Ártalmas az ételre a csomagolás

A csomagolás véd és tetszetősebbé teszi az ételt, néha azonban félrevezet minket, és bizonyos műanyag csomagolóanyagok ártalmas vegyszereket is tartalmazhatnak. A vegyszerek kapcsolatba hozhatók a rákkal és a hormonproblémákkal. Akkor mi is rejlik valójában az ételek csomagolásában?

A szupermarketekben a több száz vagy ezer áru mind-mind fel akarja hívni magára a figyelmet. Minden árú azt kiabálja “engem válassz”. Az emberek többsége azonban a már kipróbált, megbízható márkát választja. A forgalmazó számára ez igazi kihívás, hogy legyőzze a megszokotthoz való ragaszkodásunkat. Például a csomagoláson alkalmazott színekkel is vásárlásra próbál bírni minket: a zöld a frissességre, a környezettudatosságra, a kék pedig gyakran az alacsonyabb zsírtartalomra utal. Továbbá próbálnak minél hatásosabb kulcsszavakat feltüntetni a csomagoláson, mint mondjuk friss áru, csökkentett zsír-, vagy kalóriatartalom, alacsony nátriumtartalom.

13.jpg

Azonban a probléma abban rejlik, hogy a csomagolás gyakran félrevezet minket. Sokszor rosszul ítélünk meg egy-egy terméket, és két termék közül azt vesszük meg inkább amelyiknek jobban vonz a csomagolása, nem pedig a tápértéke vagy az összetevője alapján. Példaként, ha egy müzliszeletre az van írva, hogy ‘csökkentett kalóriatartalom’, még mindig sokkal magasabb lehet egy másikéhoz képest.

Figyelnünk kell, hogy mit is rejt igazából a csomagolás. Ellenőrizzük az összetevők listáját, hisz a csomagolásnak a törvény szerint meghatározott értékig hitelesnek kell lennie. Néha egy kicsit túloz, dicséri az árut, de igazat mond az összetétellel, az eredettel és a tápértékkel kapcsolatban.

De vajon árthat-e a csomagolás az ételnek?

Nézzük a hústermékek csomagolását, ami szintén nagy kihívása a cégeknek, mert a véres árunál igen nehéz elérni, hogy vonzó legyen a vevő számára. Védőgázas csomagolást alkalmaznak, átlátszó fóliával, így látni az árut, valamint a fólia frissen tart és megvéd a baktériumoktól. Azonban a kutatók szerint ez a csomagolásfajta árthat az egészségünknek a benne található lágyítószerek miatt. A lágyítószereket a műanyagokhoz adják, hogy hajlékonyak legyenek, a szatyor is kemény és merev lenne ha nem adnák hozzá ezt az anyagot.

Viszont egyes lágyítószerek zsírban oldódnak és különösen melegítés hatására átkerülhetnek a csomagolásból a zsíros élelmiszerbe. Ezek a vegyszerek utánozhatják a női hormont, – az ösztrogént – férfiaknál is. Szóval az ételt ne melegítsük a csomagolásában. Szerencsére manapság egyre több cég mellőzi a veszélyes lágyítószereket a folpack gyártásánál, amit általában fel is tüntetnek a csomagoláson.Assorted wrapped packages of various fruits and vegetables

 

Ami a sütőzacskót illeti, ugye ez is nejlonból készült. Viszont a nejlon egy olyan kristályos szerkezet, amiben nagyon kevés az adalékanyag, ami mégis átkerülhetne az ételbe, annak nagyon kis molekulának kellene lennie, ilyen pedig nincs a nejlonban, szóval a sütőzacskó rendben van.

A legtöbb műanyag edényen vagy csomagoláson találhatunk egy 1 és 7 közötti számot, ami egy nemzetközi kód. A nemzetközi szabvány alapján ez a kód jelzi, hogy az adott termék milyen műanyagból készült.

11

A műanyaggyártók kamarájának ajánlása szerint, az 1-től 7-ig terjedő számmal jelölt edények vagy palackok, használhatók mikróban, azonban csak az 5-ös és a 7-es számozásúak bírnak el magasabb hőfokot. Ennek ellenére mégsem ajánlott műanyag edényekben melegíteni az élelmiszert, próbáljuk ezt is kerülni.

Képek forrása: Pinterest.com

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s