Kis karácsony, fitt karácsony – Diétás karácsonyi receptek

Halászlé, töltött káposzta, rántott hal, diós- és mákos bejgli, forralt bor, mézeskalács, töltött húsok, és apró sütemények tömkelege jellemzi az általános karácsonyi menüt az otthonokban. Egy olyan hedonistának, mint én, ez a menüsor zene füleimnek, de azt nekem is be kell látnom, hogy a mértékletességnek és az egészséges(ebb) életmódnak ebben az ünnepi időszakban is nagy szerepe van.

Imádok jóízűeket enni, és biztos vagyok benne, hogy vagyunk még így egy páran, de a nagy lakomák utáni teltségérzet, “kajakóma”, és esetleges puffadás nagyon kellemetlen tud lenni, főleg, ha vendégségben vagyunk. Alakunk fitten tartásának, és a kalóriaszegény étkezés testre gyakorolt pozitív hatásainak fontosságát azonban érdemes figyelembe vennünk ilyenkor is. Főleg, hogy a karácsonyi időszakban jelentősen megnövekszik a lánykérések száma… Nem kell lemondanod a jóízű, laktató karácsonyi étkezésekről, csak a hozzávalók minőségén változtass egy kicsit! Vendégvárásnál és vendégségben is egyaránt sikert arathatsz az alábbi receptekkel.

Almaleves (Egy adag cukorral készítve: 231 kcal, 8,5 g fehérje, 3 g zsír, 29,3 szénhidrát)

Hozzávalók:

  • 320 g alma
  • 200 ml sovány tej
  • 30 g diétás pudingpor
  • citrom
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • édesítőszer

Egy liter hideg vízbe tedd bele a fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat (legegyszerűbb, ha mindezeket egy kis fűszerzacskóba teszed és úgy rakod a vízbe), és egy kis citromlevet. Tedd bele a meghámozott, szeletekre vágott almát is, édesítőszerrel édesítsd. Mikor forrni kezd, csillapítsd a tüzet, és a tejjel kikevert pudingporral sűrítsd be a levest. Ha kell, kissé sózz utána. Melegen és kihűtve is fogyasztható.

photo

Kelbimbó krémleves (Egy adag: 131 kcal, 5,2 g fehérje, 8,5 g zsír, 7,5 g szénhidrát)

Hozzávalók:

  • 320 g kelbimbó
  • 10 g főzőmargarin
  • 15 g liszt
  • 80 ml tejszín (vagy tej)
  • petrezselyemzöld
  • lestyán

2,5 l csontlében tedd fel a megmosott kelbimbókat főni. Ha kész, a levest turmixgéppel turmixold össze, és tejjel, tejszínnel dúsítsd. Feltétként levesgyöngyöt adhatsz hozzá.

dav

Almás fasírt (Egy adag: 209 kcal, 22 g fehérje, 11 g zsír, 4 g szénhidrát)

Hozzávalók:

  • 400 g darált, sovány sertéshús
  • 200 g alma
  • 10 g olaj
  • 1 tojás
  • petrezselyemzöld
  • szerecsendió
  • borsikafű

Az almákat hámozd meg, és egyet kivéve mindet reszeld le. A darált húst dolgozd össze a reszelt almával, a fűszerekkel és a tojással. Egy vékony teflontepsit vékonyan kenj ki margarinnal, majd a massza felét terítsd bele. Erre tedd rá a maradék almát leszeletelve, majd a maradék hússal fedd be. Tegyél rá alufóliát, és sütőben süsd meg. A sütés befejezte előtt 10 percre vedd le majd a fóliát, hogy szépen megpirulhasson. Aszalt szilvával is készítheted.

meatballs02

Sárgarépás túrókrém (Egy adag: 65 kcal, 6,6 g fehérje, 1,6 g zsír, 6,1 g szénhidrát)

Hozzávalók:

  • 120 g félzsíros tehéntúró
  • 40 g reszelt sárgarépa
  • 20 g búzacsíra
  • 40 ml kefír

