracha, só, bors. Mindent bedobunk a turmixgépbe és homogén állagúra turmixoljuk. Hetekig eláll a hűtőben, a saját ízlésünk szerint még fűszerezhetjük tovább, ha nagyon tömény, egy kis vízzel lehet higítani. Mivel elég intenzív az íze, inkább mártogatósnak jó választás, vagy kevésbé jellegzetes salátákhoz passzol igazán öntetként. Szintén Chrissy könyvében találtam a mexikói kukorica receptjét is, azóta sima főtt kukoricát nem is ettem… Az eredeti recepthez képest némi változtatáson már átesett az én verzióm, de a végeredmény így is ugyanolyan. A kukoricát kicsit előfőzzük, majd enyhén sózva megpirítjuk serpenyőben/meggrillezzük őket. Közben egy tányérba reszelt parmezánt, összetört fetát, kis Cayenne borsot összekeverünk, apróra szeljük a koriandert (petrezselyemmel is működik) és a megpirult, majonézzel vékonyan lekent kukoricákat beleforgatjuk ebbe a sajtos keverékbe. Szépen tányérra tesszük őket, kis zölddel, borssal esetleg még megszórjuk, limeot facsarunk rájuk (citrommal is tökéletes), és végül bevasaljuk az elismeréseket. A grillen azért idő, amíg elkészül a teljes menü, érdemes kis falatkákat is beépíteni a menüsorba, amiket a vendégsereg csak bekap, hogy ne haljon éhen ebédig/vacsoráig. Erre 5 perces megoldás az ananász darabok baconbe csavarása és kisütése, különleges, friss, és hamar megvan.

A lehetőségek tárháza végtelen – ha kreatív ötletekről van szó, legjobb barátunk a Pinterest. Szóval grillezésre fel, jó étvágyat!EW_Chrissy_Tiegen_540.JPG

A képek forrása: justaceit.co / Pinterest / eatinginmoosejaw.wordpress.com

Reklámok