Amit a laktózérzékenységről tudni érdemes

Rengeteg ember számára okoz problémát a tejtermékek fogyasztása laktóz-intolerancia miatt, csak Magyarországon számuk 2-3 millióra tehető. Ez egy olyan kellemetlen állapot, amikor a szervezet nem képes megbirkózni a bevitt tejcukorral, ami széles skálán terjedő tünetekben nyilvánul meg.

Mi az a laktóz?

A tej szénhidráttartalmát adó kettős cukrot nevezzük laktóznak, vagy másik nevén tejcukornak. A szervezetünknek szüksége van egy enzimre, ami lehetővé teszi, hogy ez a kettős cukor glükózzá és galaktózzá essen szét, mert a laktóz nem képes közvetlenül felszívódni az emésztőrendszerben. Normális esetben ezt a feladatot a laktáz enzim végzi, és ha a bontás megtörténik, a cukrok már gond nélkül fel tudnak szívódni a szervezetben.

Ha nincs, ami lebontsa…

Azonban ha a laktáz enzimből nem termelődik szükséges mennyiség, esetleg abszolút nem termelődik, akkor a tejcukor bontatlanul halad tovább a vékonybélből a vastagbélbe, és az ottani baktériumoknak kell cselekedniük. Ennek következtében a vastagbelekben különböző gázok keletkeznek, köztük hidrogén is. Ezt nevezzük laktóz-intoleranciának.

Okai

Az öröklődő laktáz-hiány elég ritka, a panaszok már csecsemőkorban jelentkeznek anyatejes táplálás esetén. A tejcukor-érzékenység leggyakoribb oka, hogy az életkor előrehaladtával fokozatos csökken a szervezet laktóz bontó képessége, és ez okozza a panaszokat tejtermék fogyasztás után. Ez teljesen természetes, korábban az emberek csak kisgyermekkorban fogyasztottak nagyobb mennyiségű tejet, utána feleslegessé vált a laktáz enzim jelenléte, így evolúciós okokból néz szembe ennyi ember a laktóz okozta kellemetlenségekkel. Ahogy az alábbi képen is látható, egyes dél-amerikai és dél-afrikai országok lakosainak a 80-100% nem képes feldolgozni a laktózt.

A laktóz-intolerancia gyakorisága világszerte

Másodlagos vagy szerzett laktáz-hiányról akkor beszélhetünk, ha az egy vékonybelet (is) érintő betegség következménye, ami lehet Crohn-betegség, lisztérzékenység vagy akár egy fertőzés is.

Érdekes, hogy a terhes nőknek megemelkedik a laktáz enzim szintjük, így a várandósság során visszaszerzik a laktóz bontó képességüket. Ennek oka máig sem pontosan tisztázott, valószínűleg a megváltozott bélflóra és a lassabb bélmozgás játszhat közre benne.

Tünetek

Leggyakoribb tünetek a puffadás, hasmenés, szélgörcs, émelygés, hányinger vagy általános rossz közérzet. Tejcukor tartalmú étel, ital vagy gyógyszer fogyasztását követően a panaszok jelentkezéséig eltelő idő elég változó, akár fél órán belül jelentkezhetnek a tünetek, de fél nappal később is.

kép.1

Kivizsgálása

  • laktóz-intolerancia teszt: a laktóz fogyasztását követően mérik a vércukor emelkedésének mértékét.
  • hidrogén-kilégzéses teszt: az illető laktóz tartalmú tesztitalt fogyaszt el, majd 3 órán keresztül a kilégzett levegőmintákban mérik a hidrogén-koncentrációt. Laktáz-hiány esetén a laktóz bakteriális erjedés útján bomlik le, többek között hidrogénre is. A kilélegzett levegőben mérhető hidrogén gáz koncentráció növekedése tejcukorérzékenységre utal.
  • laktózmentes étrend: ha a panaszok megszűnnek a laktóztartalmú ételek, italok elhagyásával, illetve visszatérnek az újbóli fogyasztásukkal, az a laktáz-hiány alapos gyanúját veti fel.

Kezelés

Tejcukor-érzékenység kezelési módja a tejtermékek fogyasztásának kerülése. Sajnos ez nem könnyű, hiszen elég sok minden összetevői között megbújik a tejcukor. Számos gyógyszer vívőanyagaként is szolgál a laktóz, emellett salátaöntetek, margarinok, löncshúsok, instant kávék és mesterséges édesítőszerek is tartalmazhatnak tejcukrot. Azonban a laktózmentes termékek, a laktáz cseppek és tabletták kiskapuként szolgálnak a laktóz-intoleranciában szenvednőknek. Továbbá az állati eredetű tejet növényi alternatívákkal is kiválthatjuk, mint például a rizs-, zab-, szója-, vagy mandulaitallal.

Képek forrása: Pixabay.com, Pinterest.com

Reklámok