A kiegyensúlyozottság titka

Több kutatás is megállapította már, hogy a magyar nép krónikus depresszióban szenved, pontosan 75. helyen állunk az országok boldogsági rangsorában, melyben Svédország a tizedik. Ne lepődj meg azon, hogy a skandináv népek ennyire jól teljesítenek a mentális egészség listáján. A svédeknek van egy saját szavuk arra, ami összefoglal mindent, ami kiegyensúlyozottá tesz. Ez a lagom.

lagom nagyjából annyit jelent, hogy se nem túl kevés, se nem túl sok, egyetértés és hogy mindenki osztozzon az örömünkben. Vagyis mértéktartásra ösztönöz. A lagom szerint mindent megtehetsz, amihez kedved van, anélkül, hogy túlzásba vinnéd. A szó a viking körbe a csapatban kifejezésből (laget om) származik. Amikor őseik körbeadták a kürtjükbe töltött mézsört, senki se maradhatott ki a jóból.

746290af45969b10cee23abfdf284047

Svédországban megteremtik a jólét lehetőségét az állampolgároknak és ezzel ők egyáltalán nem élnek vissza! Nagyon lagom odafigyelni a környezetre, vacsorát készíteni a maradékokból a pazarlás elkerülése végett, nem vásárolni feleslegesen, ott segíteni másoknak, ahol tudunk és törekedni a természetességre az élet minden területén. Gondoljunk csak az IKEA-ra: természetes anyagokat használnak, nincsenek feleslegesen megtöltött terek, csak praktikum, ami ráadásul esztétikus is. A lagom szerint minden, ami túlmutat az éppen elég fogalmán, az nem csak felesleges, hanem egyenesen pazarlás! Az “L” betűs kifejezésen kívül egyébként van egy másik kedvencük is, a fika, vagyis az a pillanat, amikor kellemes társaságban süteményt fogyasztasz egy csésze kávé mellett.

Miért akarnánk olyan dolgokat, amikről tudjuk, hogy valójában nincs is rá eget rengető szükségünk? Mielőtt vásárolnánk, álljunk meg egy pillanatra, számoljunk el tízig és tegyük fel magunknak a kérdést: nekem van szükségem erre a dologra, vagy csak mutatni akarok valamit másoknak?

Higgyetek abban, hogy ha törekedtek a mértéktartásra, azt a karma és a Föld mind meghálálja! A pénztárcátok vastagabb lesz, az ökológiai lábnyomotok kisebb, nem utolsó sorban pedig az elmétek kitisztulásában, a kiegyensúlyozottságban is sokat segít, ha rend van az életetekben, a környezetetekben.

Forrás: http://kultpont.blog.hu/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s