Ez lett az év szava 2017-ben

A Collins Dictionary minden évben megválasztja az év szavát, amely – a többi döntőbe jutó szóval együtt – az elmúlt 12 hónapot meghatározta. Az idei győztes pedig: a fake news.

A Collins szótár szerint a fake news (álhír, kacsa) definíciója “hírként terjesztett hamis, gyakran szenzációhajhász információ”. Nem meglepő, hogy Donald Trump kedvelt kifejezése jelentős népszerűségnek örvend. Bár az utóbbi időben valóban nehéz volt elválasztani a tényt a fikciótól, a “fake news” szó használói között jószerivel akadnak olyanok, akik a szabadok földjének vezérét parodizálják ki. Az Urban Dictionary (az internet egyik legnagyobb, felhasználók által szerkesztett szlengszótára) szerint a kifejezés, bár korábban hamis információt illetve kitalált sztorikat terjesztő weboldalakra vonatkozott, mára bármire használható, ami nem egyezik a beszélő saját véleményével.

Fake_news2

A döntőbe jutó szavak és kifejezések között találunk több politikai töltetűt is, mint például az antifa (antifasiszta szervezetre illetve ilyen szervezet tagjára vonatkozik) vagy a Corbynmania (a brit Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn iránti lelkesedés), de esélyes volt a győzelemre a cuffing season kifejezés (jelentése: őszi-téli időszak, amikor egyedülálló személyek hajlamosabbak komoly párkapcsolatot keresni az alkalmi afférok helyett), a gender-fluid (azaz nem kizárólag egyik vagy másik dzsenderrel azonosuló; változó nemű), sőt, a fidget spinner is.

Forrás: Collins Dictionary

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s