Valóban ártalmas az ujjropogtatás?

Hányszor hallottad azt a baljósló figyelmeztetést, hogy ne ropogtasd az ujjaid mert aztán öregkorodra tönkremennek az ízületeid? Hogy majd remegő kezekkel fogod a TV távirányítót nyomkodni? Valljuk be igen sokszor, annak ellenére, hogy mindennek nincs valóságalapja. Bizony.

Az orvostudomány jelen állása szerint a ropogtatás nem vezet ízületi gyulladáshoz (osteoarthritis), nincs káros egészségügyi vetülete, az egyetlen hátránya hogy a melletted ülő frászt kap. Donald Unger ismertségét azzal szerezte, hogy hatvan éven keresztül önmagán kísérletezett: minden nap legalább kétszer ropogtatta a bal kezén az ujjakat, a jobbat viszont nem. Eltelt a több mint fél évszázad, és Unger bal kezének összes ujja épp oly egészséges volt akár a jobb. Semmiféle eltérés, károsodás nem volt kimutatható, a ropogtatás egyszerűen csak ellazítja a körülötte lévő izomzatot.

A Journal of the American Board of Family Medicine orvosi szakfolyóirat is foglalkozott az ujjropogtatás okozta károsodás kérdéssel. Megvizsgálták néhány ízületi gyulladásban szenvedő és teljesen egészséges 50 és 89 év közötti páciensek ízületropogtatási szokásaikat és arra jutottak, hogy akik ropogtatták az ujjaikat 18,1 százalékánál alakult ki ízületi gyulladás, a nem ropogtatók csoportjába viszont 21,5 százalék volt ez az arány. Tehát 3,4 százalékkal magasabb az ízületi gyulladásban szenvedők értéke azok között, akik nem ropogtatták az ujjaikat.

De mi is történik ujjropogtatás közben? Ezt pontosan nem tudjuk, de a legelterjedtebb teória a következő: az ízület ugye két csont között helyezkedik el, a csontot ízületi porc védi, és ezen még egy ízületi tok helyezkedik el. Ebben a tokban folyadék található – úgynevezett szinoviális folyadék – amiben oldott gázok, szén-dioxid, oxigén és nitrogén található. Amikor ki akarjuk roppantani az ujjunkat vagy a térdünket, akkor ez a tok megnyúlik, azaz kisebb lesz a nyomás. A nyomás lecsökkenése miatt az eddig oldott gázok kiválnak a folyadékból, és buborékok keletkeznek. Azáltal, hogy ezek a buborékok kipukkadnak recsegő, ropogó hang keletkezik.

Azonban ezt az elméletet a kanadai Alberta egyetem kutatásai cáfolják. Egy tesztalany ujjára kötelet kötöttek, amit meghúztak, minderről pedig MRI felvételt készítettek. A felvétel bizonyítja, hogy a csontok helyzetén kívül semmi más nem változik, még a buborékok sem, tehát a roppanó hangot nem a buborékok kipukkanása miatt halljuk, okai pillanatnyilag ismeretlenek, de az Alberta egyetem kutatói lázasan keresik a választ.

 

Összegezve az orvostudomány jelen állása szerint az ujjropogtatás nem káros, sőt, ellazítja a környező izmokat, viszont ha a ropogtatás fájdalommal párosul, akkor hagyjuk abba és keressük fel az orvosunkat. A roppanás okai ismeretlenek, annyi biztos, hogy a ropogtatás előtt a nyomás csökken az ízületi tokban.

Képek forrása: Pinterest.com

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s