A tejallergia tünetei és kezelése

Egyre több ember életét kíséri, vagy inkább kísérti végig valamilyen ételallergia. Hazánkban a leggyakoribb a tejallergia, vagy más néven a tejfehérje allergia, mely leginkább gyerekkorban gyakori jelenség, a gyermekek 2-4%-át, a felnőtt lakosság 2-3 % -át érinti.

Mi az a tejfehérje allergia?

Tejfehérje allergiában szenvednek azok, akiknél a következő tejfehérjéket a szervezet allergénként észleli és ellene kóros immunválaszt ad:

  • kazein – ez a leggyakoribb allergén
  • alfa-laktalbumin
  • béta-laktoglobulin.

Ezek a fehérjék a szervezet immunrendszerét védekezésre, ellenanyag termelésre késztetik, ami súlyos allergiás tünetekben nyilvánulhat meg.

Előfordulása, kialakulásának okai

A tejallergia kialakulásában az örökletes tényezők fontos szerepet játszanak: akiknek mindkét szülője allergia kialakulására hajlamos, és az allergia típusa azonos, azok 60-80%-ban maguk is allergiásak lesznek. Akiknek szülei különböző allergiában szenvednek, 40-60%-ban, akiknél pedig csak az egyik szülő allergiás, azoknak 20-40% esélyük van allergiára.

További hajalmosító tényező, ha a baba túl korán találkozik állati eredetű tejjel. A tejallergia gyermekeknél a leggyakoribb, szerencsére 90%-uk ki is növi 3 éves korra, így a felnőtt tejérzékenyek száma már elég elenyésző.

Tünetek

A tejallergia változatos tüneteket okoz tejfehérje tartalmú étel, ital vagy gyógyszer fogyasztását követően. A panaszok jelentkezéséig eltelő idő elég változó, akár fél órán belül felléphetnek a tünetek, de fél nappal később is. Legjellemzőbbek a hasmenés, puffadás, hasi görcsök és hányinger, de előfordulhat hányás, bőrpír, kiütések, fulladás vagy asztma is.

Kivizsgálása

A tejallergia vizsgálata történhet bőrpróbával és vérvizsgálattal is. Azonban legbizonyosabb diagnózist akkor kapunk, ha néhány hétig semmilyen tejtermék nem kerül fogyasztásra, amely időszak során az illető tünetmentes, majd a tej újbóli fokozatos étrendbe vezetése után a panaszok újra jelentkeznek. Ez a tejfehérje allergia megalapozott gyanúját veti fel.

A táplálékallergia felismerésében és kezelésében is fontos szerepet játszik a táplálkozás-tüneti napló. Ennek az ételnaplónak tartalmaznia kell, hogy mikor, mennyit és mit evett a beteg, illetve jelentkezett-e bármilyen tünet.

A kivizsgálás során fontos kizárni a tejcukor érzékenységet. A tejfehérje allergiát és a tejcukor-érzékenységet sokszor összetévesztik, pedig a kettő nem ugyanaz, csupán egy közös pontjuk van: a tejtermékek. A laktóz-intoleranciában szenvedők számára megoldást kínálnak a laktózmentes termékek, viszont aki allergiás rá annak még sovány vigaszt sem nyújtanak.

Alapvető különbség a kettő között, hogy a laktóz-intoleranciát egy enzim, a laktáz hiánya okozza, így az összetett laktózt nincs, ami egyszerű cukrokká bontsa, még a tejallergiát a szervezet kóros immunválasza okozza.

A tejcukor-érzékenységben szenvedők szervezete képes lehet megbirkózni kis mennyiségű tejjel, addig a tejfehérje allergiásoké már nem, mert allergénként kezelik az elfogyasztott tejet illetve tejterméket.

Kezelése

A kezelés egyetlen járható útja, ha az allergén, vagyis a tejfehérje kiiktatásra kerül az étrendből. Nincs olyan, hogy „ez a kicsi nem árthat”, vagy „egy kanál tejföltől nem lesz semmi bajod”. Ez azt jelenti, hogy nem csak a tejet, hanem minden tejfehérjét tartalmazó ételt, italt, gyógyszert és táplálékkiegészítőt kerülni kell. Egy allergiában szenvedő számára ajánlott minden elfogyasztani kívánt élelmiszer összetevőinek listáját átolvasni, mert sokszor olyan termékben is ott lapul az allergén, amelyben nem is gondolnánk.

A diéta hanyagolása súlyos egészségügyi következményekkel járhat, mint például fájdalmas emésztési panaszok, növekedési visszamaradás de életveszélyes rohamok is felléphetnek.

Más alternatívák

Szerencsére már egyre több növényi alapú tej-jellegű készítményeket találunk a boltok polcain, és annak ellenére, hogy ízük nem hasonlít a tehéntejre, mégis jó alternatívaként szolgálnak. Nem kell lemondani a tejszínes mártással készült tésztákról vagy a főzelékekről, mert jól helyettesíthetjük a szükséges tejtermékeket mandula-, rizs-, kókusz-, és zabitalokkal, illetve növényi tejszínekkel. A kókusztej markáns íze kiváló gyümölcsturmixokhoz, a rizstejszín pedig jól harmonizál mindennel. Beszerzésük sem bonyolult, kaphatóak bioboltokban, szupermarketekben, de még egyes drogériákban is.

Képek forrása: Pixabay.com

Reklámok