Szőrmementes lesz a Gucci!

Az állatvédőknek mindig is szívügyük volt, hogy a divatipar ne használjon állati szőrmét. Szerencsére egyre több divatház tér hasonló belátásra, és mellőzi az állati szőrmét a ruhadarabok és kiegészítők gyártása során, mint most a Gucci is.

Idén a Gucci úgy döntött, hogy száműzi kínálatából az állati szőrből készült termékeket, a tilalom a 2018-as tavaszi kollekciótól lép érvénybe. Az olasz cég vezetője, Marco Bizzarri hivatalos közleményében azt is az emberek tudtára adta, hogy a már meglévő, nem állatbarát termékeiket egy aukció keretében eladásra bocsájtják, és a bevételt a Humane Society International és az LAV állatvédő szervezeteknek ajánlják.

fur_coat2

Bizzarri a döntést nem egyedül hozta meg, Alessandro Michele kreatív igazgató segítette őt ebben az ügyben, akinek a vezetése alatt a Gucci eredményei növekedésnek indultak az elmúlt két évben.

A kijelentés azért is különös, mert a Gucci divatház előszeretettel használt szőrméket, elég a kenguruszőrrel gazdagon díszített papucsokra gondolni, vagy a menyétszőrméből készült kabátokra.

Azonban a Gucci most csatlakozott az állatok jogaiért küzdő, 40 szervezetből álló csoportosuláshoz, a Szőrmementes Szövetséghez (Fur Free Alliance), amit az állatvédők örömmel fogadtak, illetve bizakodással, hogy további divatházak is követni fogják a Gucci példáját.

„Az egész divatvilágban nagy hullámokat fog kelteni az, hogy a nagyhírű olasz divatmárka lemond a szőrméről”

– Jelentette ki a Humane Society International elnöke, Kitty Block.

2016-ban már Giorgio Armani is csatlakozott azokhoz a luxusmárkákhoz, akik nemet mondanak az állati szőrme használatára.

“Örömmel jelentem be, hogy az Armani Group nem használ több állati szőrmét a kollekcióiban. Az elmúlt években végbement technológiai fejlődés ugyanis lehetővé teszi számunkra, hogy megfelelő alternatívát találjunk a szőrme előállítására anélkül, hogy kegyetlen és felesleges kínzásnak vetnénk alá az állatokat”

– nyilatkozta a tervező.

Humane Society International brit ügyvezető igazgatója, Claire Bass is örvendett ennek a korábbi hírnek:

“Nem divatos a szőrméjük miatt megölni az állatokat”

fur_coat

A műszőrme használata sokkal inkább kíméletes, és a korszerű gyártástechnológiának hála lehetőség nyílt a különböző állatok prémjéhez hasonlóakat előállítani, anélkül, hogy ezt bármilyen állat megsínylette volna. A kifejlesztésére elsősorban nem csak az állatokkal való együttérzés vitte rá az embert, sokkal inkább a nemes prémek borsos ára, amit csak a gazdagok engedhettek meg maguknak, akiknek néhány bunda megvásárlása mellett is maradt mit a tejbe aprítaniuk. A spórolás ahhoz vezetett, hogy csökkentették bizonyos állatfajok felesleges pusztítását, hiszen néhányat már a kipusztulás fenyegetett. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy egy valódi szőrméből készített kabát előállításakor nagyjából 300 kg szén-dioxid keletkezik, még a műszőrméből készülteknél 50 kg.

Az állatbarátabbá vált cég ezzel a lépéssel olyan divatházak mellé állt be a sorba, mint a Calvin Klein, Stella McCartney, Ralph Lauren, Hugo Boss vagy a Tommy Hilfiger. Továbbá követendő példát mutat az olyanoknak, mint például a Fendi, a Moschino vagy a Michael Kors, melyek továbbra is szívesen használnak prémet, bőrt és tollat a ruhák és kiegészítők elkészítéséhez.

Képek forrása: Pinterest

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s