Karácsonyi vendégváró sós sütemények

Karácsonykor jönnek-mennek a rokonok, barátok, akiket mindannyian szeretnénk levenni a lábukról. A klasszikus karácsonyi ételek mellett, mint a halászlé vagy  a töltött káposzta, érdemes vendégváró falatokkal is készülni. Ezekkel a sós sütemény receptekkel nem lőhetsz mellé, bővítsd ezzel az 5 süteménnyel idén a választékot.

Sajtos kosárkák

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 1 tojás
  • csipet só
  • kevés sajtkrém

A töltelékhez:

  • 300 g sajtkrém
  • 15 dkg túró
  • fehér bors
  • 5 dkg reszelt sajt

A tésztához valókat összegyúrjuk, majd kivajazzuk a muffin sütőformát és kibéleljük azokat a tésztával. Előmelegített sütőben közepes hőfokon világosra sütjük. A kisütött kosárkákat megtöltjük a sajtkrémből, túróból, sóból, fehér borsból és a reszelt sajtból kikevert töltelékkel. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal. A végeredmény nem csak mutatós, de finom is!

s

Mogyorós rúd

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál só
  • 25 dkg margarin
  • darált mogyoró

A tetejére:

  • 1 tojás
  • apróra vágott mogyoró

A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük pihentetni. Ezután fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk. A tetejét tojássárgájával megkenjük, apróra vágott mogyoróval megszórjuk, és derelyevágóval csíkokra vágjuk. Előmelegített sütőben megsütjük.

Kolbászos batyu

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanálnyi só

A töltelékhez:

  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg reszelt sajt

A tetejére:

  • 1 tojás
  • köménymag (ízlés szerint)

A tésztához valókat összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és hűtőszekrényben legalább egy órát pihentetjük. Ezután 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és háromszögeket vágunk ki belőle. A kolbászt karikákra szeljük, a sajtot lereszeljük. Minden háromszögre kolbászkarikákat és reszelt sajtot teszünk, és a csücskeit összehajtva batyut formálunk. A tetejét tojással megkenjük, köménnyel megszórjuk és forró sütőben 200 °C-on aranysárgára sütjük.

A klasszikus sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg reszelt trappista sajt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl tejföl
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál só

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt trappista sajt

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, a megszitált liszt közepében egy fészket készítünk, beletesszük a felfutott élesztőt, margarint, 1 tojássárgáját, sót, tejfölt és a reszelt sajt felét. Az egészet jól összedolgozzuk, majd langyos helyen 20-25 percig pihentetjük. Utána még egyszer átgyúrjuk és ismét pihentetjük, majd lisztezett nyújtódeszkán 1 ujjnyira kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval vagy feles pohárral kiszaggatjuk. Kivajazott tepsibe helyezzük, tetejét egy felvert tojással megkenjük és a maradék reszelt sajttal megszórjuk. Középmeleg sütőben megsütjük.

2

Szezámmagos háromszögek

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt
  • 1 evőkanál só
  • kevés őrölt fekete bors
  • 1,5 dl olaj
  • kevés fokhagymakrém
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor

A krémhez és díszítéshez:

  • 25 dkg margarin
  • 4 tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • szezámmag

A hozzávalókból a cukorral megszórt langyos tejben felfuttatott élesztővel puha tésztát gyúrunk. Amíg a tésztát kelesztjük elkészítjük a krémet. A 3 tojássárgáját a margarinnal és kevés sóval kikeverjük. Ezután a tésztát 4 cipóra osztjuk és egyenként a tepsi nagyságára nyújtjuk. Az így kapott lapokat egyenként megkenjük krémmel, majd feltekerjük és háromszögekre felvagdossuk. Tepsibe rakjuk, fél órán át így kelesztjük. Sütés előtt a tetejét megkenjük 1 kanál tejföl és 1 tojássárgája keverékével, és ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőbe tolva, aranysárga színűre sütjük.

Képek forrása: Pinterest.com

Reklámok