A #MeToo lavina

Hetek óta a Weinstein-ügyből erőt merítő, beismerő és felvállaló vallomásoktól hemzseg a média. Sárosdi Lilla vallomása óta sorra kerülnek nyilvánosságra hazánkban is olyan megrázó történetek, amelyek sok esetben beleillenének egy hollywoodi drámába. Csak kapkodjuk a fejünket, és még szinte fel sem ocsúdtunk az első pár történet olvasásából, amikor másik öt hasonlóan megrázó vallomást tár elénk a #MeToo (#ÉnIs) hashtag. Joggal merülhetnek fel bennünk az alábbi kérdések: miért pont most? Mi ezzel a célja az áldozatnak?

A Harvey Weinstein-ügy

Az egész világot felkavaró, és felvállaló vallomásokra buzdító botrány az alaptézise annak a mozgalomnak, ami pár nap alatt világméretűvé nőtte ki magát. 2017. október 5-én a The New York Times leközölt egy igen csak terjedelmes cikket arról, hogy Harvey Weinstein neves amerikai filmproducer (Szerelmes Shakespeare, Kill Bill 3., Ponyvaregény, Good Will Hunting, stb.) 1990 és 2015 között folyamatosan zaklatta és molesztálta szakmabéli partnereit, és sok esetben konszenzusra jutott azokkal, akik a hatóságokhoz vagy más hivatalos szervhez mentek segítségért. Weinstein egy nagyon befolyásos ember, akivel érdemes jóban lenni, mert ellenkező esetben az ember el is feledkezhet a későbbi filmes lehetőségektől.

18530803_1140281_077daa82efa833e30c28d888910f2bcc_wmNyilván ezt a “hatalmát” használta ki, amikor olyasmire kényszerítette női – és mint utóbb kiderült, pár esetben férfi – kollégáit is, ami az adott pillanatban csak neki kedvezett. A saját cége, a The Weinstein Company egyik női alkalmazottja, Lauren O’Connor így nyilatkozott Weinsteinről abban a levelében, amelyet a cégvezetőknek írt a botrány kirobbanása után:

“Én egy 28 éves nő vagyok, aki próbál megélni és karriert építeni. Harvey Weinstein egy 64 éves, világhírű férfi és ez itt az ő cége. Az erőegyensúly nálunk így néz ki – én: 0, Harvey Weinstein: 10. A nők számára rendkívül mérgező a légkör ennél a vállalatnál.”

A The New York Times cikke szerint a producer viselkedése azonban nyílt titok volt a filmes körökben, a The Weinstein Company vezetői 2015-től pedig biztosan tudhattak a Harvey ellen felhozott vádakról, mégis inkább hagyták magukat meggyőzni. Az ügy kirobbanása után sokan úgy gondolják, hogy hallgatni arany, mert így nem kerülnek bele a botrányba, és a további karrierjük sem szenvedhet csorbát.

22552524_10155661488673467_890989924920087338_n

 

A hazai Harvey Weinsteinek

Nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy itthon is találkozhassunk, vagy hallhassunk a Harvey-féle szereposztó díványokról. A fenti ügyből erőt merítő Sárosdi Lilla színésznő (Örkény Színház, Krétakör Színház) egy Facebook-os bejegyzésben írt arról a megrázó esetről, ami vele történt.

“A Weinstein ügy kapcsán kikívánkozik belőlem, hogy 20 évvel ezelőtt egy akkor színházat igazgató rendező egy kedves barátjával elvitt kocsikázni egy próba után… Következő pillanatban egy fehér BMW-ben ültem mellettem a nagyrendező a kedves barát a volánnál, a Margit-hídnál – sosem feledem a képet – oldalra nézek látom a Parlamentet és előttem a nagyrendező térdel a kocsiülésen letolt sliccel pici löttyedt hímtagja limbál a szemem előtt “Puszild meg” hallom az instrukciót. Elsírtam magam! Nagyrendező zokon vette a hisztimet és biztatott, hogy nekik vannak ilyen fiatal barátnőik akikkel szekszelnek egy jót lazuljak egy kicsit de nem sikerült lazulnom, sőt, de itt még nem ért véget az este elértünk egy kietlenebb helyre ahol a kedves barát örömet szerzett magának, miközben én szégyenkezve kértem bocsánatot nagyrendezőtől, hogy megsértettem az ellenállásommal…”

Azóta már az is kiderült – Lilla Facebook videó posztjából -, hogy a “nagyrendező” nem más, mint Marton László Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar rendező, színigazgató, érdemes és kiváló művész.

idiva_metoo_2

Az nyilván nem a mi hatáskörünk és feladatunk eldönteni, hogy Lilla igazat mond-e, vagy tényleg minden úgy történt, ahogy ő azt leírta. Erre megvannak a megfelelő szervek, hatóságok, akik már vizsgálódnak az ügyben. Azt azonban nem vonhatjuk kétségbe, hogy a mai társadalom sajnos nagyon rossz irányba halad a szexualitást tekintve. Túl korán kezdik és túl felelőtlenül tapasztalják meg a mai fiatalok a szexuális életet. A beteg(ebb) elmével rendelkező embereknek pedig szinte semmi sem szab határt vágyaik kielégítéséhez.

4561CA7400000578-4983810-image-a-68_1508132197625

Persze ez nem azt jelenti, hogy csak a bulizó fiatalok lehetnek áldozatok, sőt! Sajnos lassan mindenki környezetében van már egy-egy olyan személy, akit ért már szexuális jellegű atrocitás vagy a munkahelyén, vagy egy szórakozóhelyen, vagy otthon… Nagyon nehéz erről a témáról beszélni, és megnyílnia az áldozatoknak, mert borzasztó kellemetlen, megalázó és ki tudja, hogy hisznek-e neki. Védekező mechanizmusból inkább el sem mondja senkinek, ami nem feltétlenül a legjobb megoldás.

mallika-dua_759

Áldozatsegítés itthon

Tudnunk kell, hogy ma Magyarországon már egyre több helyen működnek hivatalos áldozatsegítő szolgálatok, központok. A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény értelmében a bűncselekmény áldozata nem csak a bűncselekmény közvetlen sértettje, hanem olyan személy is, aki bizonyíthatóan a bűncselekmény közvetlen következtében szenvedett sérelmet (súlyos félelem, szorongás, trauma, pszichés zavar) és olyan vagyoni kárt, amely a bűncselekménnyel ok-okozati összefüggésben áll. Legyünk bátrak és erősek, beszéljünk róla és kérjünk segítséget mielőbb!

1804660802440b1df9dd4df622879062

Az INSIGHT Magazin tagjai maximálisan elítélik a szexuális erőszak és zaklatás minden formáját, minden esetben az áldozat mellett állnak.

 Képek forrása: Google

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s