Más kultúrája nem a te kiegészítőd!

A kulturális kisajátítás ugyan – sajnos – évszaktól független probléma, a fesztiválszezon alatt azonban különösen fontos megismételni: más kultúrája nem a te kiegészítőd!

Az elmúlt évek során számos “fesztiváltrendet” figyelhettünk meg a Coachellás és egyéb outfit fotókon. A látvány tudatlan szemmel teljesen átlagos: fiatalok felszabadult kavalkádja színes, izgalmas, igazi fesztiválos öltözetben, különleges kiegészítőkkel. Persze csak akkor, ha fehér vagy.

coachella3

Indián fejdísz, kimonó, bindi, hennatetoválás, dreadlocks – csak néhány példa azokra a dolgokra, amit idegen kultúráktól ellopott, majd eredeti jelentésétől, esetleges szentségétől megfosztva fogyaszthatóvá, trendivé tett a divatipar. Ugyan a kisebbségi csoportok ahol tudnak, felszólalnak ellene, a legtöbben még mindig nem értik, mi is a probléma a kulturális kisajátítással.

Mi is az a kulturális kisajátítás?

Ezt a kifejezést (“cultural appropriation”) Susan Scafidi jogprofesszor a következőképp definiálta:

“Taking intellectual property, traditional knowledge, cultural expressions, or artifacts from someone else’s culture without permission. This can include unauthorized use of another culture’s dance, dress, music, language, folklore, cuisine, traditional medicine, religious symbols, etc.

It’s most likely to be harmful when the source community is a minority group that has been oppressed or exploited in other ways or when the object of appropriation is particularly sensitive, e.g. sacred objects.”

Azaz: szellemi tulajdon, tradíció, kulturális kifejezések vagy műalkotások engedély nélküli kisajátítása, amely különösen akkor veszélyes, ha azok forrása egy elnyomott kisebbségi csoport, vagy a kisajátítás tárgya szent a forráscsoport számára.

Fontos hozzátenni, hogy a kulturális kisajátításban a hatalmi különbségek is szerepet játszanak: a domináns kultúrához tartozók “veszik kölcsön” az elemeit annak a kultúrának, amelyet előtte szisztematikusan elnyomtak (és sok esetben ugyanazért a kulturális elemért megaláztak, kigúnyoltak vagy bántalmaztak).

Sanaa Hamid művész így beszélt erről a kettősségről:

If a Western person is accepted and applauded as “quirky” and “cool” for wearing keffiyeh and a Middle Eastern is labeled a terrorist or “towelhead” and dismissed as such, then no, that’s absolutely not okay.

keffiyah

Mi ezzel a probléma?

Egy idegen kultúra elemei úgy válnak trendivé a fehér emberek számára, hogy eredetük, forráscsoportjuk az előítéletek és a rasszizmus kereszttüzében marad. Így ami “trendi” és “különleges” egy partizó fehér lányon, az idegen, ijesztő, túlságosan is etnikai a kultúra tényleges tagjain. Klasszikus példa, ahogy Kylie Jennert ünnepli a média a vagány dreadlockjaiért, míg afro-amerikai nőket hazaküldenek az iskolából, munkahelyükről ugyanezen hajviselet miatt.

A legtöbben (és ugyan tisztelet a kivételnek, de ők is részei a problémának) úgy viselik a hennát, a bindit és társaikat, hogy fogalmuk sincs azok eredetéről és jelentéséről. Így nemcsak kisajátítják más kultúráját, de sokszor szentségtelenítik, meggyalázzák azt, akár öntudatlanul is. Ilyen például a Buddha-fejek elhelyezése a lakásban, kertben: békés atmoszférát szeretnél megidézni, de mivel nincs valódi kötődésed a Buddhizmushoz, nem tudod, hogy a szobrok lefejezésével gyarmatosítók próbálták megrengetni az emberek hitét. Gondoljunk csak bele, milyen felháborodást keltene, ha egy lakásdekorációs üzletben kisebb-nagyobb Jézus-fejek vigyorognának az esetleges vásárlókra!

bindi

A kultúrakisajátítás ráadásul elősegíti a téves információk terjedését. A történelem gyorsan átíródik, ha az a cél, hogy könnyebben emészthető legyen a nyugati ember számára. Hányan öltöztek például Pocahontasnak kislányként? Én igen, hiszen egyetlen forrásom róla a Disney-film volt, és nem tudtam, hogy az igazi Pocahontast tinédzserként rabolták el a családjától és kényszerítettek házasságba egy angol férfival (aki nem John Smith volt), hogy aztán propagandára használják amíg meg nem halt 21 évesen.

Jobban számítana az igazság, ha valaki Anne Frank szeretne lenni farsangkor? Vagy ha a Disney dolgozná fel a tragikus sorsú fiatal életét, csupán annyi változtatással, hogy idősebbé és szexibbé teszi Anne-t, aki szerelembe esik egy náci tiszttel, és a végére még a happy end is összejön… Míg Pocahontas életének átírása senkinek nem okoz problémát, addig a felhozott példa elfogadhatatlan lenne – vajon miért?

Na de mit tehetsz te?

Senki nem szereti, ha megmondják, mit tehet, és mit nem. Különösen azok, akik évszázadok alatt sosem találkoztak ilyesfajta korlátozásokkal. Az egyenlőség, a tisztelet könnyen elnyomásnak tűnik a korábbi elnyomók, a kiváltságaikkal szemben tudatlanok számára.

turban

Ismerd fel a kiváltságos helyzeted. Tedd félre az egód, ne bújj olyan kifogások mögé, mint “én ezzel nem ártok senkinek”, “ez csak egy öltözék”, vagy éppen “mások is csinálják, akkor én miért ne tehetném”. Tényleg kevesebb lesz a te életed, ha soha nem viselsz hennát? Ugye, hogy nem. Halld meg a kisebbségi, elnyomott csoportok hangját, amikor arra kérnek, hogy tiszteld a kultúrájukat, vagy amikor felszólítanak, hogy változtass a viselkedéseden. Olvass, képezd magad, ne légy tudatlan a társadalmi kérdésekben – és szólalj fel másokért, ha van rá lehetőséged.

Egyetlen cikk nem elég, hogy a kérdés minden aspektusát végigjárjuk – ha felkeltettük az érdeklődésed, az alábbi linkeken további, nagyon hasznos (angol nyelvű) olvasnivalót találhatsz!

Miért veszélyes a kultúrakisajátítás?

Mi is az a fehér privilégium?
Kultúrakisajátítás és a divat 

Fotók: Sanaa Hamid fotói; Google

Reklámok

Más kultúrája nem a te kiegészítőd!” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Szia!
    Nagyon jó poszt lett, és azt gondolom hogy most végre felnyitottunk egy ilyesfajta kampánnyal az emberek szemét hogy azért gondoljanak bele mit is hordanak, ami nekik csak egy bindi de másnak vallás.

    Kedvelés

  2. “Míg Pocahontas életének átírása senkinek nem okoz problémát, addig a felhozott példa elfogadhatatlan lenne – vajon miért?” Tudom, költői kérdés, de nagyon úgy érzem, hogy van rá válaszod, kedves Szerző. És én kíváncsi lennék rá … nagyon tetszene a cikk, ha ez az Anne Frankos bekezdés kimaradt volna belőle.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s