Az önmegvalósítás félreértelmezése

Az emberek többsége úgy tekint az életre, mint egy nagy utazásra: fontos számunkra hogy eljussunk valahova, vágyunk rá, hogy mérvadó tagjai legyünk a társadalomnak és ott hagyjuk a lábnyomunkat az idő homokjában. Szeretnénk azzá válni, amivé képességeink alapján válhatunk, fejlesztve önmagunkat, feszegetni a saját határainkat – egyszóval önmegvalósításra törekszünk.

Azonban a tárgyi kultúrának köszönhetően, az önmegvalósítás fogalmát mára egészen átértelmeztünk, torzítva ezzel saját mentalitásunkat. A problémát tökéletesen megfogalmazta Dr. Csernus Imre pszichiáter:

„Az egész világ, szinte csak és kizárólag az anyagi önmegvalósításra épül, erről szól a kapitalizmus. Azt nevelik az új generációba, hogy az vagy, amit elérsz, annyi vagy, amennyi a pénzed, annyi vagy, amekkora a státuszod.”

Háttérbe szorult az önmegvalósítás lelki háttere, és ezt a szót hallván gazdagságra, sikerre asszociálunk. Az önmegvalósítás lelki útja önismerettel van kikövezve, melyen haladva rálelünk célunkra és önmagunk fejlesztésének kulcsára. A mai társadalom átka, hogy hajlamosak vagyunk egy ember értékét az alapján megítélni, hogy mije van. Az önmegvalósítás nem egy kézzelfogható dolog, nem több tízmilliós luxusautóban, budai villában, vagy gyémánttal díszített aranyórában mérjük. Hiszen ha státuszszimbólumaid, vagyonod egy nap megszűnnének, akkor az életutad gyümölcse is egyszerűen elillan?

Nem azt szeretném vitatni, hogy az anyagi dolgok nem fontosak az életünkben, hogy a pénz nem boldogít. Ha igazán boncolgatni akarnánk az utóbbi témát, regényt lehetne írni belőle, sokan meg is tették már. Szükségünk van az anyagi dolgokra, de nem ezek határoznak meg minket, embereket. Az önmegvalósítást sokkal inkább segítik a kiegyensúlyozott családi, baráti, szerelmi, illetve az önmagaddal való harmonikus kapcsolatok.

önmegvalósítás

Az amerikai pszichológus, Abraham Maslow az emberi szükségleteket vizsgálta. Ennek eredményeként született meg a hírhedt Maslow-piramis, melynek csúcsán ott ékeskedik az önmegvalósítás. A piramis alján a legesszenciálisabb, létünk fenntartásához elengedhetetlen szükségletek találhatóak, mint az alvás, evés, ivás. Majd felfelé haladva található a biztonság és védelem, szeretet és összetartozás, önbecsülés, és a legtetején az önmegvalósítás.

Kezdetben ez egy ötszintes piramis volt, azonban később Maslow hét szintre egészítette ki. Alulról az első négy szinten találhatóak a hiány alapú szükségletek, a hiánypótlók, mert általuk olyan kellemetlen állapottól szabadulhatunk meg, mint az éhezés, szomjúság. Az alsó szintek feltételeinek teljesítése nélkül nem tudunk összpontosítani a magasabb rendű, növekedés alapú szükségletekre, amelyeknek célja a bennünk rejlő lehetőségek kiaknázása.

Maslow-piramis

Az anyagi dolgok, mint a pénz, elsősorban az alsóbb szintek feltételeinek kielégítésére szolgálnak, hogy az emberek ételt, italt, meleg ruhát tudjanak vásárolni. Ahhoz, hogy megvalósítsuk önmagunkat valóban szükség van pénzre, hogy az úgynevezett primitívebb igények teljesüljenek, hogy aztán a növekedés alapú szükségletekre, mint például az önmegvalósításra tudjunk koncentrálni, de az anyagi javak semmiképpen nem szolgálnak az önmegvalósítás mércéjeként, bármennyire is gyakori a konzumista felfogás.

Képek forrása: pinterest.com, azirastukreben.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s