Halloween – a legtökösebb ünnep

Közeledünk az év azon szakaszához, amikor is ijesztő maskarákba öltözve egy különleges hagyományt ünneplünk, a Halloweent. Ahány embert megkérdeznénk, annyi féle válasz érkezne arra vonatkozóan, hogy vajon honnan is származik ez az ősi ünnep? Egy azonban biztos, nem magyar eredetű, de ezt is, mint sok más egyéb külföldi ünnepet, sokan szívesen tartják itthon is.

Az október végi – november eleji időszak Magyarországon egyébként is zavaros a fejekben: Halloween ünnepe október 31-én, Mindenszentek november 1-jén, Halottak napja pedig november 2-án van. Halloweent eredetileg az angolszász országokban ünneplik, de mára már az egész világon elterjedt. Szimbóluma egy töklámpás, amelynek célja, hogy megvilágítsa utunkat, valamint hogy a másvilági lényektől megvédje az embereket és otthonaikat.

giphy

Halloween

A Halloween – a tévhitekkel ellentétben – nem amerikai, hanem egy ősi kelta hagyomány. Szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe, a Samhain volt, amely egy kelta halálisten, a druidák istene kultuszában gyökerezik. A Skóciában és Írországban élő törzsek október 31-én ünnepelték a nyár végét, vagyis ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a Holtak Ura előtt. Hitték, hogy ezen a napon tér vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt években hunytak el, és azóta állatok testében léteztek. Ételáldozatok bemutatásával lehetett engesztelést kérni az elhunytak számára, hogy ezáltal könnyedén átkelhessenek a mennyországba.

1280

A hiedelem szerint, ezen a napon (október 31.) a legvékonyabb a választóvonal a holtak és az élők világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor addig kóborolnak, amíg meg nem találják lakhelyüket, ahol éltek, és megpróbálnak visszatérni az élők világába. Az ősi kelták védekezési mechanizmusából alakult ki, hogy Halloweenkor szellemeknek vagy egyéb ijesztő lényeknek öltözünk. Ilyenkor ugyanis házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg ne vonzza vissza az elhunytak lelkét, és profi megtévesztésként szellemeknek öltözve parádéztak az utcákon.

 

Jack-o’-lantern, avagy a töklámpás története

A kivájt töklámpás eredetileg két célt is szolgált. Az egyik, hogy távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig jelzőfényként szolgált a halottak szellemeinek, hogy hazatalálhassanak.

 

Egy ír legenda szerint, a töklámpás egy Jack O’Lanter nevű részeges kovácsról kapta a nevét, akit a hiedelem szerint az ördög magához hívott, de ő nem akart vele menni, ezért egy csellel elérte, hogy az ördög felmásszon egy fára. Mikor az ördög már a fa tetején volt, Jack gyorsan rárajzolt a fatörzsre egy keresztet, hiszen tudta, hogy az ördög fél tőle. A cselszövés célba is ért, mert nem mert lemászni a fáról. Az ördög ígértet tett a kovácsnak, hogy ha leengedi, soha nem fogja kísérteni a lelkét. Jack segített az ördögnek lejutni a fáról, aki abban a pillanatban el is tűnt.

giphy (3)

Azonban, amikor Jack meghalt, lelke a menny és pokol közt rekedt, hiszen a sok részegeskedése miatt nem engedték be a mennyországba, a pokolba pedig az ördög nem látta szívesen az ellene elkövetett csíny miatt. Aztán végül az ördög megszánta a kovács lelkét, és egy izzó parazsat dobott neki. Jack a parazsat egy marharépába tette, amit a nyugtalan lelkének szánt, világító lámpásként. Jack lelke azóta is ennek a lámpásnak a fényénél keresi a megnyugvását. A marharépát az amerikaiak időközben tökre változtatták, (állítólag azért, mert abból több volt nekik), és így vált a  világító sárga gömb Halloween szimbólumává.

 

Halloween amerikai módra

Amerikában első sorban a gyerekekről és a felnőttek szórakozásáról szól ez az ünnep. Ilyenkor a jelmezbe öltözött gyerekek házról házra járva gyűjtik az édességeket “Trick or treat!” (“Csokit vagy csínyt!”) felkiáltással. Az ajtónyitón múlik, hogy melyiket válassza: a játékos fenyegetést, vagy édességet ad a kopogtatóknak. Általában az utóbbi mellett döntenek… A felnőttek sem maradnak ki a mókázásból, hiszen hatalmas jelmezbálokkal ünneplik az október 31-ét, mind az édesség-, mind a jelmezgyártók nagy örömére.

 

Képek forrása: Pinterest, Google, Giphy

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s