A hozzávalókat alaposan dolgozd össze, és már tálalhatod is!

phpThumb_generated_thumbnail

 

Tonhal aszalt szilvával (Egy adag: 224 kcal, 19 g fehérje, 9 g zsír, 17 g szénhidrát)

Hozzávalók:

  • 600 g tonhal (vagy busa)
  • 2 dl csontlé
  • 10 g főzőmargarin
  • 100 g aszalt szilva
  • 120 g sovány tejföl
  • citromlé
  • bazsalikom
  • kakukkfű

A felengedett, szeletekre vágott halat sózd, és egy citrom levével kend be. Egy óra állás után tegyél minden szeletre egy-két szem szilvát, göngyöld fel, és hústűvel tűzd meg. Tedd margarinnal kikent tűzálló tálba, de elkészítheted zsiradék nélkül, teflon tepsiben is. Ez esetben kevés olvasztott margarinnal kend meg a húsok tetejét. A tekercseket szórd meg a fűszerekkel, a maradék szilvát halmozd mellé. A csontlevet keverd össze a tejföllel, citromhéjjal ízesítsd, és locsold meg vele a halat. A tálat fedd le alufóliával, és sütőben süsd kb. 40 percig.

hellohal-karacsony

Diétás túrós kuglóf (100 g tápértéke: 186 kcal, 12 g szénhidrát, 11 g fehérje, 10 g zsír)

Hozzávalók:

  • 25 dkg Dia Wellness -50% CH liszt
  • 25 dkg zsírszegény, krém állagú túró
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 8 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 2 dkg vaníliás eritrit
  • 2 tojás
  • 2,5 dl kókusztej
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
  • 1 tk. (5 g) sütőpor (1 dkg szódabikarbónával helyettesíthető)

A túrót a tojásokkal kikeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a citrom levét. A száraz hozzávalókat összekeverjük, és a túrókrémhez adjuk. A kókusztejet apránként hozzákeverve sima masszává keverjük. A kuglóftésztát egyenletesen eloszlatjuk a formában (lehetőleg szilikonos sütőformát használjunk, mert azt nem szükséges kikennünk vajjal és liszttel), majd 180 fokos sütőben kb. 50-55 perc alatt készre sütjük. Eritrit porcukorral meghintve tálaljuk.

8ae1855b32a4233faa3ba2bfbc82ba27

Lekváros linzer zabpehelylisztből (100 g tápértéke: 184 kcal, 12 g szénhidrát, 6,3 fehérje, 3 g zsír)

Hozzávalók (10 db megtöltött linzerhez):

  • 10 dkg hideg kókuszzsír
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg zsírtalanított kókuszliszt
  • 3 dkg búzasikér
  • 2 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 1 dkg vaníliás eritrit
  • 1 tojás
  • 1 csipet himalája só
  • 1 ek hidegvíz
  • 10×5 g (50 g) cukormentes baracklekvár (vagy más ízű, cukormentes lekvár) az összeragasztáshoz

A hideg kókuszzsírt az édesítőszerekkel, a sóval és a tojással habosra keverjük. Hozzáadjuk a sikérrel elkevert liszteket, a vizet, és egy cipóvá összegyúrjuk. Fél centi vékonyra kinyújtjuk, majd páros számú tésztakorongot szúrunk ki belőle. Minden második tésztakorong közepét lyukasszuk ki. A kiszúrás után fennmaradt tésztát gyúrjuk össze, és ismét szúrjuk ki a korongokat. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a tésztánk. A tésztakorongokat rakjuk sütőpapírral kibélelt tepsibe, és előmelegített, 200 fokos sütőben 6-8 perc alatt süssük készre. Ha kihűlt, kenjük meg lekvárral és ragasszuk össze.

527b09ef4d20ef5924129164df452f73

Kellemes és nyugodalmas karácsonyi készülődést kíván az INSIGHT csapata!

Képek forrása: Pinterest, Google

 

 

Reklámok