Coco Chanel, a divat forradalmára

Coco Chanel neve egybeforrt a divatéval, átütő sikereket ért el ebben a szakmában. Neki köszönhetően vált fogalommá a kis fekete, és szintén az ő érdeme a gyöngysor, nadrágkosztüm és a N°5 parfüm is. Fokozva sikerességét, ő volt az egyetlen tervező, aki felkerült a Time Magazine száz legbefolyásosabb ember listájára a huszadik században.

Gabrielle Chanel néven látta meg a napvilágot 1883 nyarán, a nyugat-francia Saumurban. Nem élt luxusban, édesanyja varrónőként, apja pedig vándorszínészként kereste a kenyérre valót, azonban nem csak az anyagi szegénység sújtotta őt, hanem érzelmi szegénység is. Édesanyja 33 éves korában elhunyt tuberkulózisban, apja pedig a tragédia és a gyermekneveléstől való félelem hatására Amerikába költözött családját hátrahagyva. Ekkor a 12 éves Gabrielle lánytestvéreivel együtt egy ciszterciek által működtetett árvaházba, fiútestvérei pedig munkásként egy tanyára kerültek.

coco_chanel.jpg

Az árvaházban eltöltött idő és az ottani szenvedés nem csak a lelkébe és elméjébe égtek bele, de rányomta a bélyeget Gabrielle stílusára és munkásságára. A semleges színek, egyszerű szabás, egyenes vonaltervezés, és letisztult darabok mind az ott dolgozók egyenruháját tükrözte. 18 éves korában egy másik árvaházba került, ahol lehetősége adódott magasabb szintekre emelni varrástudományát. Ez a pályafutása nem tartott tovább 5 évnél, annak ellenére, hogy örömét lelte a varrásban, mégsem tartotta annyira szórakoztatónak, mint a színészetet, ami gyermekkori álma volt. Izgalmasnak találta, hogy egy-egy estére valaki más szerepét játszhatja, hogy valaki olyan bőrébe bújhat, aki sikeres, gazdag vagy boldog. Így elindult szerencsét próbálni nagybácsikájához, aki Vichyben élt. Itt belekóstolt az éneklésbe is, aminek köszönhetően egyre nagyobb sikernek örvendett. Egyik színpadi száma után ragadt rá a Coco név, ezek után már mindenki csak így emlegette.

c

Vagyonos udvarlóinak köszönhetően megismerhette a felsőbb társadalmi rétegek szokásait, etikettjét. 1909-ben tervezői karrierről álmodott, szerelméhez költözött Párizsba, aki támogatta őt álma megvalósításában. Segítségével Coco Chanel kalapkészítő műhelyt nyitott, majd később újabb kettőt. Ezzel megkezdte pályafutását a divatszakmában.

A hatalmas, gazdagon díszített fejfedők világában Coco egyszerű kis kalapjai szembeötlőek voltak. Hasonlóan egyszerűek és letisztultak voltak az általa viselt ruhák is, melyeket idővel készíteni kezdett néhány különlegességre vágyó nő számára is. Coco Chanel nem a múlt divattörténelmét követte, hanem az aktuális férfidivatra figyelt, miközben nem leutánozta, hanem női stílussá formálta azt. Ennek eredményeként születettek a szigorú kosztümök, ingruhák, egyenes szabású szoknyák, valamint a klasszikus kis fekete, ami máig nem hiányozhat egyetlen nő gardróbjából sem. Coco kifejezetten kedvelte ékszerekkel megtörni a ruhák szigorát. Abban az időben a bizsu egyáltalán nem örvendett nagy népszerűségnek, ő azonban ezt is elfogadtatta az emberekkel.

1921-ben piacra került világhírű első parfümje is, a Chanel N°5. Ezzel új tendenciát indított, innentől kezdve minden neves divatház rendelkezett saját parfümmel.

n5.jpg

A második világháború idején sajnos boltjainak bezárására kényszerült, majd a nehéz idők elmúltával újranyitotta azokat, miközben piacra dobta a világ első válltáskáját a Mademoiselle, ami a 2.55 nevet viselte. Ez a kiegészítő is hatalmas sikert aratott, ami mindmáig tart.

“Elegem lett abból, hogy kézben vigyem a retiküljeimet, és elhagyjam őket, ezért ráraktam a táskára egy szíjat, és a vállamra tettem”

– nyilatkozta Coco Chanel a táska kapcsán.

Sosem ment férjhez, haláláig független nő maradt, aki a lelkét is kidolgozta a siker érdekében, amit el is ért abban a férfiközpontú rendszerben. Még a háború gyötrelmei sem törték meg Coco Chanelt, akinek ereje csodálatra méltó és inspiráló, példaként szolgálhat az összes XXI. századi nő számára.

Képek forrása: Pinterest

 

 

Reklámok